- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Duge devetke" su opet na ceni /video/

© AP Photo / Martin MeissnerNorveški fudbaler Erling Holand
Norveški fudbaler Erling Holand - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nas
Predstojeće leto na fudbalskoj pijaci doneće nekoliko rekordnih transfera, a opšti utisak je da su posle dosta godina „duge devetke“ opet u modi. Znate na koga mislimo, igrače na poziciji klasičnog centarfora, poput Roberta Levandovskog ili Karima Benzeme, koji uprkos kvalitetu polako ulaze u pozne godine.
Među prvima je nogu povukao Juventus koji je još zimus za 80 miliona evra kupio Dušana Vlahovića iz Fiorentine kako bi nadomestio golove koje mu nisu donosili ni Paulo Dibala, a ni Alvaro Morata. Naravno, srpski reprezentativac je veliki projekat za budućnost familije Anjeli i tek u narednoj sezoni, uključujući i Mundijal u Kataru, imaće šansu da u potpunosti pokaže da vredi uloženog novca.
Stazom Juventusa krenuo je ovog leta i Pep Gvardiola. Poučen neuspehom sa implementacijom skupocenog Džeka Griliša u čuvenih 4-3-3 sa „lažnom devetkom“, gde ni Sterling ni De Brujne ni Gabrijel Žezus nisu uspeli da približe tim peharu Lige šampiona u ulozi glavnih napadača, Katalonac je odlučio da konačno kupi klasičnog centarfora i počne da igra normalan fudbal.
Prva želja Hari Kejn ostao je van domašaja zbog bezobrazne cene uprave Totenhema (tražili su čak 150 miliona funti), pa je izbor pao na Erlinga Holanda, mladu zvezdu Borusije iz Dortmunda koji je stigao za upola manje (75 miliona evra) iz Bundeslige.
Znamo svi šta Norvežanin (21, 195 cm), čiji je tata Alf Inge Holand svojevremeno takođe nosio dres „građana“, ume i može, pogotovo u Ligi šampiona gde je u dresu Salcburga pre dve godine bio rekorder grupne faze sa čak deset golova.
I nije tajna da mu je elitno takmičenje, za čijim peharom svi u plavom delu Mančestera žude, jedna od najvećih želja u karijeri. Uostalom, to je nedavno otkrio i doskorašnji trener Mančester junajteda Ralf Rangnik koji tvrdi da je Holand opsednut Ligom šampiona.
„Za Holanda sam znao da će uspeti čim sam video da svakog jutra na treninge Salcburga dolazi u automobilu iz koga trešti himna Lige šampiona. To ga izuzetno motiviše i zato bira samo klubove koji igraju elitno takmičenje“, ispričao je Rangnik koji je u to vreme bio šef čitavog fudbalskog sistema Red Bula u koji spada i Salcburg.
Trendu dovođenja dugih devetki" nije odoleo još jedan vrhunski trener. Jirgen Klop. Valjda poučen iskustvom da mu je zamalo promakla titula u Premijer ligi i pehar Lige šampiona koju je izgubio protiv Reala u Parizu, Nemac je odlučio da uloži blizu 70 miliona evra u dovođenje Darvina Nunjesa.
Urugvajac je bio najbolji strelac portugalske Primere sa 26 golova, a dodatnih šest u Ligi šampiona gde je Benfika stigla do četvrtfinala idealna su mu preporuka za selidbu u najjaču ligu na svetu. Kako ima tek 22 godine i 187 santimetara, a podjednako dobro igra i nogom i glavom, treba očekivati da Nunjes „crvenima“ donese ono što nije mogao omaleni Diogo Žota ili Bobi Firmino, koji i nisu klasični strelci.
Podsetimo, od ranije „duge devetke“ u Premijer ligi su Romelu Lukaku (Čelsi), Ivan Toni (Brentford), Patrik Bamford (Lids), a tu je i povratnik, naš reprezentativac Aleksandar Mitrović koji je sa Fulamom ispisao istoriju u Čempionšipu i oborio rekord star 29 godina po broju golova u drugoligaškom rangu engleskog fudbala (postigao je čak 43).
Jasno je takođe i da se duelima sa svim nabrojanim igračima nikako ne raduje samo jedan čovek. Hari Megvajer, kapiten Mančester junajteda, prolazi kroz teške trenutke u karijeri, a konstantnim kritikama navijača pridružio se i novinar Dejli Mejla Oliver Holt koji je zabeležio:

„Dele Ali je bio u startnih 11 Engleske koja je igrala sa Hrvatskom u polufinalu Svetskog prvenstva u Rusiji pre četiri godine. Toliko je propao u međuvremenu da ga nema ni na širem spisku. Dele je i jedini fudbaler iz tog perioda koji je izgubio reputaciju brže od Harija Megvajera, koji je prošao put od jednog od omiljenih igrača do žrtvenog jarca“, smatra Holt.

I sam Megvajer priznao je na društvenim mrežama prošlog meseca da prolazi kroz pakao pa će biti zanimljivo kako će se oporaviti i voditi bitke sa talentima koji su stigli u Premijer ligu ovog leta.
Engleska Mađarska Liga nacija - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
SPORT
Englezi u šoku posle istorijskog debakla – „Ostaće mentalni ožiljci“
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
SPORT
Partizanu potencijalni rival i Dinamo, Čukarički i Radnički dobili dobre vesti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala