- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Papa Franja: Ne koristite žito kao ratno oružje

© AP Photo / Gregorio BorgiaBivši papa Benedikt Šesnaesti
Bivši papa Benedikt Šesnaesti - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Papa rimski Franja rekao je da je veoma zabrinut zbog blokiranja izvoza žita iz Ukrajine i apelovao da se osnovni prehrambeni proizvod ne koristi kao oružje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Blokiranje izvoza žita iz Ukrajine izaziva duboku zabrinutost. Od toga zavise životi miliona ljudi, posebno u najsiromašnijim zemljama. Apelujem da se preduzmu svi mogući napori da se razreše ti problemi i da se garantuje sveopšte pravo čoveka na ishranu. Molim vas, ne koristite žito, osnovni prehrambeni proizvod, kao ratno oružje“, izjavio je papa u sredu tokom tradicionalne javne audijencije na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je ranije saopštilo da Moskva ne sprečava izvoz žita iz Ukrajine, te da su logistički problemi nastali krivicom Kijeva, čija je vojska minirala svoje pomorske luke.
Bivši saradnik Odeske luke je za Sputnjik rekao da Ukrajina izvozi rezerve pšenice iz skladišta u Odesi alternativnim putevima pod pritiskom Evropske unije, bez obzira na opasnost od deficita žita u samoj zemlji.
Moskva već više od mesec dana preduzima mere za slobodni izvoz ukrajinskog žita, rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i dodao da je važno da Kijev ukloni mine s prilaza lukama.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Ukrajinu razara jedan sukob ozbiljniji od rata – daleko od očiju javnosti
Odesa - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
SVET
Hoće li Ukrajina razminirati luke, da bi izvezla žito
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala