- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novi veliki zaokret: Crna Gora ponovo brod kojim upravlja i Milo Đukanović

© Foto : Ustupljeno SputnjikuMinistri u novoj Vladi Crne Gore
Ministri u novoj Vladi Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Pratite nas
Ekspoze novog premijera Crne Gore Dritana Abazovića u ekonomskom delu više liči na spisak želja i ne daje odgovore na ključne probleme Crne Gore, smatraju eksperti, dok političari ocenjuju da je vlada brod kojim upravlja predsednik Milo Đukanović i „opelo demokratiji“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Poslanik Miodrag Lekić je, komentarišući izbor nove vlade, kazao da će ovaj brod da „brodi jedrima nereformisanog DPS-a“.
„Koalicija je grupni portret sa Milom Đukanovićem i to je određenje. Premijer je rekao da je važna politička stabilnost, ali nje u ovakvim okolnostima neće biti“, rekao je Lekić.
On takođe, povodom najave da u Crnu Goru sjutra stiže visoka američka zvaničnica Karen Donfrid, kaže da od zamjenice američkog državnog sekretara očekuje da saopšti da li je Vašington učestvovao u kreiranju nove Vlade.

Demokrate: Opelo demokratiji

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da očekuje revanšistički odnos nove vlade, a da je on već i najavljen. „Abazović je najavio da nema ništa protiv i da će podržati da po dubini prohodnost imaju i kadrovi DPS-a“, rekao je Šaranović gostujući u emisiji „Načisto“.
On je ponovio da Demokrate ne priznaju, kako je rekao, „kvazi vladu”.
„Ne priznajemo bilo kakve proizvode njenog rada. Kao odgovorni ljudi (Demokrate) zauzećemo stavove o svim pitanjima, procijenićemo u odnosu na važnost svakog dokumenta. Nećemo biti saučesnici u procesu koji je izigravanje parlamentarne demokratije. Ako imate parlamentarnu većinu koja zastupa neku vladu, nećemo biti saučesnici u procesu vraćanja DPS-a na vlast i gdje ćemo imati šetajuću većinu. Sad mi treba većina za izbor za mandatara, a tražiću drugu većinu za neke druge stvari”, naveo je Šaranović.
On je kazao da je „ono što se juče dogodilo u sali Prijestonice Cetinje komemorativna sjednica“.
„Održano je opelo demokratiji i izbornoj volji građana koja je utvrđena na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine“ rekao je Šaranović.
Jedina bitna stvar koja se desila juče jeste što nije izglasano smanjenje akciza na gorivo i PDV-a na osnovne namirnice koje smo mi predložili, poručio je odlazeći ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.
„Pored sve one „brige“ za građane koji „ne mogu da čekaju“, koga briga šta običnom čovjeku stvarno treba i šta bi crnogorski građani htjeli”, napisao je on na Tviteru.

Temeljni ugovor sa SPC i Otvoreni Balkan

Politički analitičar Vlado Pavićević smatra dotle da je nova vlada korak dalje u odnosu na Krivokapićevu vladu, a dva u odnosu na Đukanovićevu.
„Abazović je jasno u ekspozeu kazao što su prioriteti rada nove vlade, a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, koja je ozbiljnije počela da se sprovodi hapšenjem Vesne Medenice, bivše predsjednice Višeg suda. Drugo, to je potpisivanje Temeljnog ugovora, Abazović je nakon sjednice jesno rekao novinarima da je normalno da država Crna Gora potpiše ugovor sa SPC koja okuplja najviše vjernika u Crnoj Gori. Tu je i, po meni, priključivanje Otvorenom Balkanu”, kaže ovaj analitičar.
Pavićević čak, suprotno uvreženom mišljenju da je manjinska vlada izdaja volje birača izražene na izborima 30. avgusta 2020. godine, smatra da je vlada Abazovića i Jokovića „korak dalje“u poštovanju te volje.
Zdravko Krivokapić se odrekao liste sa koje je potekao, pa nije imao nijednog političara u vladi. Sada imamo SNP koji ima trećinu ministarstava i predsjednicu Skupštine. Da sam glasač koalicije „Za budućnost Crne Gore“, ja bih bio zadovoljniji sa ovom vladom“, kaže Pavićević.

Ekonomski deo ekspozea spisak želja

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže za Sputnjik da nije zadovoljan ekonomskim ekspozeom novog premijera Dritana Abazovića, koji je javnosti saopštio prioritete rada nove vlade.
Drecun ističe da od početka uvođenja višepartizma prati rad svake vlade, a da je Abazovićev ekspoze „najslađi“ koji je čuo, ali da nije dao odgovore na najznačajnije ekonomske probleme Crne Gore.
„Rad ove vlade je, kako je kazao sam Abazović, ograničen na godinu dana, eventualno još dvije,i mislim da oni imaju suviše kratak period da bi ostvarili sve iz ekspozea. Abazović nije identifikovao glavni crnogorski ekonomski problem, a to je ogroman uvozni deficit. On insistira na razvoju turizma kao okosnici razvoja, to je nastavak nekog neoliberalnog koncepta, ali pogrešan, jer turizam bez rasta realne ekonomije neće pokriti sve naše minuse. Turizam ima smisla tek ako postane nevidljivi pokretač plasmana nekih naših proizvoda, ovako je on okosnica razvoja tuđih privreda, pogotovo onih od kojih mi najviše uvozimo. Priča o turizmu kao okosnici razvoja je mantra te zamke koja ima za cilj da zatvori uši, a ne znači ništa. Ovako, ako ne razvijemo realnu ekonomiju, nama ostaje samo jedan dio rente od sunca i mora, koje nam je Bog dao, što nije dovoljno da zakrpimo rupe u našem finansijksom sistemu”, veruje Drecun.
On ističe da u ovoj vladi imamo i nedostatak kvalitetnih rješenja kada je u pitanju ekonomija. Po njemu, imaju samo dva, tri ministra koju su upoznati sa javnim finansijama, to su ministar ekonomije, zdravstva i ministar odborane, ostali će tek da uče o javnim finansijama, što jeste problem.
„Problem ove vlade može biti što je sastavljena po onoj narodnoj - kao rogovi u vreći, što se tiče političkih stavova. Rekao bih i da je predhodna vlada Zdravka Krivokapića uradila najviše od svih vlada u istoriji Crne Gore na ekonomskom planu, za kratko vrijeme, ali nažalost neslavno je završila“, kaže Drecun.
Izbor nove vlade su inače prvi pozdravili iz ambasada SAD i Velike Britanije u Podgorici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala