- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Odlazi ruska čelična dama

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISMarina Granovskaja
Marina Granovskaja - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
Pratite nas
Marina Granovska, najmoćnija žena u svetu fudbalu, sprema da napusti Čelsi, a sa njom ide i Brus Bak koji je uz Ruskinju jedan od ljudi koji su najduže u engleskom klubu.
Čelsi je spreman da se uskoro rastane od Marine Granovske, a to može da se dogodi i pre kraja prelaznog roka jer je Tod Boehli preuzeo pregovore Romelua Lukakua sa Interom.
Britanci pišu da je Marinin odlazak upravo slika i prilika onoga kakva je bila tokom 15 godina boravka u Čelsiju – tih i dostojan.
Nakon što je fotografija sa Tomasom Tuhelom nestala sa društvenih mreža, nametnulo se pitanje i u kakvim je Ruskinja odnosima sa ostalima u klubu nakon odlaska Romana Abramoviča.
Žena koja se nikoga ne plaši radila je iz senke, ali za njenu reputaciju gotovo da niko nije imao ružnu reč.
Od 2013. bila je na mestu direktora i sada posle devet godina napustiće to mesto iako je Čelsiju donela mnogo i napravila transfere koji su izuezno doprineli timu.
Kao direktorka engleskog kluba, moćna Ruskinja nije dala nijedan intervju, a kako Britanci ističu jedini publicitet sticala je putem veb stranice fudbalskog kluba.
Marina je sedela pored Mauricija Sarija na njegovom imenovanju 2018. godine, zatim pored Frenka Lamparda 2019. godine, Tuhela početkom 2021, i ponovo pet meseci kasnije kada je pristao na produženje nakon osvajanja Lige šampiona.
Pozirala je sa igračima koji su potpisali ugovore sa klubom. Roman Abramovič je cenio njenu relativnu anonimnost i verovao joj je u donošenju odluka.
Granovska, koja je diplomirala na Moskovskom državnom univerzitetu, nije imala iskustvo u fudbalu, ali je postala vodeća dama engleskog i svetskog fudbala.
Od Marine su o poslu mnogi mogli da nauče, a najbolji je primer pregovor za Edena Azara koji je umesto za 89 miliona funti otišao u Real Madrid za 146 miliona iako mu je ugovor sa Čelsijem isticao za godinu dana
Gubitak Ruskinje će ošteiti Čelsi nakon što je toliko dugo proveo pod njenom upravom, ali to neće biti jedini gubitak.
Čelsi je potvrdio da će i Brus Bak odstupiti sa mesta predsednika krajem meseca posle 19 godina u toj ulozi.
Rastanak se dogodio samo tri nedelje nakon što je vlasništvo od Romana Abramoviča preuzeo Tod Boehli, u ugovoru vrednom 4,25 milijardi funti nakon dugotrajne sage u kojoj je ruskog oligarha sankcionisala vlada Ujedinjenog Kraljevstva zbog njegovih bliskih veza sa Vladimirom Putinom.
Vlada je pozvala Čelsi da odustanu od svojih dugogodišnjih veza sa Abramovičem, a čini se da to uključuje i Baka, koji je imenovan za predsednika pred početak ruskog vlasništva nad klubom.
Tokom Bakovog vremena u klubu, Čelsi je učvrstio svoj status jednog najuspešnijih klubova na svetu, osvojivši 18 velikih trofeja.
„Brus je doveo fudbalski klub Čelsi na najviše nivoe međunarodnog i domaćeg fudbala, istovremeno razvijajući jedan od najaktivnijih projekata društvene odgovornosti u sportu. Zahvaljujemo Brusu na njegovoj službi i posvećenosti klubu“, rekao je po dolasku Boehli.
Uprkos tome što je napustio svoju ulogu predsednika, Bak će nastaviti da podržava klub kao viši savetnik u budućnosti.
Sadio Mane, Liverpul - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
SPORT
Veliko srce „afričkog Maradone“ – priča zbog koje ćete ga zavoleti još više
Glavnый trener sbornoй Brazilii Tite vo vremя matča gruppovogo эtapa čempionata mira po futbolu meždu sbornыmi Serbii i Brazilii - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
SPORT
Brazilac poslao jasnu poruku Srbiji i svetu: Vreme je!
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
SPORT
Pljačka Jugoslavije i istorijska nepravda: „Pustili su nam gas u svlačionicu...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala