- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pljačka Jugoslavije i istorijska nepravda: „Pustili su nam gas u svlačionicu...“

© Sputnik / Lola ĐorđevićFudbalska lopta
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Na današnji dan pre 40 godina dogodila se jedna od najvećih pljački u istoriji fudbala. Na Svetskom prvenstvu u Španiji „stradala“ je Jugoslavija u sudaru sa domaćinom, a svemu je kumovao danski sudija Hening Lund Sorensen. U razgovoru za Sputnjik, akter Mundijala i te čuvene utakmice Zlatko Krmpotić, prisetio se krađe i svega što se izdešavalo.
Otkrio nam je legendarni defanzivac Crvene zvezde i brojne druge zakulisne radnje, poput puštanja gasa u svlačionicu u kojoj su bili smešteni legendarni „Čiča“ u to vreme selektor Miljan Miljanić i reprezentativci Jugoslavije.
Jugoslavija je na pravdi Boga opljačkana na Svetskom prvenstvu 1982. godine. Danski krvnik u odelu - Hening Lund Sorensen dosudio je nepostojeći jedanaesterac za domaćina, s obzirom na to da je prekršaj Velimira Zajeca bio van kaznenog prostora.
Ipak, pravda je bila na strani „plavih" jer je Huanito promašio penal, ali je on ponovljen jer se golman Dragan Pantelić kretao pre njegovog izvođenja. Pogodio je iz popravnog, čime je anulirana prednost Jugoslavije i gol Ivice Gudelja.
Četrdeset godina kasnije „rana“ je zarasla, ali i dalje boli na promenu vremena. To je za Sputnjik iz prve ruke potvrdio Zlatko Krmpotić kojeg smo prekinuli tokom partije karata sa drugarima.
„Baš me je sin jutros podsetio da je na današnji dan pre 40 godina bila najveća pljačka u istoriji Mundijala. I jeste! To je tačno, to je istina... Druga su to vremena bila, tada je moglo tako da se deluje, postupa. A, danas, danas imamo VAR i takve stvari ne bi prošle. Zasigurno“, počinje razgovor Krmpotić.
Dočarajte nam kako je zaista to izgledalo, igrati protiv domaćina Španije, voditi, a onda vam neka „viša sila" sve oduzme.
„Nije tu bio samo taj sporan penal. 'Svirao' je za njih, videlo se to. Nama aut nije svirao, a njima sve što je bilo na granici. Prvu utakmicu odigrali smo nerešeno protiv Irske, a onda je usledio čuveni dvoboj sa Špancima. Poveli smo, da bi se onda desilo šta se desilo. Zajec je postavio nogu na 18-19 metara, nije on išao u Alonsa, već je ovaj pao preko njegove noge, a danski sudija pokazao na belu tačku. Što se tiče ponovljenog penala, tu i mogu da se složim da je bilo pomeranja i izlaska sa crte.Skandal se dogodio na poluvremenu, pušten nam je gas u svlačionicu i nismo mogli da održimo sastanak. Pušten je lukavo kroz ventilacioni otvor i Miljan je video da je vrag odneo šalu. Izašli smo napolje, na stepenice i tu smo održali sastanak. To u današnje vreme ne bi moglo da se desi, takva blamaža. Morali smo da pobegnemo iz svlačionice", seća se Zlatko nemilih događaja sa Mundijala u Španiji i dodaje da je utakmica trebalo da bude registrovana službenim rezultatom u korist Jugoslavije.
Sadio Mane, Liverpul - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
SPORT
Hoće li „fudbalski Bitlsi“ moći da sviraju bez „afričkog Maradone“?
Na kraju je „furija" osokoljena podrškom Danca Lunda Sorensena, koji je demonstrirao klasično „domađinsko suđenje“, uspela preko Enrikea Suara sredinom drugog poluvremena da dođe do trijumfa.
Ali, tu bruki i sramoti nije bio kraj. Već tek početak. Nažalost... Jugoslaviji je bilo presuđeno van terena. Bez šanse da utiče na konačni rasplet. Jer, drugi su tako odlučili.
„Španija ni pre, ni kasnije, nije imala lošiju generaciju, dok smo mi imali baš dobru reprezentaciju. Bili smo prvi u kvalifikacijama ispred Italije. Kažem, Španci nikad slabiji i tu je bila naša velika šansa da ih dobijemo i da prođemo, ali nam sudije nisu dale. U poslednjem kolu grupne faze 'tukli' smo Honduras i odradili što je do nas. Španija je igrala sa Irskom i tu su nam svi rezultati osim pobede Irske 1:0 vodili u nokaut fazu. Moglo je i 2:0 za Irce i 3:1 za Špance, samo ne 1:0 za Irsku. A gle čuda, baš tako se završio meč, da bi na kraju dve pomenute reprezentacije prošle, a mi ispali. Utakmice nisu odigrane u isto vreme. Prvo smo mi dobili Honduras, pa su kasnije na teren izašli Španci i Irci koji su slavili golom Armstronga. U današnje vreme to ne bi moglo tako jer se zna da se igra sve u istom terminu kada je poslednje kolo. Sramno je kako se sve izdešavalo i zaista je ono što se nama dogodilo u Španiji 1982. godine najveća pljačka u istoriji fudbala", konstatovao je Krmpotić koji je dejstvovao kraj desne aut linije tokom Mundijala.
Krmpotić se još jednom osvrnuo na svesrdnu pomoć koju su imali Španci od strane sudija.
„Niko ništa sudijama nije morao da govori koga treba da 'iskasape'. Ti arbitri koji su navodno bili najbolji večito su uticali na rezultat i učestvovali su u diskutabilnim situacijama, gde su protežirani favoriti. Kao i na SP u Koreji, kao i kada je Maradona dao gol rukom. Kao što timovi u Ligi šampiona imaju podršku sudija neretko. Eto, samo dva tima sa Istoka - Zvezda i Steaua su osvojile Kup šampiona, to sve govori o favorizovanju velikih i bogatih", jasan je Krmpotić koji se nedavno vratio iz Alžira gde mu je istekao ugovor.
Za kraj smo sačuvali pitanje kako Krmpotić 'vidi' Piksijevu Srbiju i šta joj prognozira na Mundijalu u Kataru krajem godine.
„Mislim da imamo jako dobar izbor igrača, da je dosta slična priča kao naša iz 1982. Treba povlačiti prave poteze u pravo vreme, kada će ko ga igra. Kome dati šansu. Ako to bude bilo kako treba i ukoliko atmosfera bude na nivou, imamo velike šanse da doguramo do polufinala. Imamo dobru reprezentaciju koja može da igra sa svima. Ne mogu da nam se ponove Holanija i Argentina, pa da primimo pet ili šest golova. Možemo da se nosimo sa svima, ne plašimo se da hrabro uđemo u utakmicu", zaključio je Zlatko Krmpotić u razgovoru za Sputnjik.
Ribus i Ismajila Sar - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
SPORT
Poljaci se odrekli Ribusa jer je ostao u Rusiji
Zdravko Mamić - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
SPORT
„Psujem, što kažu Srbi, da me ceo svet razume“: Mamić žestoko o hrvatskom sudstvu /video/
Orlići - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
SPORT
Orlići golom Lekovića iščupali bod na startu Evropskog prvenstva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala