- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Pripadnici Narodne milicije LNR na oklopnom transporteru MT-LB u oslobođenom naselju Troicko u LNR - Sputnik Srbija

DNR: Uskoro tribunal protiv nacista; Zatvara se obruč oko Avdejevke

Pratite nas
Bliži se 100. dan izvođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini. Sva pažnja je usmerena u oslobađanje poslednja dva grada Luganske Narodne Republike – Severodonjecka i Lisičanska. Ruska vojska je povratila ranije položaje kod Harkova i odbila pokušaje kontraofanzive na Hersonsku oblast. Turska spremna da pomogne u uklanjanju mina iz ukrajinskih luka.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:18 01.06.2022
Skladište municije Oružanih snaga Ukrajine  - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
RUSIJA
Ukrajinski neonacisti postavljaju vatrene položaje u školama
19:57 01.06.2022
Dopisnik ruske televizije „Zvezda“ zadobio je ranu od gelera u Severodonjecku, javio je ovaj TV kanal.
19:34 01.06.2022
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
SVET
Bajden objavio novi paket vojne pomoći Kijevu koji uključuje višecevne bacače raketa
18:43 01.06.2022
DNR pozvala predstavnike evropskih zemalja na sud ukrajinskim nacistima
Predstavnici evropskih zemalja mogli bi da budu sudije u međunarodnom tribunalu nad ukrajinskim militantima, pozivi su poslati, izjavila je za Sputnjik predsednica komiteta za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog saveta DNR Jelena Šiškina.
„U ovom trenutku Generalno tužilaštvo Donjecke Narodne Republike, relevantna ministarstva i resori Ruske Federacije zajednički razvijaju povelju. Uskoro ćemo je videti. Pošto je to međunarodni tribunal, nije vezan za zakonodavstvo nacionalne jurisdikcije. Zbog toga će prema povelji, naravno, sastav sudija biti međunarodni. Videćemo ko će to biti. Uputili smo pozive raznim državama, uključujući i Evropi. Ko se odazove i ne uplaši da se otvoreno suprotstavi nacizmu koji cveta na teritoriji države Ukrajine, videćemo i, možda, njihovi predstavnici postanu deo međunarodnog tribunala“, objasnila je Šiškina.
Osim toga, Šiškina smatra da je dijapazon zločina ukrajinskih neonacista širi nego u Nirnbernškim procesima.
Prema njenim rečima, regularne jedinice ukrajinske vojske bile su po surovosti jednake neonacističkim bataljonima.
„Koliko god čudno bilo, ako su 2014-2015. nacistički bataljoni ‘Ajdar’, ‘Azov’, ‘Desni sektor’ (zabranjen u Rusiji) bili posebno okrutni, onda sa početkom vojnooslobodilačke operacije vidimo ista zverstva i ratne zločine – možda čak i okrutnije – od strane regularnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine. Stoga ćemo na optuženičkoj klupi videti sve ljude koji su se latili oružja da bi ubijali civile“, istakla je Šiškina.
Ona je dodala da bi prvo zasedanje privremenog „Marijupoljskog tribunala“ moglo da se održi pre kraja leta.
Ranije je ombudsman DNR Darija Morozova saopštila da kancelarija komesara za ljudska prava u ovoj Republici prikuplja dokaze o zločinima ukrajinskih oružanih grupa, koji će biti korišćeni na vojnom sudu protiv ukrajinskih boraca. Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da će termini za pripremu povelje tribunala protiv nacista biti objavljeni u najskorije vreme.
18:19 01.06.2022
U poslednja 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 300 granata i mina iz raketnih sistema „Uragan“ i „Grad“ kalibra 152 i 122mm i minobacača kalibra 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.
Gađana su područja 11 naselja Republike.
„Od posledica ukrajinske agresije poginuo je jedan civil, a petoro je ranjeno. Oštećeno je 27 stambenih objekata, pet automobila i osam objekata civilne infrastrukture“, navodi se u saopštenju.
Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Ruske Federacije odbijen je neprijateljski napad u rejonu naselja Pavlovka iz pravca naselja Ugljedar.
Vojnici DNR i Rusije su uništili tenk T-64, dva borbena vozila pešadije i do 50 pripadnika ukrajinskih snaga. Uništene su tri neprijateljska vatrena položaja u području Novomihajlovke.
18:10 01.06.2022
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
SVET
Blinken: Kijev nas je uverio da neće koristi naše višecevne bacače raketa za napade na Rusiju
17:55 01.06.2022
Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovsku fabriku koksa u Makejevki, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.
„Jedna osoba je ranjena“, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu.
17:44 01.06.2022
Ukrajinske trupe ponovo su granatirale Jasinovatu i Donjeck, ispalivši za tri minuta deset raketa iz raketnog sistema „Grad“ i sedam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
17:43 01.06.2022
Pripadnici američke sajber-komande - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Pentagon: Američki stručnjaci izvode sajber-operacije kao podršku Ukrajini
17:07 01.06.2022
Italija je spremna da učestvuje u operaciji razminiranja ukrajinskih luka kako bi se omogućio izvoz žita, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo.
„Neophodno je iz ukrajinskih luka otvoriti pomorske koridore za prevoz žita, posebno pšenice. Da bi to bilo moguće potrebno je razminirati vode ispred luka, pre svega u Odesi, uz ruske garancije bezbednog tranzita tereta. Italija je već saopštila da je spremna da učestvuje u operaciji razminiranja i namerava da podržava centralnu ulogu UN i drugih partnera, kao što je Turska, u efikasnoj razradi i koordinaciji operacije“, rekao je on pred parlamentom.
16:54 01.06.2022
Pušilin demantovao glasine da je ranjen
Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin demantovao je glasine o svom ranjavanju, koje su preneli ukrajinski mediji.
„Sve je u redu. Gubernator Sankt Peterburga i ja smo danas bili u Marijupolju. Potpisano je bratimljenje između Marijupolja i Sankt Peterburga. Aleksandar Dmitrijevič (Beglov) i ja se osećamo sasvim dobro“, rekao je Pušilin za RT.
Ranije je ukrajinska televizija TSN, pozivajući se na savetnika ministra unutrašnjih poslova Viktora Andrusiva, saopštio da je Pušilin navodno ranjen u Limanu.
16:38 01.06.2022
Ukrajinski vojnici su u 16.50 gađali Kirovski okrug Makejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
U saopštenju se dodaje da su ukrajinske trupe ponovo granatirale Gorlovku u DNR, ispalivši 20 raketa iz raketnih sistema „Grad“.
16:33 01.06.2022
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
RUSIJA
Lavrov: Rizik od uvlačenja trećih država u sukob u Ukrajini postoji
16:31 01.06.2022
Završava se čišćenje Severodonjecka
Donbas će ubrzo biti očišćen od preostalih ukrajinskih oružanih formacija, izjavio je šef Komiteta Državne dume Rusije za odbranu Andrej Kartapolov.
„Praktično su potpuno oslobođene teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike. Završava se čišćenje Severodonjecka. Mislim da će uskoro cela teritorija Donbasa biti očišćena od preostalih ukrajinskih oružanih formacija“, rekao je Kartapolov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, specijalna vojna operacija u Ukrajini teče po planu.
„Sada je glavni zadatak da se sačuvaju životi naših momaka i da se unište ukrajinske formacije koje i dalje pružaju otpor“, rekao je Kartapolov.
Kartapolov je naglasio da će specijalna vojna operacija biti završena kada Kijev bude sazreo za pregovore s Moskvom.
16:09 01.06.2022
15:42 01.06.2022
Kadirov: Oko 300 civila prognano u industrijsku zonu Severodonjecka
Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da su ukrajinske snage oko 300 civila prognale u industrijsku zonu Severodonjecka, gde je danas odjeknula eksplozija.
Prema njegovim rečima, informacije o zločinima ukrajinskih nacionalističkih bataljona na teritoriji industrijske zone Severodonjecka preneo je ukrajinski ratni zarobljenik, poznat po zvučnim nadimkom „Bandera“.
„Smem da pretpostavim da militanti planiraju da iskoriste civile kao živi štit. Takođe, prema uveravanjima zarobljenog, u tom pravcu su prevezeni sanduci s eksplozivnim supstancama. Eksplozija koja je danas odjeknula, prema pretpostavkama zarobljenika, mogla je da se dogodi upravo tamo. Od sveg srca se nadamo, naravno, da nije tako“, napisao je Kadirov na Telegram kanalu.
15:13 01.06.2022
Više od 100 ukrajinskih vojnika i oficira koji su zarobljeni u Marijupolju prevezeno je u istražni zatvor i njima će se suditi, izjavio je ministar pravde Donjecke Narodne Republike Jurij Sirovatko.
„Više od 100 ljudi više se ne nalaze ovde, nego su premešteni u istražni zatvor. I to je već kategorija osumnjičenih. Oni više nisu zarobljenici, o njima će odluke donositi sud“, rekao je Sirovatko sa ruski Prvi kanal.
15:09 01.06.2022
Ukrajinska vojska je ponovo granatirala Jasinovatu i Petrovsku oblast Donjecka, ispalivši 13 projektila kalibra 122 milimetra, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
14:25 01.06.2022
13:55 01.06.2022
Austrijska kompanija OMV saopštila je da je platila gas ruskom Gaspromu prema novoj shemi, ali da je isplata, kao i do sada, nominovana u evrima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala