- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rizik od uvlačenja trećih država u sukob u Ukrajini postoji

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Opasnost od uvlačenja trećih država u sukob u Ukrajini postoji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Takvi rizici, naravno, postoje. To što kijevski režim zahteva (višecevne bacače raketa), i to bez pogovora i naredbodavno od svojih zapadnih pokrovitelja.. to, kao prvo, prevazilazi sve granice pristojnosti, a drugo, to je direktna provokacija kako bi se Zapad uvukao u oružana dejstva“, rekao je Lavrov novinarima na kraju posete Rijadu.
Prema njegovim rečima, to odlično znaju odgovorni zapadni političari.
„Otvoreno ću reći, ne svi u EU, posebno u njenom severnom delu. Postoje političari spremni na takvo bezumlje da bi zadovoljili svoje ambicije. Ali, ozbiljne zemlje u EU, naravno, odlično razumeju koliko su neprihvatljivi takvi scenariji i neke razumne ocene smo čuli nedavno i iz Vašingtona“, naveo je ruski ministar.

Turska će pomoći da se razminiraju ukrajinske luke

Lavrov je rekao da su postignuti dogovori o tome da Turska pomogne u razminiranju ukrajinskih luka da bi mogli da budu oslobođeni i brodovi i posade praktično zarobljeni tamo.
Ankara je spremna, dodao je on, da doprinese da ta operacija prođe bez pokušaja da se ojača vojni potencijal Ukrajine i nanese šteta Rusiji.
Šef ruske diplomatije je govorio i o temi prehrambene bezbednosti, istakavši da Zapad prećutkuje činjenicu da su pod sankcije potpali ruski brodovi koji prevoze žito.

„Postoji problem sa izvozom ruskog žita. Iako Zapad gromoglasno govori o tome da žito nije obuhvaćeno sankcijama, stidljivo prećutkuje da su pod sankcijama brodovi koji prevoze rusko žito. Njih ne primaju u evropske luke, ne osiguravaju ih, svi logistički, finansijski lanci povezani sa isporukom žita na svetsko tržište su pod sankcijama naših zapadnih kolega“, rekao je Lavrov i dodao da Rusija sa svoje strane nema problem sa snabdevanjem svetskih tržišta žitom.

Problem postoji pre svega zbog nemogućnosti da brodovi slobodno izađu iz ukrajinskih luka zbog minskih polja koje su postavili pripadnici ukrajinske vojske, naglasio je on.

Nema dima bez vatre

Ruski ministar se osvrnuo na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj o tome da Unija treba da postane vojna sila, istakavši da je ona slika pokušaja agresivne manjine da nametne svoju rusofobsku poziciju većini.
„To je verovatno igra reči ali nema dima bez vatre“, rekao je Lavrov.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
RUSIJA
Kremlj: Sve znamo šta rade Amerika i NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala