- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hoće li Crna Gora pogaziti Ustav i uvesti zabranu prometa nepokretnosti za Ruse

CC0 / Unsplash/Nikola Vu / Luštica
Luštica - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
Pratite nas
Eventualna odluka državnih organa Crne Gore kojom bi se zabranio promet nepokretnosti u vlasništvu državljana Ruske Federacije bila bi nezakonita i neustavna i kršila bi osnovna pravila i opšta načela građanskog prava, kaže za Sputnjik podgorički advokat Velibor Marković.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Marković je komentarisao najavu crnogorskih medija da novi, šesti paket restriktivnih mjera Evropske unije, podrazumijeva i prekid poslovanja u sektoru nekretnina s državljanima Rusije. Kako je objavila Pobjeda, po saznanju iz diplomatskih izvora, Crna Gora će se odmah pridružiti tom paketu sankcija.

Gaženje Ustava

Advokat Marković dodaje da bi se eventualnom takvom odlukom kršila odredba člana 58. Ustava Crne Gore kojom je propisano da niko ne može biti lišen ili ograničen svog prava svojine, osim u slučajevima kada je utvrđen javni interes.
„Osnovno načelo građanskog prava je da su svaki vlasnik ima tri svoja ovlašćenja: to je pravo držanja, korišćenja ili upotrebe i raspolaganja. S obzirom da Ustav Crne Gore štiti svakog vlasnika nepokretnosti na teritoriji Crne Gore, bez obzira čiji je državljanin, to pravo se ne može kršiti bilo kakvim podzakonskim ni zakonskim aktom, jer bi to bilo u suprotnosti sa Ustavom naše države“, ističe Marković.
On ukazuje da mu je poznato kako je 1990. godine crnogorska vlada donijela podzakonski akt, uredbu, kojom je privremeno bio zabranjen promet nepokretnosti čiji vlasnici nijesu bili crnogorski građani, već sa teritorije bivše Jugoslavije, dakle uredbom je bilo predviđena zabrana prometa nepokretnosti dok se ne urede odnosi među novoformiranim državama. Tada su u našoj državi bili svjesni da je uredba kontra Ustavu, bila je objavljena kao tajno glasilo u Službenom listu, ali je crnogorski sudovi nikada nijesu primjenjivali, ističe Marković.
Prema pisanju Blumberga, čiji su novinari imali uvid u dokument koji je pripremila Evropska komisija, zabrana se neće odnositi na Ruse koji imaju državljanstvo ili prebivalište, odnosno dozvolu boravka u članicama Evropske unije i Švajcarske, prenosi Pobjeda.
Zakonskim prijedlogom Evropske komisije zaustaviće se imovinski poslovi s ruskim građanima, rezidentima i subjektima tako što će biti zabranjena prodaja ili prenos, direktno, ili indirektno ,,vlasničkih prava na nepokretnoj imovini koja se nalazi na teritoriji Unije ili udjelima u kompanijama i investicionim fondovima koji su izloženi nekretninama u ruskom vlasništvu“.
Plan će prije stupanja na snagu biti predstavljen zemljama članicama i može biti podložan promjenama.

Rusi vlasnici 19.000 nekretnina

U Crnoj Gori Rusi su vlasnici ili suvlasnici 19.000 nekretnina i skoro četiri miliona kvadrata zemljišta. Najveći dio tih nekretnina, 98 odsto, nalazi se u primorskim opštinama, a najviše u Budvi i Baru.
Nije poznato kolika je ukupna vrijednost ruskih nekretnina u Crnoj Gori. Samo u prvih devet mjeseci 2021, ruski državljani su investirali skoro 13 miliona eura u nekretnine na crnogorskom primorju, pokazuju podaci Centralne banke.
Iako je deklarativno podržala sankcije uvedene Rusiji, vlada Zdravka Krivokapića ih je tek 8. aprila formalizovala. Kako je juče izjavio novi šef diplomatije Ranko Krivokapić, tri su paketa sankcija operativna, a najavio je da će uskoro biti operativni i preostali.
CC0 / Unsplash/Alex Chernenko / Porto Montenegro
Porto Montenegro - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
Porto Montenegro
Kako su najveće ruske banke izbačene iz SWIFT programa, čime je onemogućeno plaćanje sa ruskih računa i na njih, skoro četvrtina Rusa koja je planirala da prodaje svoju nekretninu u Crnoj Gori je odustala, jer su imali problem gdje da prime taj novac i kako s njim da raspolažu, tvrde vlasnici agencija za prodaju nekretnina. Uglavnom, umjesto da prodaju, Rusi sada kupuju nekretnine u Crnoj Gori.
Uslov za odobravanje boravka, po Zakonu o strancima, je zaposlenje ili vlasništvo nad nekretninom u Crnoj Gori, što im omogućava i otvaranje bankovnih računa u crnogorskim bankama.
Bogati Rusi uglavnom imaju nekretnine na luksuznim stambenim kompleksima poput Porto Montenegra, Zavale, Portonovog ili Luštice beja. Rusi su bili i glavni korisnici ekonomskog državljanstva, ukoliko su uložili 250.000 eura u nekretninu na sjeveru, odnosno 450.000 eura na Primorju.
Od kraja 2020. do sredine februara ove godine, kad im je izglasano nepovjerenje, vlada Zdravka Krivokapića je dodijelila ukupno 315 počasnih državljanstava, od kojih 291 ekonomsko. Među vlasnicima tog dokumenta je 190 Rusa.
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
REGION
Upućena diplomatska nota: Rusija traži objašnjenje od Crne Gore
Štand Sputnjika na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
REGION
Cenzura za Sputnjik: „Sloboda govora“ u Crnoj Gori – Ko je protiv zabrana, prete mu „svim merama“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala