Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Pitanje sankcija Rusiji sada na stolu pred Srbijom“: Vašington ponovo pritiska Beograd

© Sputnik / Lola ĐorđevićPomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid i specijalni izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid i specijalni izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid izjavila je da SAD podržavaju Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU, kao i da Srbija sama mora da odluči kako će da se postavi kada je reč o sankcijama Rusiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Donfrid je, u intervjuu za Politiku, ocenila kao veoma važno za priključivanje Srbije EU i to što je naša zemlja glasala da se suspenduje rusko članstvo u Savetu UN za ljudska prava.
"Podržavamo Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU. Za SAD je važno da se podrži Ukrajina u ratu, ali i da se Rusiji stavi do znanja da mora da plati cenu za ono što radi. To je naš stav, a Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi kada je reč o sankcijama", poručila je ona, ističući da je pitanje sankcija "nesumnjivo na stolu" pred Srbijom.
Kada je reč o srpskoj ekonomiji, Donfrid je zaključila da su za najveći broj novih investicija i ekonomski rast u Srbiji zaslužne zemlje EU.
Smatra da je spoljnopolitički interes Srbije pridruživanje EU, te dodaje da SAD podržavaju taj proces.
"Ako pogledate američke programe u Srbiji, bez obzira na to da li je reč o borbi protiv korupcije, slobodi medija ili vladavini prava, sve to pomaže Srbiji da uđe u EU. Na Srbiji je da odluči gde joj leže spoljnopolitički interesi i da teži tom cilju", kazala je ona.
Na pitanje da li je zadovljna onim što je čula na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić, Donfrid je pozitivno ocenila stav predsednika zemlje i naglasila je da je Vučić veoma jasan u vezi sa tim gde vidi budućnost Srbije, a to je EU.
Osvrnula se i na izjavu ambasadora Hila da SAD želi da suzbiju ruski i kineski interes u Srbiji i kazala da njena zemlja veruje da svaka država ima suvereno pravo da odlučuje o svojoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, bilo da je to članstvo sa EU ili NATO.
"Vidimo i strateško partnerstvo Rusije i Kine. To je nesumnjivo kontekst u kojem je ambasador Hil govorio o Srbiji, koja treba da odluči kakva će njena spoljna i sigurnosna uloga biti. Srbija mora da razmišlja o tome ko je podržava, a ko ne bi voleo da uspe", poručila je zvaničnica Stejt departmenta.
Kada je u pitanju situacija na KiM, Donfrid je istakla da je veoma važno za Kosovo i Srbiju da sarađuju i reše odnos.
Prema njenim rečima, SAD podržavaju dijalog kojem posreduje EU i sveobuhvatan sporazum koji će rezultirati normalizovanjem odnosa s fokusom na međusobno priznanje.
Ukazala je na to da je, prilikom boravka na Kosovu, uvidela da postoji spremnost za taj dijalog, kao i da je o tome razgovarala sa predsednikom i premijerkom Srbije i izrazila nadu da će se na tom planu napredovati.
"To je upravo napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji će normalizovati odnose, s fokusom na međusobno priznanje", navela je ona i dodala da je i od predsednika i premijerke Srbije čula da su spremni da se uključe u taj dijalog, preneo je Tanjug.
Karen Donfrin - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
SRBIJA
Kaznena ekspedicija u svilenim rukavicama: Šta gošća iz Amerike u stvari traži od Srbije?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala