- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Veliko srce „afričkog Maradone“ – priča zbog koje ćete ga zavoleti još više

© AFP 2023 / OLI SCARFFSadio Mane, Liverpul
Sadio Mane, Liverpul - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Reprezentativac Senegala Sadio Mane ponovo je privukao pažnju javnosti, ali ne nekim pikantnim informacijama o ugovorenom milionskom transferu iz Liverpula u Bajern iz Minhena, već odlukom da svoje selo u domovini, Bambali, pretvori u grad.
Osvedočeni as svetskog fudbala ili „afrički Maradona“, kako ga iz milošte zovu, poznat je van terena kao veliki pokrovitelj, čovek koji ne žali novca kako bi usrećio one koji ga imaju mnogo manje od njega.
Priča o prostom mobilnom telefonu koju godinama nosi u džepu, jer mu ajfon ne treba, postala je kultna i nema ko za nju nije čuo. Ipak, sada se ističe mnogo ozbiljnijom akcijom koja preti da zaseni sve što je ikada uradio u životu za najmilije.
Bambali, se zove selo u kome je Mane rođen pre ravno 30 godina, u njemu živi oko 2.000 stanovnika, a tamo su nedavno završene bolnica od pola miliona evra (koju će koristiti stanovnici iz okolnih 34 sela) i osnovna škola, koja je koštala oko 300.000 evropskih novčanica.
Prema navodima iz Afrike, Mane svakog meseca porodici u svom selu daje po 70 evra. Ipak, tu informaciju treba uzeti s rezervom jer se i kod nas svojevremeno pričalo da Nemanja Matić plaća račune u lokalnoj prodavnici svojih zemljaka iz Vrela (kod Uba), što je ubrzo demantovano, ali je ostala „urbana legenda“.
Ono što je sigurno je da je Mane izgradio u selu i poštu i benzinsku pumpu, za šta postoje snimci sa otvaranja, a priča se i da uvodi 4G internet mrežu za sve svoje zemljake kako bi mogli da gledaju njegove utakmice.
Takođe, poznato je da Sadio Mane svake godine poklanja po nekoliko laptopova od po 400 evra najboljim đacima u srednjoj školi u Bambaliju, kao i besplatnu sportsku opremu svim klincima iz svoga sela.
Kako da ga ne volite?
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
SPORT
Pljačka Jugoslavije i istorijska nepravda: „Pustili su nam gas u svlačionicu...“
Sadio Mane, Liverpul - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
SPORT
Hoće li „fudbalski Bitlsi“ moći da sviraju bez „afričkog Maradone“?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala