- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Šmit je dobio – sikter“: Milanović oštro o diplomatskoj noti

© Tanjug / ADMIR BULJUBASICZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Pratite nas
Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarisao je danas diplomatsku notu, koju je Ambasadi Hrvatske u Sarajevu uputio Kristijan Šmit zbog izjava hrvatskog predsednika i ponovio da je Šmit „u BiH ilegalno“, kao i da je „produžena ruka vrlo mutnih i čudnih krugova u BiH, s problematičnim ovlašćenjima“.
„Žalio se (Šmit) Ambasadi Hrvatske u BiH? A šta mu je Ambasada odgovorila? Sikter - tako se kaže u Bosni“, rekao je Milanović.
Milanović je rekao da je reč o čoveku koji je u BiH ilegalno i ne želi da koristi ovlašćenja da bi se usvojile izmene Izbornog zakona.
Prema njegovim rečima, Šmit se kad god treba „mača laća“, te „lati i povlači iz korica svoja takozvana ovlašćenja i interveniše u sistemu izbora, jer je očigledno da postoje neki kriterijum koje mu neko šapuće i neko deluje“.

„Taj visoki predstavnik može da radi šta hoće, može da utamniči ljude, menja zakone. Visoki predstavnik je ništarija, a (hrvatski premijer Andrej) Plenković je izdajnik“, rekao je Milanović.

Milanović je oštro kritikovao lidere Hrvatske i EU zbog nedavanja statusa kandidata BiH. Evropski savet je optužio za cinizam, te da ne žele da menjaju izborni zakon u BiH jer planiraju krađu na izborima, pišu hrvatski mediji, prenela je Srna.
„Kada će BiH dobiti status kandidata? Nikada jer nekima ne odgovora da se to ispuni, a to neće biti ni pre izbora jer žele da ih pokradu“, naveo je Milanović.
On je ocenio da je ovo hrvatska politička tragedija, da su Plenković i ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izdali Hrvate i Hrvatsku, nametnuvši dodatne uslove za BiH za sticanje statusa kandidata.
Milanović je uporedio BiH s Ukrajinom i naglasio da je BiH, i pre sukoba u Ukrajini, bila Švajcarska.
„BiH je za Ukrajinu bila Švajcarska, ne svojom voljom jer ima kvazi kolonijalnu upravljačku strukturu koja poslednjih 10 godina nije radila ništa“, rekao je hrvatski predsednik, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala