- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Marijupolj – regionalni centar za biološke eksperimente

© AFP 2023 / Paul J. RichardsČlan jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije dobilo je nove dokaze o nehumanim eksperimentima SAD u ukrajinskim biolaboratorijama, a u američki vojno-biološki program umešane su i ukrajinske državne strukture, saopštio je u sredu načelnik Jedinica za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Zajedno s američkim farmaceutskim kompanijama i izvršiocima poslova Pentagona u vojno-biološku delatnost su umešane ukrajinske državne strukture, čiji je osnovni zadatak da prikriju nezakonitu delatnost, sprovođenje terenskih i klinčkih istraživanja i dostavljanje neophodnog biološkog materijala“, rekao je Kirilov novinarima.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane SAD je, koristeći poligon za izvođenje eksperimenata i testiranje visokotehnoloških kapaciteta transnacionalne kompanije. koji je praktično van kontrole međunarodne zajednice, u znatnoj meri proširilo svoj istraživački potencijal, ne samo u oblasti stvaranja biološkog oružja nego i za dobijanje podataka o rezistentnosti na antibiotike i antitelima za određene bolesti kod stanovnika konkretnih regiona.

Nehumani eksperimenti u ukrajinskoj psihijatrijskoj bolnici

„Dobili smo nova svedočanstva koja otkrivaju detalje o nehumanim eksperimentima Pentagona nad građanima Ukrajine u psihijatrijskoj bolnici u selu Strelečje u Harkovskoj oblasti. Glavna kategorija učesnika u eksperimentima je bila grupa pacijenata muškog pola od 40 do 60 godina u visokom stadijumu fizičke iscrpljenosti“, rekao je Kirilov.
On je naveo da su radi prikrivanja povezanosti sa SAD eksperti koji su vodili biološka istraživanja dolazili s teritorija trećih zemalja.
Prema njegovim rečima, SAD su u Ukrajini proučavale mogućnosti izazivanja kontrolisanih epidemija na konkretnim teritorijama, a specijalna vojna operacija Rusije sprečila je širenje vojno-biološkog prisustva SAD u Ukrajini i zaustavila zločinačke eksperimente nad civilima.

Marijupolj – regionalni centar za bioeksperimente

Kao regionalni centar za eksperimente s uzročnikom kolere SAD su, kako je rekao Kirilov, koristile Marijupolj, odnosno dve laboratorije u tom gradu.
„Dobili smo svedočanstva o hitnom uništavanju dokumenata koji potvrđuju saradnju s američkim vojnim resorom. Preliminarna analiza sačuvane dokumentacije svedoči o tome da je Marijupolj bio regionalni centar za prikupljanje i evidentiranje uzročnika kolere“, rekao je Kirilov i dodao da su uzorci otpremani u Centar za javno zdravlje u Kijevu, koji je taj biomaterijal slao u SAD.
Deo dokumentacije preostao je u veterinarskoj laboratoriji u Marijupolju, koja zbog žurbe nije bila uništena. Odatle su ruski stručnjaci preuzeli 124 uzorka i proučili ih.
Prema rečima Igora Kirilova, zabrinutost izaziva to što u kolekciji uzoraka ima uzročnika bolesti koje nisu karakteristične za životinje, kao što je, recimo, trbušni tifus.
Kirilov je istakao da Ministarstvo odbrane Rusije nastavlja da analizira materijal o vojno-biološkim programima SAD i NATO-a u Ukrajini, a da do sada dobijene informacije dovode u sumnju tvrdnje američkih stručnjaka da Ukrajina nema kapacitete za razvijanje i proizvodnju biološkog oružja.

Poljska umešana u američka istraživanja u Ukrajini

Prema njegovim rečima, zajedno sa SAD u istraživanjima virusa besnila u Ukrajini učestvovao je i poljski Institut za veterinarsku medicinu.
„Karakteristično je to što su data istraživanja vođena zajedno s američkim institutom Betel, jednim od ključnih saradnika Pentagona“, rekao je Kirilov i dodao da su dobijeni i dokumenti o tome da je Poljska finansirala Lavovski medicinski univerzitet u čijem je sastavu Institu za epidemiologiju i higijenu, a čije su biološke projekte finansirale SAD.

Nemačka nezavisno od SAD izvodila eksperimente u Ukrajini

Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije je, takođe, upozorio na to da i Nemačka, nezavisno od SAD, realuzije svoje vojno-biološke projekte u Ukrajini.
„Ne samo SAD, nego i niz njihovih saveznika iz NATO-a, realizuje svoje vojno-biološke projekte na teritoriji Ukrajine. Rukovodstvo Nemačke je odlučilo da od 2013. godine nezavisno od Vašingtona realizuje nacionalni program biološke bezbednosti. U tom programu je angažovano 12 zemalja, među kojima je Ukrajina“, rekao je Kirilov.
On je dodao da u programu učestvuje Institut za mikrobiologiju Oružanih snaga Nemačke iz Minhena, Institut „Robert Koh“ iz Berlina, Institut Leflera iz Grajfsvalda i Institut za tropsku medicinu Nohta iz Hamburga.
Novi dokumenti otkrivaju da su od 2016. do 2019. vojni epidemiolozi iz Instituta za mikrobiologiju Bundesvera izveli 3.500 testova krvnog seruma žitelja 25 oblasti Ukrajine.
Načelnik je precizirao da umešanost ustanova koje su bliske Bundesveru u eksperimente potvrđuje vojno usmerenje istraživanja vođenih u ukrajinskim laboratorijama i da pokreće pitanje o ciljevima nemačkih oružanih snaga koje prikupljaju biološki materijal u Ukrajini.

Pronađeno deset dronova za rasprišivanje sumnjivih tečnosti

Kirilov je, takođe, upozorio na to da je deset dronova s tečnošću ukupne zapremine 30 litara i opremom za raspršivanje pronađeno u oblasti naselja Kahovka krajem aprila.
„Devetog marta na teritoriji Hersonske oblasti pronađene su tri bespilotne letelice za raspršivanje tečnosti. Krajem aprila smo pronašli još 10 takvih u oblasti Kahovke“, rekao je Kirilov.
On je podsetio na to da je Ukrajina ranije tražila od proizvođača informaciju o mogućnosti opremanja bespilotnih letelica „Barjaktar“ aerosolnom opremom.
On je dodao da Ministarstvo odbrane raspolaže informacijama o pripremi provokacija na osnovu kojih bi Rusija bila optužena za korišćenje oružja za masovno ubistvo, prema sirijskom scenariju. O tome svedoči i podatak da kijevska administracija traži isporuku sredstava za individualnu zaštitu kože i disajnih organa od toksičnih hemikalija i bioloških agenasa.
On je dodao da je otkriveno da su žitelje Slavjanoserbske oblasti Luganske Narodne Republike 2020. godine pokušali da zaraze tuberkulozom.
„Leci, napravljeni u obliku falsifikovanih novčanica, zaraženi su uzročnikom tuberkuloze i distribuirani među maloletnicima u selu Stepovo. Organizatori ovog zločina su imali u vidu da deca imaju naviku da sve stavljaju u usta i uzimaju hranu neopranim rukama“, rekao je Kirilov.
Prema njegovim rečima, analizirani su materijali koji svedoče o namernoj upotrebi uzročnika multirezistentne tuberkuloze za zarazu stanovništva Slavjanoserbskog okruga LNR tokom 2020. godine.
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
RUSIJA
Kosačov: Aktivnost američkih biolaboratorija globalna pretnja - posledice nepredvidive
Biohazard - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
RUSIJA
Patrušev: SAD rasporedile biolaboratorije po celom svetu i stvarale biološko oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala