- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kucnuo je čas za Luku

© AP Photo / Darko VojinovicLuka Jović na utakmici Srbija Rusija u Beogradu
Luka Jović na utakmici Srbija Rusija u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Fudbaleri Srbije odigraće u četvrtak uveče od 20.45 treću utakmicu u sedam dana u Ligi nacija, a sva je prilika da će protiv Šveđana selektor Dragan Stojković Piksi od prvog minuta šansu pružiti Luki Joviću.
Polovičan učinak imaju Piksijevi Orlovi na startu nove sezone Lige nacija. Uvodni i neočekivani poraz od Norveške na Marakani (0:1), zatim ubedljiva pobeda nad Slovenijom (4:1) na istom stadionu.
Sada je na red za samo sedam dana stigla i treća utakmica i gostovanje u Švedskoj, gde će selektor ponovo zbog umora i suspenzija biti primoran da tumba sastav.
Aleksandar Mitrović, najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima, ima kartone i zbog toga će propustiti dvoboj sa Švedskom, te će to biti idealna prilika da Luka Jović od prvog minuta pokaže da Srbija može da se osloni na njega kada je potrebno.
Zaboravljeni napadač Real Madrida ušao je u igru protiv Slovenije i uspeo da se upiše u strelce, što je posle meča poručio da je i te kako značilo za njegovo samopouzdanje.
„Jako puno mi znači gol protiv Slovenije. U poslednjih šest meseci nisam imao priliku puno da igra. Jako sam zahvalan selektoru što dobijam šansu. Mislim da sam danas postigao pogodak i da sam se borio za ekipu. Stvarno je jako je teško kada ne igrate toliko često. Mislim da će iz svake utakmice biti sve bolje i bolje i naravno ja ću uvek dati 100 odsto za tim, da ostvarimo što bolji rezultat“, rekao je posle Slovenije Luka Jović.
S druge strane, Mitrović napravio gest koji Srbija mora da pamti – veliki je i kad ne igra da pruži podršku ekipi, te će se staviti na raspolaganje selektoru za naredni meč koji u nedelju Orlovi igraju u Ljubljani protiv Slovenije.
Kada je sastav Srbije u pitanju, teško je pogoditi svih 11 jer umor pre svega "kroji" sastav Piksiju. Naravno, nije ubitačan i zgusnut raspored problem samo Srbije, identična je situacijlja i sa Šveđanima koji će biti oslabljeni zbog povreda, umora i kartona.
Neće biti Miloševića, Krafta, Kuluševskog, Lindelefa, pod znakom pitanja je i roviti Isah, kao i Forsberg, ali to Dragana Stojkovića ne zanima.
„Ne zanima me previše na koje igrače Šveđani ne mogu da računaju. Gledam isključivo na svoj tim i fokusiram se na ono što mi možemo da uradimo. Naravno da imamo informacije i upoznati smo sa detaljima o stilu igre domaćeg tima, ali nas ništa od toga ne opterećuje. Ko može da igra igraće, ko ne može neće i idemo dalje. Strahovit napor za igrače je ovaj ubitačan ritam od četiri utakmice u deset dana. Nije lako osvežiti reprezentativce. Rotacije nisu nikakvi eksperimenti, već odluke koje imaju logiku. To je ujedno i šansa sa igrače sa manjom minutažom da pokažu da su spremni za igru i da su deo tima“, poručio je Piksi.
Gol Srbije protiv Norveške branio je Vanja Milinković-Savić, protiv Slovenije je između stativa bio Predrag Rajković, pa se očekuje da bi posle duže vremena šansu trebalo da dobije Marko Dmitrović iz Sevilje.
Ipak, ko zna, možda Piksi opet vrati Vanju među stative... Što se tiče poslednje linije, navikao je selektor Srbiju da igra sa tri pozadi i dva vingbeka.
Kako je Nikola Milenković odigrao svih 180 minuta, velika je verovatnoća da će ga selektor odmoriti i da će umesto njega „uskočiti“ Miloš Veljković, koji je bio starter protiv Norvežana, ali je zbog lakše povrede odmarao protiv Slovenije.
U srcu odbrane mesto bi mogao da zauzme Matija Nastasić koji se dosad nije skidao, već je protiv Slovenije debitovao Mašović, a levo je igrao Stefan Mitrović.
Strahinja Pavlović Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
SPORT
Nema straha kod Strahinje – kada Evropa posumnja u njega, tu su Piksi i Srbija
Upravo bi levo mogao da se nađe Strahinja Pavlović koji je „kupio" navijače Srbije maestralnim izdanjem u porazu od Holanda i drugova. Neumorno je špartao napred-nazad i pokazao je zbog čega mu selektor Stojković slepo veruje.
Dvojica ofanzivnih bekova, praktično krilnih bekova trebalo bi da budu Darko Lazović i Filip Kostić. Odmorio je as Ajntrahta protiv Slovenije, baš kao i Lazović. Ristić i Radonjić su podelili po poluvreme protiv Slovenaca na levoj strani, dok je Živković dejstvovao po desnoj strani umesto Lazovića.
Kako je bio više nego solidan i tu bi trebalo ostaviti prostora da Lazović i Živković podele po poluvreme.
Zadnji vezni po svoj prilici trebalo bi da bude Nemanja Gudelj koji je odmorio protiv „zmajčeka“, a društvo u vezi trebalo bi da mu pravi Saša Lukić koji je zamenio Sergeja Milinković-Savića u prethodnom meču.
SMS je dosad odigrao obe utakmice kao starter, te bi bilo sasvim logično da ga Piksi odmori protiv Švedske, a priliku vreba Filip Đuričić kojeg nema još od oktobra i meča sa Luksemburgom.
Povreda je po svemu sudeći prošlost za ofanzivca Sasuola, pa je velika verovatnoća da će se nađi na terenu, dok je desetka rezervisana za kapitena i čoveka koji ne zna za umor - Dušana Tadića.
I kao što je već pomenuto, Luka Jović bi trebalo da predvodi napad Srbije protiv Švedske u Solni.
Naravno, kada je Piksi u pitanju uvek treba ostaviti prostora za manevar, jer kakav je bio kao igrač, takav je i kao selektor - nepredvidiv!
Belgija fudbal - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
SPORT
Levandovski je trebalo da zna – ne igra se sa „đavolima“
Dragan Stojković Piksi pred utakmicu sa Portugalijom - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
SPORT
Piksi pred Šveđane: Rotacije u timu nisu nikakvi eksperimenti
 Luka Jović  - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
SPORT
Don Karlo je odlučio o sudbini Srbina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala