Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako Rusija sprečava nezavisnost lažnog Kosova – od Bečkih pregovora, preko Ahtisarija do danas

© Tanjug / Filip KrainčanićAtmosfera na ulicama Kosovske Mitrovice pred Božić
Atmosfera na ulicama Kosovske Mitrovice pred Božić - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Pratite nas
Rusija je dosledno podržavala i podržava Srbiju u odbrani njenog teritorijalnog integriteta, od bečkih pregovora do danas, i zato je krajnje nekorektno optuživati je da diže ruke od Rezolucije 1244, kaže istoričar Dragoljub Anđelković povodom pojedinih zlonamernih tumačenja poređenja Donbasa i Kosmeta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da su samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu odluke Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti takozvanog Kosova pojedini prozapadni mediji požurili su da protumače kao promenu odnosa Rusije prema pitanju statusa srpske južne pokrajine.
Taj stav je demantovao ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko koji je poručio da Moskva neće priznati samoproglašeno Kosovo i da ostaje dosledna u svojoj politici, kao i da građani Donjecke i Luganske Republike ne priznaju vlast u Kijevu, koja je rezultat nelegitimnog i antiustavnog državnog udara. On je dodao da su su se oni na referendumu izjasnili za otcepljenje od Ukrajine, što sa Kosovom i Metohijom nije slučaj.

Rusija dosledna u odbrani Kosova i Metohije

Politikolog Dragoljub Anđelković ističe da Rusija zaista dosledno podržava Srbiju u odbrani teritorijalnog integriteta i insistira na primeni Rezolucije 12 44.
„Takođe pomaže Srbiji koliko je to god moguće da i na terenu zaštiti srpsku zajednicu. Rusija je kroz Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija uvek pokretala pitanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i njegove ugroženosti,“ ističe Anđelković.
On podseća da Rusija Kosovo i Metohiju štiti faktički na tri načina.
„Sprečava da se relativizuje Rezolucija 12 44, onemogućava ulazak Kosova u Ujedinjene nacije, jer da nema Rusije i njenog prava veta u SB UN Kosovo bi odavno bilo deo UN, i konačno, pokreće pitanje ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji“, napominje Anđelković
Iz ovih razloga, i još milion drugih razloga krajnje je nekorektno optuživati Rusiju da diže ruke od Kosova, naglašava Anđelović, jer to apsolutno ne stoji.
„Ona nijednim gestom to nije niti uradila, niti pokazala a Putinova izjava ( da su samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde, prilikom odlučivanja o nezavisnosti takozvanog Kosova ) samo je usmerena ka tome da kritikuje Zapad zbog rušenja međunarodnog prava. Vrlo je jasno rečeno da Rusija neće više da prihvata dvojne standarde i da ako Zapad sebe oslobađa poštovanja nekih normi i Rusija će postupati u skladu sa svojim interesima. To, međutim, ne znači da Rusija misli da je dobro što je Zapad srušio međunarodno pravo niti da prihvata secesiju Kosova,“ objašnjava Anđelković.

Putin ukazao na zapadne manipulacije

Suština je u tome, pojašnjava sagovornik Sputnjika, da je Vladimir Putin ovim jasno rekao da je Zapada srušio međunarodno pravo, a Rusija se toj činjenici prilagođava štiteći svoje interese na način koji je mnogo bliži međunarodnom pravu od onoga što je Zapad radio.
„I nije problem Srbije u stavu Rusije već što smo olako prihvatili Briselski sporazum i dopustili da nas Zapad vara i da u velikoj meri Albanci preuzmu kontrolu nad severom Kosova“, zaključuje sagovornik Sputnjika.
Ambasador Bocan Harčenko je, gostujući na televiziji Insajder, istakao je da Rusija traži implementaciju Rezolucije 1244. On je ovaj stav Rusije izneo odgovarajući na pitanje da li izjava ruskog predsednika Vladimira Putina da su samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde, prilikom odlučivanja o nezavisnosti takozvanog Kosova, znači i promenu odnosa Rusije prema pitanju statusa srpske južne pokrajine.
Bocan Harčenko je svojevremeno bio i deo pregovaračke trojke međunarodne zajednice u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Beču 2007. godine. Upravo je Rusija bila ta koja je koja je sprečila usvajanje plana Martija Ahtisarija, specijalnog izaslanika UN koji je na osnovu dijaloga vođenog u Beču između Beograda i Prištine napisao plan po kome je Kosovo faktički i postalo nezavisno. Taj plan je odbijen i od UN, i od Beograda a prihvaćen je od strane Prištine i Zapada i kao takav ugrađen u Ustav Kosova.

Da nije Rusije ne bi bilo ni Kosova u Srbiji bar pravno

Rusija je prethodno učestvovala i u forulisanju Rezolucije 12 44, a ruski zvaničnici koriste svaku priliku, bilo u UN i međunarodnim orgaizaicijama, bilo prilikom bilateralnih i drugih zvaničnih susreta, da podsete da je ta rezolucija i dalje na snazi. Tako je bilo i na poslednjoj sednici SB UN posvećenoj kosovskom pitanju, kada su ruski predstavnici insistirali na tome da je Rezolucija 1244 SB UN osnova za rešenje kosovskog problema, koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.
Rusija je iznosila taj stav u brojnim ključnim momentima za Srbiju, pa je tako kada je Priština 17. februara 2008. jednostrano proglasila nezavisnost tadašnji ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin na sednici SB UN 18. februara rekao da će Rusija insistirati na poštovanju rezolucije UN 1244, prema kojoj se garantuje teritorijalni integritet Srbije. Nakon dvočasovne debate, u kojoj je Rusija podržala zahtev Srbije da Savet bezbednosti potvrdi teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, sednica se završila bez donošenja rezolucije zbog dijametralno različitih stavova Kine i Rusije s jedne strane, i SAD i evropskih zemalja s druge.
Rusija neumorno podseća gde god je u prilici na težak položaj Srba na KiM. Kada se 2004. godine desio pogrom nad Srbima na Kosovu i Metohiji ponovo je Rusija bila ta koja je digla glas u međunarodnoj areni. Naime, dok su evropske vlade su uglavnom ostale uzdržane, jedino su Rusija i Francuska izrazile svoj stav o pogromu. Rusija je 19. marta na glasanju u Dumi pozvala međunarodnu zajednicu da dozvoli povratak Vojsci Srbije i Crne Gore i osudila UNMIK i KFOR da su nesposobni da uspostave red i mir na Kosovu i Metohiji.
Pozivanje na Rezoluciju 1244 redovno je deo odgovora ruskih zvaničnika o mogućnosti rešavanja kosovskog problema, kao i saopštenja nakon sastanaka srpskih i ruskih delegacija.
Aleksandar Bocah-Harčenko  - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
SRBIJA
Bocan-Harčenko: Rusija ostaje dosledna – neće priznati Kosovo, traži implementaciju Rezolucije 1244
Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid i specijalni izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
SRBIJA
„Pitanje sankcija Rusiji sada na stolu pred Srbijom“: Vašington ponovo pritiska Beograd
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
RUSIJA
Ruski senator: Odnosi Rusije i Srbije čvršći od sadašnjih rizika - veže nas odnos prema dobru i zlu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala