- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta se krije iza hajke na komandanta antiterorističke jedinice zbog navodnog snimka sa Cetinja

© Sputnik / Boban NovovićZdravko Krivokapić i Petar Knežević
Zdravko Krivokapić i Petar Knežević - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Događaji od 4. i 5. septembra 2021. godine oko ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru i sve što je prethodilo tom događaju i dalje su kamen smutnje u crnogorskom društvu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

O tome svjedoči najnoviji napad medija i dijela političke grupacije bliske DPS-u, URA, SD I SDP-u, na komandanta Antiterorističke jedinice Petra Kneževića i pomoćnika direktora policije Miloša Rakonjca, zbog navodnog snimka na kome Knežević objašnjava događaje na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine. Knežević je bio u grupi specijalaca koji su sproveli patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija do Cetinjskog manastira i koji se prilikom ulaska u sam manastir preksrstio.
“Orkestrirani napad na komandanta Antiterorističke jedinice Petra Kneževića i pomoćnika direktora policije Miloša Rakonjca je pokušaj da se sakrije snimak koji je napravio ANB 05.09.2021. godine na Cetinju, kada je snimljen Veselin Veljović kako izdaje naređenje da se oružjem i molotovljevim koktelima napadne policija”, objavila je nevladina organizacija Alternativa na svom Fejsbuku.
Alternativa tvrdi da je snimak predat tužiocu na Cetinju, a da je on taj snimak isključio iz dokaza.
“Snimak je uredno predat tužiocu na Cetinju, da bi ga on isključio iz dokaza i zatražio da se lica sa snimka snime – opet. Naravno, par minuta posle njegovog pismenog naloga isključeni su svi telefoni koje je tužilac sa Cetinja zatražio.”
Navode i da je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović tražio snimak da bi ispitao Veljovićeve aktivnosti na Cetinju.
“Ali snimak postoji. I novi specijalni tužilac Novović ga je tražio da bi se ispitala umiješanost Veselina Veljovića u pokušaj napada na policiju,” ističu iz Alternative.
© Sputnik / Boban NovovićPetar Knežević i Miloš Rakonjac
Petar Knežević i Miloš Rakonjac - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Petar Knežević i Miloš Rakonjac

Kavarić tvrdi da je snimak montiran

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske, tvrdi da, kako kaže, iskonstruisani i montirani snimak protiv Petra Kneževića nije napad na njega, već oblik pažljivo pripremljenog hibridnog rata protiv specijalnih snaga Uprave policije.
"Krajnji cilj objavljivanja ovog montiranog snimka je pokušaj nacionalističkih, ekstremističkih i terorističkih grupa i pojedinaca da proizvedu nesposobnost Uprave policije da uspješno obezbijedi javni skup u Nikšiću 12. i 13. maja i da onemogući patrijarhu srpskom Porfiriju da održi legalni i ustavni vjerski obred "litiju" i da na taj način ekstremisti pokušaju da izazovu incidente, naruše javni red i mir i prekinu navedeni vjerski obred i na taj način postignu ono što nisu uspjeli na Cetinju 5. septembra 2021", naveo je Kavarić na Fejsbuku.
On očekuje da će se ovakvi pokušaju narušavanja nacionalne bezbjednosti Crne Gore ponavljati sve dok odgovorni organizatori I učesnici, kako kaže, terorističkih akata od 5. Septembra ne budu adekvatno pravno-krivično tretirani.

Policija formirala predmet

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova formiralo je predmet radi utvrđivanja činjenica odgovornosti pomoćnika komandanta Protivterorističke jedinice Petra Kneževića. Sve to je uslijedilo nakon što je u javnosti objavljen audiosnimak, na kom navodno prepričava događaje policijske akcije 4. i 5. septembra na Cetinju tokom ustoličenja Joanikija. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet.
Vršilac dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović dala je nalog Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici da se formira predmet povodom audio zapisa na kojima se čuju detalji policijske akcije na Cetinju u septembru prošle godine, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).
VDT-a je audio zapise dostavio građanski aktivista Aleksandar Zeković za kog se smatra da je blizak DPS-u.
Ministar unutrašnjih poslova Filip Adzić poručio je da će policijski funkcioner Petar Knežević snositi zakonske posledice ukoliko se utvrdi da je audio snimak autentičan i da glas pripada Kneževiću.
Adzić je na Fejsbuk profilu napisao da su svi policijski službenici dužni da rade profesionalno, čuvaju ugled policije i poštuju etička načela u dosljednom sprovođenju zakona.

Knežević poručio Adžiću da ne prijeti

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević osvrnuo sa na Tviteru na izjavu ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića kako treba procesuirati komandanta Protivterorističke jedinice Uprave policije Petra Kneževića ukoliko se audio snimak, koji je ranije danas plasiran na portalima ispostavi kao tačan.
Knežević je poručio Adžiću da zna da nije lako posle pranja sudova u Delti biti ministar policije.

„Ako imaš komitsku petlju, prvo uhapsi, Mila, Duška, Veljovića, Ranka, Raška i Draginju zbog rušenja Ustavnog poretka 05. septembra. I nemoj da prijetiš, nismo ti u volju nešto. Eskobar vam se vrnuo doma“, kazao je Knežević.

Marko Milačić, Predsjednik Prave Crne Gore, kazao je da "organizovana kriminalna grupa, samozvana parlamentarna većina, nakon puča na Cetinju nastavlja sa svojim prljavim spletkama".
„ Umjesto da hapsi kriminalce, pravi najprljavije namještaljke onom dijelu bezbjednosnog sektora - kome pripada i pomoćnik komandanta PTJ-a Petar Knežević - a koji se 4. i 5. septembra profesionalno stavio u zaštitu ustavnog poretka i Crne Gore. Izgleda da je malo što je oslobođen Veselin Veljović pod čijim je rukovodstvom spreman zločin na Cetinju, pod kojim su spremani napadi na policiju, sprečavani crkveni velikodostojnici u vršenju najvažnijih vjerskih obreda, pripremani nemiri i građanski rat, nego je potrebno etiketirati, odstraniti i kazniti one koji su ga u tome spriječili“ naveo je, pored ostalog, Milačić.
Socijaldemokrate(SD) Crne Gore pozvale su nadležne, a posebno ministra unutrašnjih poslova Filipa Adzića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina da zbog snimka koji je izašao u javnost hitno sprovedu sveobuhvatnu i temeljnu istragu i smijene komandanta protiv terorističke jedinice Petra Kneževića.
Cetinje - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
REGION
Srbomržnja u najgorem obliku: Oštre reakcije povodom kamenovanja autobusa s djecom na Cetinju
Centar Cetinja - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
REGION
Prvi čovjek Nikšića: Srbi na Cetinju ko Jevreji u Trećem rajhu
Ministri u novoj Vladi Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
REGION
Novi veliki zaokret: Crna Gora ponovo brod kojim upravlja i Milo Đukanović
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala