- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srbomržnja u najgorem obliku: Oštre reakcije povodom kamenovanja autobusa s djecom na Cetinju

Cetinje - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Skandal s kamenovanjem autobusa s decom na ekskurziji na Cetinju izazvao je oštre reakcije uz ocenu da se u Crnoj Gori nastavlja antisrpska histerija i srbomržnja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Autobus iz Nikšića kamenovan je u ponedjeljak na Cetinju, nakon što su odlazili sa parkinga u blizini Cetinjskog manastira, ispod podvožnjaka u ulici Novice Cerovića.
Ekskurzija djece iz Nikšića posjetila je Cetinjski manastir. Djeca su sišla u Vladičinu baštu i počela da se vesele i pjevaju poznatu pjesmu Danice Crnogorčević „Veseli se srpski rode“. Dio Cetinjana je to shvatio kao provokaciju i ušli su u direktan verbalni sukob sa sveštenstvom manastira, dok je jedan od njih poručio - „idite u Srbiju pa pjevajte“.
Poslanica DF-a u Skupštini Crne Gore Jelena Božović kazala je za Sputnjik da je kamenovanje djece na Cetinju pored Cetinjskog manastira, koja igraju kolo uz pesmu „Veseli se srpski rode“, znak neskrivene antisrpske histerije.

„Pjesma je puna ljubavi na radosni hrišćanski praznik Vaskrs. A srbomržnja u Crnoj Gori dostigla je svoj najgori oblik. Neskrivena antisrpska histerija u Crnoj Gori kulminaciju je doživela kroz pokušaj otimanja hramova Srpske pravoslavne crkve, proganjanje i hapšenje srpskih političara, a evo sad se nažalost odrazilo i na djecu“, upozorava Božovićeva.

Ona, međutim, ne očekuje da će pomenuti incident biti adekvatno osuđen, već da će ga pojedini političari i političarke i dalje pothranjivati i tako podsticati zlo koje su i sami kreirali kako bi iz Crne Gore protjerali sve što se srpskim zove.
„Grdno ste se prevarili, srpstvo u Crno Gori živi jače nego ikad, ne možete ubiti duh predaka, ne možete potrijeti istoriju, tradiciju, ne možete nam oteti vjeru, jer to nas je vekovima održalo i to je naš najbolji putokaz za buduća pokoljenja. Neka živi, veseli se, pjeva i slavi srpski rod i srpski narod jer ima šta da slavi i čime da se ponosi“, poručuje Božovićeva.

Poziv nadležnima da sankcionišu odgovorne za incident

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević (DF) pozvao je nadležne organe da reaguju i otkriju ko je na Cetinju kamenovao autobus sa decom iz Nikšića.
„Vidimo da su razne kriminalne grupe spaljivale ljude na Lovćenu. Ali to nije razlog za bilo kakvu reakciju. Zato autobus sa decom iz Nikšića neki građani Cetinja kamenuju jer su igrali pred Cetinjskim manastirom kolo i pjevali da se srpski rod veseli“, navodi Kovačević.
On dodaje da Nikšićani nisu nikoga vrijeđali, već samo pozivali rod, kojem vjerovatno pripadaju, da se veseli i dodao da je šokiran ponašanjem Cetinjana.
„Ne mogu da vjerujem da je taj prostor toliko fašiziran i kontaminiran da brani pravo na samo postojanje i prisustvo drugom i drugačijem”, objašnjava gradonačelnik Nikšića.
„Pozivam nadležne organe da otkriju ko je kamenovao autobus sa našom decom i da ga privedu pravdi. U suprotnom, to će uraditi Nikšićani sami“, zaključio je Kovačević.
Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ističe da je nasilje kao metod sprečavanja i ugrožavanja mirne konzumacije ljudskih prava i sloboda krivično djelo i da mora biti sankcionisano, ma o kome se radilo.
„Zakon mora biti isti za sve. Igranje DPS ekstremista sa građanskim mirom i međunacionalnom skladom je igranje sa mirom i stabilnosti. To je opasan i pogrešan put kojim ne smijemo ići“, prokomentarisao je jučerašnji incident na Cetinju Medojević.
Incident na Cetinju je, ističe Medojević, samo jedan u nizu koji bi morao sve u Crnoj Gori da ozbiljno zabrine.
„DPS je sveo svoju politiku na podršku mafiji i ekstremističko antisrpsko djelovanje, sa sve jasnijim i opasnijim elementima nasilja. Krivokapićeva vlada, Katnićevo tužilastvo i Medeničino pravosuđe nisu imali snage, ni političke volje da sankcionišu protivzakonite i nasilne skupove koje je organizovao DPS. Čak je jedan od vođa paramilitarističkih frakcija DPS Veselin Veljović oslobođen prvostepenom sudskom odlukom“, napisao je Medojević na svom FB nalogu.
Ovakvo ponašanje Vlade, policije, tužilaštva i sudova prema paramilitarističkim falangama DPS je samo ohrabrilo ove kriminalne strukture da nastave sa nasiljem na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i podizanju tenzija u Crnoj Gori, dodao je Medojević.

Opasan put

On je istakao da su i protesti mirno i demokratsko izražavanje neslaganja, a da je nasilje krivično djelo.
„Nasilje kao metod sprečavanja i ugrožavanja mirne konzumacije ljudskih prava i sloboda je krivično djelo i mora biti sankcionisano. Ma o kome se radilo. Zakon mora biti isti za sve. Igranje DPS ekstremista sa građanskim mirom i međunacionalnom skladom je igranje sa mirom i stabilnosti. To je opasan i pogrešan put kojim ne smijemo ići“, poručio je jedan od lidera DF-a.
Medojević napominje da svaki građanin Crne Gore kome je mir i prosperitet njegove porodice, grada i države važna vrijednost mora osuditi nasilje i ekstremizam i odbaciti takva ponašanja kao opasna i štetna. On istovremeno konstatuje da su Dritan Abazović i Vladimir Joković svojom, kako kaže, izdajom birača i koalicijom s DPS krenuli tim opasnim i pogrešnim putem.
„Ova Vlada će samo dodatno pogoršati situaciju u zemlji i ohrabrivati antisrpski i antipravoslavni ekstremizam i nasilje. Kad vidite ko će se baviti pitanjima bezbjednosti, odbrane i spoljnim poslovima jasno je da se radi o ljudima koji podržavaju ekstremizam DPS fanatika i koji su i sami učestvovali u planiranju i realizaciji nasilnih akcija protiv mirnog korišćenja ustavom i zakonom garantovanih ljudskih prava“, naveo je Medojević.
On je dodao da je nasilje nad nedužnom djecom koja su mirno i na dječji način iskazivali svoj odnos prema tradicionalnoj vjeri i svetinjama je opasan put.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala