- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Prvi čovjek Nikšića: Srbi na Cetinju ko Jevreji u Trećem rajhu

© Sputnik / Dejan SimićCentar Cetinja
Centar Cetinja - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Atmosfera koja se pravi na Cetinju prema Srbima je slična onoj kojoj su bili izloženi Jevreji u Trećem rajhu, saopštio je prvi čovjek Nikšića
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sramno je da gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković nijednom riječju nije osudio ponašanje svojih sugrađana koji su kamenovali autobus sa djecom i koji su im poručili da ako hoće da pjevaju „Veseli se srpski rode“ idu u Srbiju, poručio je prvi čovjek Nikšića Marko Kovačević.
„Ako je Cetinje prijestonica Crne Gore, onda valjda svi narodi koji u njoj žive mogu da se u njoj vesele, naravno ne vrijeđajući bilo kog drugog. Kako u pjesmi „Veseli se srpski rode“ i u kolu pred manastirom nema nikakvih uvredljivih elemenata prema bilo kom drugom narodu više je nego jasno da je određenim Cetinjanima smetalo samo postojanje i prisustvo pripadnika jednog od najbrojnijih naroda u Crnoj Gori pred Cetinjskim manastirom. To je čisti, nepatvoreni fašizam. Možete se deklarisati kao antifašisti koliko hoćete ali atmosfera koju pravite na Cetinju prema Srbima je slična onoj kojoj su bili izloženi Jevreji u Trećem rajhu. Više nego sramno je da je gradonačelnik prestonice pristao da bude saučesnik u progonu djece samo zato što su druge nacionalnosti. To je vaša vizija antifašističke, građanske i multikulturalne Crne Gore“, saopštio je Kovačević.
Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković oglasio se nakon incidenta u ovoj opštini i kamenovanja autobusa sa djecom, poručivši gradonačelniku Nikšića Marku Kovačeviću da su djecu zloupotrijebili na Vaskrs.
„Iskreno vas pozivam da ne koristite djecu za svoje nacionalističke ciljeve, pogotovo da ne radite to time što ćete se pridružiti onima koji su mališane grubo zloupotrijebili na Vaskrs ispred Cetinjskog Manastira, provocirajući Cetinje i Cetinjane. Svi ljudi dobre volje su više nego dobrodošli na Cetinje i tako će uvijek biti i biće nam drago da mališanima i iz Nikšića i iz cijele Crne Gore ukažemo gostoprimstvo prvom narednom prilikom i da im kao pravi domaćini pokažemo raskošno istorijsko, kulturno i duhovno nasljeđe naše i, nadam se, vaše Prijestonice. Uz želju da ružne provokacije i neprijatnosti koje je neko osjetio i doživio budu iza nas - pozdravljam vas onom Svetog vladike Petra, da „prijatelj može do Cetinja za tri sata hoda, a neprijatelj nikad“, poručio je Đurašković.

Zašto ćuti SNP?

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević upitao je zašto Srpska narodna partija (SNP), koja će biti dio buduće manjinske vlade, ćuti na nasilje nad Srbima na Cetinju.
„Zato što Milo prima u Vladu samo one koji ga poljube u ruku i prihvate vladavinu i pravila mafije i koji postanu izdajnici kao što je on“, rekao je Medojević.
On je istakao da Srbin može da uđe u Milovu Vladu mafije, samo ako prethodno postane antisrbin.
„Nema naše glave bez vašeg kamena! A nema vašeg kamena bez naše glave“, zaključio je Medojević.

Martinović: Dritane i Jokoviću, da li vas je sramota?

Demokratska Crna Gora najoštrije osuđuje kanovanje autobusa u kojem su se nalazila djeca iz Nikšića, i poziva nadležne organe da u skladu sa zakonima države Crne Gore što prije procesuiraju pojedince koji su juče na Cetinju izvršili vandalski čin, poručio je potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović.
„Normalnom i dobronamjernom čovjeku je nepojmljivo da se ovakve situacije dešavaju u Crnoj Gori, državi koja pretenduje da bude prva naredna članica Evropske unije, demokratska i slobodna zemlja, koja se ponosi multivjerskim i multinacionalnim skladom. U državi čiji je najvredniji resurs kroz cijelu njenu istoriju bio ljudski život, i gdje se za čast davala i glava. Ovo čemu smo svjedočili nisu vrijednosti Crne Gore, već sve suprotno od toga. Pitamo Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića kao izvršitelje ustavnog puča i pokušaja vraćanja na vlast onih koji su ovaj ambijent u Crnoj Gori kreirali, da li ih je sramota podrške „politici“ kamenovanja djece i izazivanja atmosfere mržnje, straha i nesigurnosti?”, saopštio je Martinović.
Zaista je strašno na koji način pojedine političke partije i pojedinci koji su izmiljeli iz polusvijeta, doživljavaju Crnu Goru i Cetinje u njoj, prokomentarisao je lider Ujedinjene Crne Gore Goran.
„Šta je provokativno u pjesmi „Veseli se srpski rode“? Koji dio pjesme? Je li okupatorska? Je li je pisao ratni zločinac? Poziva na mržnju? O čemu je riječ? Stidite li se svog fašizma koji ste bolesno uklopili u vašu vrstu „građanskog i antifašističkog“?“, istakao je Danilović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala