- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki kongresmen zatražio da se Mađarska kazni zbog protivljenja embargu na rusku naftu

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol
Pogled na američki Kapitol - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nas
Američki kongresmen Radža Krišnamurti pozvao je Stejt department da uvede sankcije Mađarskoj, jer odbija da proglasi embargo na rusku naftu, prenosi „RT“.

„Posebno me brine što Mađarska nastavlja da se protivi embargu na rusku naftu i pozivam vas da razmotrite sva moguća sredstva, uključujući sankcije, kako bi se sa Budimpeštom postigao konačni dogovor o zabrani ruske nafte“, saopštio je kongresmen u pismu državnom skeretaru Entoniju Blinkenu.

Prema kongresmenovom mišljenju, Stejt department bi trebalo da primeni dvostrani pristup. Sa jedne strane, Sjedinjene Američke Države moraju da pojačaju privrženost investicionom fondu „Inicijativa tri mora“ kako bi podržale energetsku bezbednost Centralne Evrope. Sa druge strane, trebalo bi da razmotre mogućnost ograničavajućih mera protiv mađarskih kompanija, koje kao i pre, posluju sa izvoznicima nafte iz Rusije.
Ranije je šef Evropskog saveta Šarl Mišel, saopštio da su šefovi država i vlada zemalja Evropske unije u okviru planiranog šestog paketa sankcija Rusiji, postigli dogovor o uvođenju embarga na uvoz dve trećine ruske nafte, isključivanje „Zberbanke“ iz SVIFT sistema, kao i još dve ruske i jedne beloruske banke. Istovremeno, mađarske vlasti saopštile su da će usaglasiti nove antiruske sankcije, samo ako dobiju garancije o isporuci goriva.
Kako je prethodno precizirao premijer Belgije Aleksandar De Kro, od delimičnog embarga na rusku naftu, bile bi izuzete Mađarska i Češka. Tako će Prag moći privremeno da nastavi da kupuje dizel iz Rusije, a Budimpešta dobiti na vremenu kako bi modernizovala svoje kapacitete za preradu nafte.
Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara objavio o početku specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, zapadne zemlje uvele su brojne sankcije Rusiji.
Emanuel Makron polaže predsedničku zakletvu - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
RUSIJA
Makron: Šesti paket sankcija obuhvatio 80 ruskih oligarha i tri TV kanala
Zastava EU u Berlinu, Nemačka - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
RUSIJA
Rusija: Brisel uporno gura Kijev na ivicu propasti
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
RUSIJA
Mađarska traži da se patrijarh Kiril isključi iz šestog paketa sankcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala