- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Istorijski preokret Orbana: Približavanje Rusiji od Mađara gubitnika napravilo – pobednike

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaSastanak ruskog predsednika Vladimira Putina sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nas
Viktor Orban će u istoriji biti zapamćen kao prvi mađarski lider koji je u poslednjih 200 godina našao zajednički jezik sa Rusijom i na taj način potpuno preokrenuo paradigmu mađarskih nacionalista – od gubitničke u pobedničku.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Naizgled, mađarski premijer Viktor Orban „spustio je loptu“ prema briselskoj administraciji i zahtevima EU-birokratije za uvođenjem sankcija Rusiji.
Orban je poručio da je Mađarska spremna da se pridruži energetskim sankcijama, ukoliko EU bude garantovala da Mađari neće ispaštati zbog toga.

Istorijska uloga Orbana – zajednički jezik sa Rusijom

Dr Stevan Gajić, naučni saradnik Instituta za evropske studije smatra da Orban zna da je nemoguće da Brisel ispuni njegov zahtev, ali im na fin način pokušava reći da Mađarska vodi svoju nezavisnu politiku.
Taj uslov sličan je reakciji mađarskog šefa diplomatije Petra Sijarta koji je odbio zahtev da se američke i britanske NATO trupe stacioniraju u Mađarskoj, uz obrazloženje da je Mađarska već članica NATO i da su samim tim trupe alijanse već na njenoj teritoriji.
Tako je Mađarska odbila da pristane na delimičnu okupaciju svoje teritorije, naglašava sagovornik Sputnjika.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
RUSIJA
Orban: Sankcije protiv Rusije efikasne samo na papiru
„Kod Orbana je najvažnija njegova istorijska uloga. Sve će proći, niko se za sto godina neće sećati ni korupcije ni bilo kojih drugih afera ukoliko ovaj utisak ostane dominantan. A to je da je Orban prvi mađarski lider, pri tom što je još važnije – mađarski nacionalista, koji je našao zajednički jezik sa Rusima u poslednjih barem 200 godina, ako ne i duže“.
Gajić podseća da su se Mađari konfrontirali sa Rusima sredinom 19. veka „a znamo kako se završila mađarska revolucija 1848/49“, zatim su u Prvom svetskom ratu učestvovali na suprotnoj strani, a u Drugom svetskom ratu poslala je velike trupe na istočni front.
„Svaka od ovih konfrontacija završila se ruskim trupama u Budimpešti“, ističe Gajić.

Preko Regana do Rusa – kako sprečiti da Mađarska bude pregažena

Zanimljivo je da je na početku Orbanovog mandata postavljen spomenik Ronaldu Reganu na Trgu slobode u Budimpešti, čoveku koji se vezuje za uništavanje Sovjetskog Saveza i pobedu Amerike u hladnom ratu.
Spomenik izgleda kao da se „kreće“ prema sovjetskom spomeniku koji je na centralnom mestu tog trga, a pored američke ambasade, tako da je ispalo da su Reagan i američka ambasada opkolili sovjetski spomenik.
„Možda je koincidencija što se u prvoj godini Orbanovog mandata pojavio taj spomenik, ali je taj isti Orban našao zajednički jezik sa Putinom, sa Rusijom, i shvatio je da Mađarskoj njena geografija ne dozvoljava konfrontaciju na taj način i da će u svakoj varijanti biti pregažena. Ne zato što nju neko ne voli, već zato što to zahtevaju geopolitičke okolnosti. On je napravio tu stratešku promenu saradnjom sa Rusijom“, naglašava Gajić.

Promena gubitničke paradigme

Sa Orbanom dolazi do strateške promene mađarske paradigme koju je mogao samo da napravi nacionalistički lider, dodaje Gajić i ističe da je on praktično „okrenuo naglavačke paradigmu mađarskih nacionalista – u korist Mađarske“.
Premijer Mađarske Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2020
Orban: Evropa ne sme da podlegne Soroševoj mreži i padne u ruke globalne elite
Na taj način Mađarska je izašla iz uloge žrtve jer je svaki put do sada tako birala stranu da je morala da plati cenu i da doživi poraz od Rusije.
Drugi Orbanov strateški potez je, a nešto slično je Mađarska pokušala da ostvari sa Jugoslavijom između dva svetska rata ali, nažalost, nije uspela, približavanje Srbiji, dodaje Gajić.

Povratak Mađarske na evropsku mapu

U tom iskoraku prema Srbiji i istovremeno prema Rusiji, Mađari su otvorili sebi koridor i tako „probili blokadu neprijateljstava i potencijalno neprijateljskih zemalja oko sebe“.
„Mislim da je vratio Mađarsku na političku mapu Evrope, o Mađarskoj se priča, na ovaj ili onaj način. Čak i u okviru te Višegradske četvorke, upravo Mađarska iskače čime je u poslednjih nekoliko meseci poremećen odnos sa njihovim najbližim prijateljima – Poljacima.“
Mađari trenutno iskaču iz šablona i smetaju svima na Zapadu i tradicionalnim saveznicima u Centralnoj Evropi, međutim Zapadu bi bilo previše skupo da se dalje konfrontira sa Orbanom, posebno što je aktivno radio na njegovom svrgavanju, zaključio je Gajić.
Patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
RUSIJA
Orban potvrdio: Mađarska neće dozvoliti da EU uvede sankcije ruskom patrijarhu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala