- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Ukrajinski vojnici, Buča - Sputnik Srbija

Strani plaćenici u Donbasu delimično priznali krivicu, Kijev sprema provokaciju sa otrovima

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 105. dan. Ruske snage potpuno su oslobodile aerodrom u Severodonjecku. Zaharova upozorava da ukrajinske snage spremaju provokaciju u tom gradu. Snage DNR napreduju prema Artjomovsku i Slavjansku. Moskva je spremna za pregovore s Kijevom u Istanbulu uz posredovanje UN, kaže Sergej Lavrov.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:30 08.06.2022
Potrebno je da NATO pojača prisustvo na istočnom krilu zbog situacije u Ukrajini, izjavila je premijerka Estonije Kaja Kalas.

„Događaji u Ukrajini jasno pokazuju da je potrebno da NATO pojača prisustvo na istočnom krilu. Kako bi to uradio NATO mora brzo da pređe iz položaja odvraćanja u položaj odbrane. Snažna odbrana predstavlja najbolji faktor odvraćanja kako bi ideja napada na NATO saveznike postala nemoguća, rekla je ona izlažući na video konferenciji sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, premijerom Letonije Krišjanisom Karinšem i premijerkom Litvanije Ingrid Šimonite.

Estonska premijerka je navela da će Baltičke zemlje prisustvovati samitu Alijanse u Madridu koji će biti održan od 28. do 30. juna i da će nastupiti sa jedinstvenom pozicijom. Prema njenim rečima, ta pozicija se zasniva na tome da prisustvo NATO-a u regionu Baltičkog mora mora biti pojačano na kopnu, moru i u vazduhu.
22:29 08.06.2022
Dvanaest ukrajinskih policijskih pasa 
 - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
RUSIJA
Dvanaest ukrajinskih policijskih pasa spaseno: Prešli u službu DNR /video/
22:04 08.06.2022
Predsednik Češke Miloš Zeman odbio je zahteve 127 čeških državljana da učestvuju u vojnim akcijama u Ukrajini na strani Kijeva, napisao je na Tviteru portparol češkog predsednika Jirži Ovčaček.
To je već treći put da je češki predsednik odbio molbe svojih sunarodnika da postanu deo Oružanih snaga Ukrajine – 24. maja je odbio 11 molbi, a 1. juna – 80 molbi građana. Međutim, 11. maja je Zeman dao saglasnost da 103 češka državljanina stupe u ukrajinsku vojsku.
Građanima Češke je dozvoljeno da služe u oružanim jedinicama drugih država samo uz dozvolu predsednika koji je i vrhovni komandant oružanih snaga te zemlje.
21:39 08.06.2022
Vojne vežbe Službe bezbednosti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
RUSIJA
Ruska vojska upozorava: Služba bezbednosti Ukrajine priprema provokaciju sa hemijskim supstancama
20:29 08.06.2022
20:28 08.06.2022
Pripadnici Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Rusije počela je sa deminiranjem plaža u Marijupolju.
Na snimku se može videti da se za deminiranje koristi tehnika kao što je robot-guseničar DOK-ING MV-4.
Šef administracije Marijupolja je tokom jučerašnjeg dana zabranio kupanje u moru zbog velikog broja mina na plažama. Zabrana će biti na snazi dok se sve teritorije ne razminiraju.
18:44 08.06.2022
Državljani Velike Britanije Šon Piner i Ejden Aslin, i državljanin Maroka Sadun Bragim, koji su ratovali na strani Ukrajine, delimično su priznali krivicu, objavio je Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike.
Uhapšeni su priznali da su prekršili član 232 Krivičnog zakona DNR „Prolazak obuke u cilju terorističke aktivnosti“. Za krivično delo je propisana zatvorska kazna od 15 do 20 godina.
Istraga je utvrdila da su Britanci i Marokanac za novčanu naknadu učestvovali u oružanoj agresiji Ukrajine u cilju nasilnog preuzimanja vlasti u DNR.
Pored toga, Piner i Bragim su se izjasnili krivim za akcije usmerene na nasilno preuzimanje vlasti, krivično delo iz člana 323 Krivičnog zakona DNR. Propisana je zatvorska kazna u trajanju od 12 do 20 godina, a u slučaju otežavajućih okolnosti ili u ratno vreme – smrtna kazna uz oduzimanje imovine.
Međutim, oni nisu priznali krivicu koji predviđa deo člana 430 – „Učešće plaćenika u oružanom sukobu ili vojnim akcijama“.
Britanci Šon Piner i Ejden Aslin i Marokanac Sadun Bragum predali su se u Marijupolju sredinom aprila. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da „plaćenici koji su stigli u Ukrajinu nisu borci, te da ih u najboljem slučaju čeka dugogodišnja zatvorska kazna“.
18:34 08.06.2022
18:29 08.06.2022
Ruski vojnik, oklopno vozilo BTR-82A  - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
RUSIJA
Vašington: Nema naznaka da će se sukob u Ukrajini uskoro rešiti
18:28 08.06.2022
Nemačka je donela istorijsku odluku u vezi sa isporukama oružja Ukrajini i nastaviće da to i dalje čini, izjavio je u Berlinu nemački kancelar Olaf Šolc.
„Veliki broj isporuka smo imali i dalje ćemo isporučivati oružje, između ostalog i teško naoružanje. Važno je izbeći direktan konflikt NATO-a i Rusije“, rekao je Šolc i dodao da po tom pitanju Berlin deluje u koordinaciji sa saveznicima.
18:28 08.06.2022
16:02 08.06.2022
Ukrajinska vojska je ispalila 10 raketa iz višecevnih sistema „Grad“ na grad Jasinovata u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
16:01 08.06.2022
Kanada je proširila spisak sankcija protiv Rusije i u njih je uvrstila i zabranu konsultantskih usluga za ruske naftne, gasne i hemijske kompanije, saopštila je vlada te zemlje.
Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu kanadske Vlade, zabrana se odnosi na 28 oblasti, među kojima su građevinarstvo, transport, kompjuterske, računovodstvene i konsultantske usluge u rudarstvu, proizvodnji naftnih derivata, uglja i hemijskih proizvoda.
16:01 08.06.2022
14:55 08.06.2022
Ukrajinska vojska je ispalila 40 raketa iz višecevnih sistema „Grad“ na naselje Kremena u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
14:45 08.06.2022
LNR: Obećanja Zelenskog ništa ne vrede
Obećanja predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog ne samo da su bezvredna, već predstavljaju garanciju da će sve biti urađeno upravo suprotno, izjavio je ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik.
„Kada (ruski ministar spoljnih poslova Sergej) Lavrov izjavi da je Rusija obećala, ona će ispuniti. Odnosno, obećanje Rusije je veoma ozbiljno. Govorim da što je Rusija obećala ona će i ispuniti. Reč predsednika koja je data, vredi da će se svakako biti ispunjeno bez obzira na sve. Ali s druge strane, reč Zelenskog ne samo da ništa ne vredi, nego će biti garancija da će sve biti urađeno upravo suprotno“, rekao je Mirošnik za televiziju „Rusija 1“.
14:22 08.06.2022
Kijev može da veruje Ankari kada je reč o obezbeđivanju izvoza žita iz ukrajinskih luka, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.

„Na tom planu možemo da verujemo turskim pomorskim snagama“, rekao je Kuleba na konferenciji za novinare.

U Ankari su danas o pitanju izvoza ukrajinskog žita razgovarali ministri inostranih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu. Šef ruske diplomatije je nakon sastanka rekao da je Rusija spremna da sarađuje s Turskom u vezi s tim pitanjem, kao i da je otvorena za saradnju s Kijevom, ukoliko je Ukrajina spremna da ukloni mine iz svojih voda i omogući prolazak brodova.
14:20 08.06.2022
Obnovljen teretni železnički saobraćaj između Krima i Zaporoške oblasti
Teretni železnički saobraćaj između Krima i Zaporoške oblasti je obnovnjen, u region je stigao prvi voz sa žitom iz Melitopolja, rekao je za Sputnjik savetnik u krimskoj administraciji za informacionu politiku Oleg Krjučkov.
„Prvi voz iz Melitopolja sa žitom već je stigao na Krim. Možemo da govorimo o obnavljanju teretnog saobraćaja s Krimom. Obnovljena je pruga koja nas spaja sa obalom Crnog mora“, rekao je Krjučkov.
Prva partija žita iz Zaporoške oblasti bila je upućena u utorak. U sastavu voza je 11 vagona. Iz Ruske železnice je saopšteno da se železnički prevoz iz Hersonske i Zaporoške oblasti obavlja u saradnji sa železničkim administracijama tih teritorija.
Železnički saobraćaj prekinut je pre osam godina zbog odluke kijevskih vlasti da blokiraju saobraćaj Krima na granici s Hersonskom oblašću.
14:11 08.06.2022
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
RUSIJA
MIP Rusije: Među plaćenicima u Ukrajini i borci Islamske države; Oružje već na crnom tržištu Balkana
14:04 08.06.2022
Tokom granatiranja Donjecka oštećena je zgrada obdaništa, granate su pogodile teritoriju obdaništa i kolovoz, saopštio je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.
On je dodao da ukrajinske trupe nastavljaju da pucaju i da su pogođene zgrade u blizini Lenjinovog trga.
Kako je saopštio štab teritorijalne odbrane DNR, u napadu je pogođen i gasovod.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala