- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Englezi u šoku posle istorijskog debakla – „Ostaće mentalni ožiljci“

© AP Photo / Jon SuperEngleska Mađarska Liga nacija
Engleska Mađarska Liga nacija - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Poraz koji je reprezentacija Engleske pretrpela od Mađarske u grupi A Lige nacija prvi je poraz sa četiri gola razlike posle 1928. godine na domaćem terenu. Najviše kritika dobio je Geret Sautegejt, a gotovo svaki komentar na izdanje Engleza počinje sa „ponižavajuće“.
Istorijsko čudo napravili su fudbaleri Mađarske koje su ne samo pobedili Englesku već joj na domaćem terenu dali četiri gola dok su svoju mrežu sačuvali.
Ujutru dobijate otkaz“ bili su povici sa tribina za Gereta Sautegejta posle ponižavajuće partije engleskog tima.
Britanski mediji ne mogu da nađu dovoljno teške reči za bolni poraz, a „Dejli Mejl“ upozorio je da će pobeda Mađara ostaviti duboke tragove i posledice.
Ponižavajući poraz - najgori poraz Engleske od 1928. Ne grešite, mentalni ožiljci od ovoga će ostati. Unutar tima, međutim, ovo je noć koja će se iseći na kosti. Da li smo tako dobri koliko mislimo da jesmo? Možemo li zaista osvojiti Svetsko prvenstvo? Nisu one vrste misli koje želite da vam prolaze kroz glavu uoči velikog turnira. Ali to je tačno mesto gde je Engleska posle leta bede. Četiri utakmice, bez pobeda, bez golova iz otvorene igre i šest primljenih daju najcrnju sliku“, piše „Dejli Mejl“
Iako Sautegejt nije izveo najjači sastav, Engleska je bila nesumnjivo veći favorit, ali nijedna šansa nije realizovana, a Vembli je odjekivao od besa.
Burno, užasno, slabo“, opisao je „Dejli Mejl“ iako je Engleska na trenutke delovalo dominantnije na terenu.
Totalni sunovrat domaći tim doživeo je u 82. minutu kada je Mađarska vodila sa 3:0 golovima Roberta Salaja u 16. i 70. minutu i Žolta Nađa u 80. minutu.
Džon Stouns na osam minutu do kraja regularnog dela igre dobio je crveni karton i Engleska je ostala sa samo deset igrača na terenu, a neumorni Mađari lako su stvorili novu šansu i Danijel Gazdag pogodio je za velikih, istorijskih 4:0.
Posle glasnih uvreda sa tribina Sautegejt je preuzeo odgovornost za poraz, ali ga je opisao kao važno iskustvo.
„Rekao sam igračima, naša četiri meča su moja odgovornost. Moram da balansiram gledajući nove igrače, da odmorim druge igrače. Nismo mogli da izbacujemo samo naše iskusne igrače“, počeo je selektor koji je inače jedan od najuspešnijih u istoriji Engleske.
„Bilo je to važno iskustvo za mnoge mlade igrače u ovim utakmicama. Mnogo smo naučili na utakmicama Nemačke i Italije. Mađarska je dobra ekipa i to smo znali. Dao sam im previše toga da urade večeras“, preuzeo je odgovornost Sautegejt.
Selektor je istakao da razume zašto je ceo Vembli bio ljut na njega, ali je apelovao da navijači ne okrenu leđa igračima posle bolnog poraza.
„Razumem reakciju na stadionu, ono što bih rekao je da su u ovim utakmicama ovi igrači bili neverovatni za zemlju. Moraju da ostanu uz njih. Neću reći da ne boli“, rekao je selektor Engleske.
Iako se putem komentara zahtevao otkaz Sautejegta, Džejmi Karager, bivši fudbaler, bio je jedno od imena koja su stala u odbranu selektora.
Karager se osvrnuo na povike navijače „Ne znaš šta radiš“ upućene Sautegejtu i oštro odogvorio.
Ućutite klovnovi. Ovaj trener je na dva takmičenja doveo reprezentaciju do najboljih pozicija od 1996. godine“, napisao je bivši fudbaler.
Hari Kejn, kapiten Engleske ponovio je Sautgejtovu molbu navijačima da ostanu sa ovim timom uprkos lošim rezultatima i sve većim kritikama.
„Razumem njihovu frustraciju, želimo da pobedimo svaki put kada obučemo dres Engleske. Publika to mora da razume. Moramo da nastavimo da radimo da bismo imali uspešno Svetsko prvenstvo“, rekao je Kejn.
„To je naš prvi veliki poraz posle dugo, dugo vremena. Odbrana je bila struktura našeg uspeha u poslednjih nekoliko godina. To je noć za zaborav, naravno. Moramo da je prihvatimo i idemo napred“, istakao je Kejn.
Razočaran je bio i Anton Ferdinand, bivši engleski fudbaler, koji je objasnio da ne postoji izgovor za ovako lošu partiju.
„To je ogromna šteta za Englesku. Mislim da nas ovakvi nastupi kao naciju mogu odvesti do onoga što smo godinama bili, bez zajedništva kada su u pitanju tim, osoblje i nacija. Ovakvi nastupi će ih razdvojiti. Nema izgovora da gubimo 4-0 od Mađarske kod kuće. To je sramotan rezultat, ne mogu da verujem da to govorim. Ono što više zabrinjava su navijači. zviždanje, povici na Sautgejta da ne zna šta radi. Moramo da budemo razumni kao nacija i kao mediji. Sautgejt je najuspešniji menadžer Engleske od ser Alfa Remzija. On zna šta radi. Ima li problema u ovom trenutku? Da, ima, ali činjenice su da zna šta radi“, rekao Ferdinand za „Skaj Sport“.
Mađarska i Engleska - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SPORT
Mađari ponizili Engleze, a Nemci spakovali „petardu“ Italijanima!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala