- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden objavio novi paket vojne pomoći Kijevu koji uključuje višecevne bacače raketa

© AP Photo / Manuel Balce CenetaAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden objavio je danas da će Amerika uputiti Kijevu novi paket pomoći koji obuhvata višecevne bacače raketa „Himars“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Danas objavljujem da izdvajamo novi važan paket pomoći u sferi bezbednosti, koji treba da pruži neophodnu i pravovremenu podršku ukrajinskim vojnicima. Zahvaljujući dodatnim finansijskim sredstvima za Ukrajinu, koja su odobrena uz većinsku podršku Kongresa, SAD imaju mogućnost da nastave isporuke značajne količine oružja Ukrajini“, navodi se u pisanoj Bajdenovoj izjavi koju je objavila Bela kuća.

Kako je nakon toga saopštio Pentagon, novi paket američke vojne pomoći uključuje 4 sistema „Himars“ (HIMARS) koji se već nalaze u regionu, četiri helikoptera Mi-17, hiljadu raketa „Džavelin“ i 15 taktičkih vozila, radare.
Sjedinjene Američke Države su unapred prebacile bacače „Himars“ u Evropu kako bi osigurale njihovu brzu predaju Ukrajini. Ranije danas američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da je Kijev uverio Ameriku da neće koristiti višecevne bacače raketa za napade na ciljeve na teritoriji Rusije.
Obuka Oružanih snaga Ukrajine za korišćenje ovih bacača trajaće oko tri nedelje, dodao je on.
Takođe, američko Ministarstvo odbrane je saopštilo da nema nameru da se uključuje u konflikt u Ukrajini ali da ne priznaje Rusiji pravo veta na isporuke naoružanja.
Podsetimo da je Rusija uputila notu svim zemljama, uključujući Ameriku, zbog isporuka oružja Ukrajini. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je upozorio da će svi tereti koji sadrže vojnu pomoć Ukrajini biti legitimni cilj za Rusiju.
U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su naglasili da da se zemlje NATO igraju vatrom šaljući oružje u Ukrajinu, a portparol Kremlja je rekao da to nimalo ne doprinosi rusko-ukrajinskim pregovorima.
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
SVET
Blinken: Kijev nas je uverio da neće koristi naše višecevne bacače raketa za napade na Rusiju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
RUSIJA
Lavrov: Rizik od uvlačenja trećih država u sukob u Ukrajini postoji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala