- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Hoće li „fudbalski Bitlsi“ moći da sviraju bez „afričkog Maradone“?

© AFP 2023 / FRANCK FIFESadio Mane, Liverpul
Sadio Mane, Liverpul - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
Pratite nas
Odlukom da pređe u Bajern iz Minhena posle šest uspešnih godina na Enfildu, senegalski napadač Sadio Mane (30) je označio kraj ere jednog od najefikasnijih fudbalskih trija u istoriji ove igre.
Mane je bio jedno od prvih pojačanja u eri Jirgena Klopa na Ostrvu, a od dolaska iz Sautemptona 2016. za 30 miliona evra odigrao je 454 mečeva u svim takmičenjima za engleskog velikana. Čuveni trio - Firmino, Salah i Mane - iz milošte je prozvan „fudbalski Bitlsi“, i zaista je prethodnih godina svirao jednu od najlepših fudbalskih muzika ikada.
Uostalom, dok su se originalni muzički „Bitlsi“ raspali 1970. godine i iza sebe ostavili 13 studijskih albuma i 211 pesama, ovi fudbalski „Bitlsi“ koji su se raspali 2022, ostavili su iza sebe šest trofeja i 338 golova.
Prednjačio je Mohamed Salah sa 156 golova i 58 asistencija, dok je drugi najubojitiji bio upravo Mane, iz milošte prozvan „afrički Maradona“, koji je za „crvene“ zabeležio 107 pogodaka i 30 asistencija. Na kraju tu je i Firmino sa 75 pogodaka i 49 asistencija.
Kada se sve te brojke sagledaju, jasno je da će golovi i asistencije Manea izuzetno nedostajati ekipi sa Enfilda. Naravno, tu su Diogo Žota i Luis Dijaz, kao i novopridošli Darvin Nunjez, ali je pitanje da li će neko od njih moći da odmeni Manea na adekvatan način jer je Sadio poseban tip igrača.
Na 51 utakmici prošle sezone, Sadio Mane je postigao 23 gola i imao pet asistencija. Iako mu je poslednjih godina realizacija bila u padu, konstantno je bio u planovima trenera Jirgena Klopa tokom uspešnih šest sezona. Mane je najbolji bio u prve tri sezone na Enfildu kada je imao prosek od 0,6 učešća u golovima Liverpula, a do 100. pogotka u crvenom dresu stigao je samo nekoliko dana posle Salahovog 100. pogotka.
U periodu dok je igrao sjajno za Liverpul, „afrički Maradona“ je dosta unapredio i igru i rezultate selekcije Senegala, koja dugo do njegovog sazrevanja nije uspevala da se plasira na veliko takmičenje.
© AFP 2023Sadio Mane, Liverpul
Sadio Mane, Liverpul - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
Sadio Mane, Liverpul
Posle dugih 16 godina konačno su se kvalifikovali na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018, zatim 2019. stigli i do finala Kupa Afrike gde su poraženi od Alžira (0:1), ali su se kontinentalne titule dokopali dve godina kasnije pobedivši Egipat na penale.
Salahovu selekciju Mane je izbacio i na penale u baražu za Svetsko prvenstvo u Kataru ove godine, a u svim uspesima svoje selekcije imao je vodeću ulogu. Zato je Bajern srećan što ga je doveo jer će iskustvo i kvaliteti Sadija Manea biti važan faktor u godinama koje dolaze.
A Liverpul? Moraće Jirgen Klop da formira neke nove fudbalske „Bitlse“.
Norveški fudbaler Erling Holand - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
SPORT
„Duge devetke" su opet na ceni /video/
Zastava Lige nacija pred početak meča - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
SPORT
Zvezde su bile smrknute – ali nekima je i svanulo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala