- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lideri EU usvojili zaključke o Zapadnom Balkanu: Šta piše u njima

© John ThysSamit EU - Zapadni Balkan u Briselu
Samit  EU - Zapadni Balkan u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Pratite nas
Lideri Evropske unije su na samitu u Briselu usvojili zaključke o Zapadnom Balkanu kojima pozivaju na „ubrzanje procesa pristupanja“, „unapređenje postepene integracije“ EU i regiona, ali i naglašavaju važnost napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
U zaključcima usvojenim prvog dana samita u Briselu navodi se da Evropski savet „potvrđuje hitnost postizanja opipljivog napretka u rešavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova” na Zapadnom Balkanu, između ostalog i „kroz dijalog Beograda i Prištine, a u cilju normalizacije odnosa Srbije i Kosova", prenosi Tanjug.
Tekst zaključaka ponavlja „nedvosmislenu podršku EU perspektivi članstva Zapadnog Balkana”, ali i podseća na značaj reformi na Zapadnom Balkanu, prvenstveno u oblasti vladavine prava, a posebno onih koji se odnose na nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa i borbu protiv korupcije.
Partneri iz regiona se pozivaju i da garantuju „prava i jednak tretman pripadnika manjina“.
Evropski savet poziva na „brzo rešavanje preostalih otvorenih pitanja” u razgovorima između Severne Makedonije i Bugarske, a u cilju pokretanja pristupnih pregovora bez daljih odlaganja.
Naglašava se i „spremnost Evropskog saveta da odobri status zemlje kandidata za BiH“ i u tom cilju poziva Evropska komisija da predstavi izveštaj o primeni 14 ključnih prioriteta postavljenih toj zemlji.
BiH se poziva da primeni obaveze iz političkog dogovora postignutog 12. juna 2022. godine u Briselu, što bi toj „zemlji omogućilo napredak na evropskom putu“.
Petak, drugi dan samita EU, tradicionalno će biti posvećen razgovorima o Evrozoni, a liderima EU će se u Briselu priključiti i predsednica Evropske centralne banke, Kristin Lagard i predsedavajući Evrogrupe, Paskal Donahju.
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
SVET
Dogovoreno: Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
SRBIJA
Vučić iz Brisela: Opet se ništa nije dogodilo /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala