- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Obnova Marijupolja već počela, na mestu Azovstalja može da nikne tehnopark

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Marijupolj
Pogled na Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
Pratite nas
U oslobođenom Marijupolju u toku je obnova normalnog života: uveliko se popravljaju vodovodne i elektroinstalacije, otvaraju prodavnice i pekare, postavljaju novi prozori na kućama, a na ulicama se čak mogu videti deca koja voze bicikle i komunalci koji čiste grad.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Već se razmišlja o rušenju Azovstalja a na toj teritoriji mogao bi da bude izgrađen tehnopark.
Pre samo nekoliko nedelja u centru Marijupolja bila su u toku ratna dejstva i ukrajinski neonacisti su pucali po stambenim zgradama, mučili i uznemiravali civilno stanovništvo koje je bilo prinuđeno da se krije po podrumima. U gradu je sada utihnula pucnjava, pa su ljudi počeli da bez straha izlaze na ulice i vraćaju se koliko-toliko mirnodopskom životu.
Prema rečima generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Andreja Turčaka, uveliko se radi na planovima na obnovi Marijupolja, a već je nabavljen materijal za popravku krovova, pokrenut rad pekara, kao i kupovina školske uniforme za decu.
Kako kaže za Sputnjik ruski advokat i stručnjak za međunarodno pravo Marija Jarmuš, Donjecka i Luganska Narodna Republika imaju u planu obnovu i razvoj oslobođenih teritorija.
© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaNa mestu Azovstalja mogao bi da bude izgrađen tehnopark.
Metalurški kombinat Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Na mestu Azovstalja mogao bi da bude izgrađen tehnopark.
„Sigurna sam da će pored ruskog Ministarstva građevinarstva za obnovu Marijupolja biti zainteresovani čak i privatni investitori. Radiće se između ostalog na razvoju hotelijerstva, obnovi stambene infrastrukture, kao i škola, vrtića i bolnica“, navodi Jarmuševa.
Uverena je, kaže, da će Rusija učiniti sve što je neophodno za stanovnike Marijupolja i da će civilima koji su ostali bez krova nad glavom biti obezbeđeni novi stambeni objekti.

Obnova grada će trajati više godina

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je 18. maja na Telegram kanalu DNR da na mestu kombinata Azovstalj može da bude izgrađen tehnopark.
„Na mestu sadašnjeg Azovstalja predlažu da se napravi tehnopark. Odluka još nije doneta”, objašnjava Pušilin.
Prema njegovim rečima, kako bi na vreme počela obnova grada, prva isporuka građevinskog materijala iz luke Marijupolja je zakazana za maj.
„Štaviše, mogućnost izgradnje logističkih lanaca kroz luku je izuzetno važno za nas. Dakle, u toku je angažovanje radne snage, deminiranje i čišćenje luke”, ističe Pušilin.
Ruski politikolog Vladimir Kornilov kaže da će obnova grada trajati više godina.
„Mnogo će zavisiti od ruske vlade, koja je stavila do znanja da će pomoći u obnovi Marijupolja. U svakom slučaju, zvaničnici Vlade Rusije su već posetili grad, proučili situaciju na terenu i izneli određene planove za restauraciju“, naglašava on.
Kornilov podseća da su se radnici marijupoljskog metalurškog kombinata „Iljič“ uveliko sastali kako bi procenili štetu, kao i dostupnost radne snage da bi ovo preduzeće moglo da nastavi sa radom.
„Počinjena je velika šteta na industrijskim preduzećima i stambenom fondu. Ratna dejstva još uvek traju u DNR. Obnova mirnog života počeće nakon što počinioci budu proterani sa njene teritorije. Kada se to dogodi, onda će biti izvršena procena koliko je potrebno da bi se obnovili ne samo Marijupolj nego i Donjeck, Gorlovka, Volnovaha...”, kaže on.
I Jarmuševa smatra da će biti potrebno više godina da se obnovi Marijupolj. „Ako se setimo kojom brzinom je izgrađen Krimski most, a ova gradnja je mnogo teža od izgradnje hotela, stambenih zgrada, tržnih centara i škola, mislim da je potrebno od tri do pet godina da se grad u potpunosti obnovi i učini pogodnim između ostalog i za letovanje i odmor“, navodi ona.

Rusija ima dovoljno novca za obnovu

Kako kaže za Sputnjik vodeći istraživač Centra za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin, obnova grada će rusku državu dosta koštati, ali Rusija ima dovoljno novca.
„Ovo je zapravo budućnost Rusije i ruskog naroda. U Marijupolju ne živi neko drugo stanovništvo, tamo žive ruski ljudi“, naglašava on.
Jarmuševa smatra da je sada najvažnije da stanovnici koji su preživeli teške dane shvate da se nacisti više neće vratiti u grad.
„Građani su bili pod vatrom ukrajinske vojske, preživeli su stres i šok. Za ove ljude je sada najvažnije da shvate da se ukrajinska vojska, pripadnici nacističkih formacija i banditi više neće vratiti u Marijupolj“, naglašava sagovornica Sputnjika.
Azov - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
RUSIJA
Šta su sve „Azovci“ radili u Marijupolju
Oslobođeni delovi Marijupolja - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
RUSIJA
U Marijupolju pronađeno skladište sa zabranjenim minama
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
RUSIJA
Moskva: Marijupolj – regionalni centar za biološke eksperimente
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala