- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Cenzura za Sputnjik: „Sloboda govora“ u Crnoj Gori – Ko je protiv zabrana, prete mu „svim merama“

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaŠtand Sputnjika na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
Štand Sputnjika na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Crnogorski Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) je jednoglasno usvojio zaključak da su stupanjem na snagu Vladine Odluke o restriktivnim merama prema ruskim medijima „Raša tudej“ i „Sputnjik“ pružaoci ovih usluga dužni da, ukoliko nisu, bez odlaganja iz svoje ponude isključe te programe i njihove sadržaje, zaključak je sa današnje Sednice AEM-a.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Savjet je jednoglasno konstatovao da su na osnovu Odluka Vlade svi emiteri u Crnoj Gori dužni da, ako to nijesu učinili, isključe svoje programe za „Raša tudej“ i „Sputnjik“.
Bošković je istakao da će AEM preuzeti sve mere kako bi se odvijala primena ove Odluke.
„Savjet AEM-a je konstatovao da je stupanjem Odluke na snagu restriktivnim merama prema Raša tudej i Sputnjik svim pružaocima usluga dužni da, ukoliko nisu učinili, bez odlaganja iz svoje ponude isključe te programe i njihove sadržaje. To podrazumeva suspenziju svih dozvola za emitovanje za prenos i distribuciju na bilo kojoj platformi. Imajući u vidu da je Odlukom Vlade, AEM je nadležna da primeni mere. Nadležni organi agencije će sve mere upotrebiti da se ova odluka primeni“, istakao je Bošković.
AEM kao regulator, kako navodi Bošković, sad samo može da prati da li emiteri poštuju ovu odluku.
Vlada je donela tu Odluku, sa sednice koja je održana 8. aprila. Zvanična odluka objavljena je 14. aprila u Službenom listu, nakon čega su državne institucije i agencije trebalo da počnu s primenom sankcija Ruskoj Federaciji, kompanijama i pojedincima iz te države.
Predsednik Saveta AEM-a Branko Bošković ističe da AEM danas ne zabranjuje ruske medije „Raša tudej“ i „Sputnjik“, već sledi Vladinu Odluku o uvođenju takozvanih međunarodnih restriktivnih mera utvrđenih odlukama Saveta Evropske unije (EU) koju će, kako navodi, i nadgledati.
„Savjet AEM-a je ranije naglasio da bez odluke Vlade nema pravni osnov za zabranu kanala“, podseća Bošković.
Član Savjeta Milan Radović ističe da komunikacija AEM-a sa javnošću mora biti precizna.
„Brinem o nezavisnosti AEM-a. Agencija treba da izvršava odluke Vlade. Komunikacija AEM-a sa javnošću mora biti precizna, jer se govorilo da je Savjet već doneo odluku. Moramo biti oprezni, znači Vlada donosi te mere. AEM je nezavisna agencija i tu smo da čujemo druge stavove i donesemo zaključke“, rekao je Radović.
Bošković je dodao da se Agencija trudi da sprovede ono što su njene nadležnosti.
„Mi smo institucija koja treba da isprati sprovođenje ove Odluke“, ističe Bošković.
Pomoćnica direktora agencije Jadranka Vojvodić navodi da je AEM prepoznata kao organ za nadzor te Odluke.
„Ovo je deo novih nadležnosti. Do sad nismo imali i mi sad moramo odluku Vlade sprovoditi“, kazala je Vojvodićeva.
Član Savjeta Edin Koljenović ističe da je ovo vrlo važno i da su se našli u novoj situaciji kao regulatori, prenosi RTCG.
„Vrlo je važno, mi smo se našli u novoj situaciji kao regulatori, jer se donosi jedna odluka instance EU. Mi smo u komunikaciji i sa međunarodnim partnerima i pratili smo šta možemo da uradimo. Čini mi se da smo došli do momenta da uz Odluku Vlade možemo da pratimo šta se dešava na tržištu“, kazao je Koljević.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
REGION
Bajden zabranio da se isplati honorar dopisniku Sputnjika Srbija iz Crne Gore
Studio informativne agencije i radija Sputnjik na VI Međunarodnom kulturnom forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
REGION
Srpska televizija u Crnoj Gori: Emitovaćemo Sputnjik – protivimo se odluci Vlade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala