Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kaznena ekspedicija u svilenim rukavicama: Šta gošća iz Amerike u stvari traži od Srbije?

© Sputnik / Lola ĐorđevićKaren Donfrin
Karen Donfrin - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Poseta Karen Donfrin Beogradu u okviru planirane turneje po Zapadnom Balkanu prošla je na prvi pogled u znaku apstraktne razmene mišljenja o širokom spektru tema. Iako u svilenim rukavicama, ova ekspidicija ima kazneni karakter i u osnovi se najviše tiče Rusije.
Saopštenje koje je ispratilo susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid i izaslanikom Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, otkriva, uveren je politički analitičar Dragomir Anđelković, da na pomenutom sastanku nikom nije bilo previše prijatno.
„Kada sve rečeno oslobodima viška birokratskog jezika, ostaje ogoljeno jasno da se od nas traži da kapituliramo pod plaštom distanciranja od Rusije", ocenjuje naš sagovornik.
Podsetimo da su evropske integracije, dijalog sa Prištinom, stabilnost u regionu kao i odnos prema ukrajinskog krizi bili okosnica današnjeg razgovora

Borba za zajedničke ciljeve

Tema koja se takođe našla u fokusu interesovanja na pomenutom sastanku bila je i inicijativa Otvoreni Balkan koju je Vučić ocenio kao primer uspešne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve.
© STRAHINJA ACIMOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
To je, precizirao je Vučić, najbolji način za pripremu regionalnih država za članstvo u EU, ali i „prilika da dostignemo evropske standarde pre učlanjenja“.

Prave se kao da ne znamo o čemu je reč

Iako je najmanje reči bilo o Ukrajini ona je, uveren je Anđelković, bila ključ ove posete. U tom smilu treba „čitati“ i deo oko „diverzifikacije energetskih izvora u Srbiji i regionu“.
Šarena laža, tvrdi Anđelković, objašnjavajući da nema izvora ni za EU alternativnih ruskom gasu, a kamoli za Srbiju. To je, kaže, poruka Srbiji da se odrekne nečega, a da dobije ništa. Oni se prema nama ponašaju, kaže, kao da mi ne shavatamo o čemu je reč.
“Distanciranje od Rusije koja nam je ključni saveznik u odbrani nacionalnih interesa nije ono što zadovoljava SAD iako bi to dugoročno ugrozilo naše interese. Ne, oni traže da se odmah završi posao oko Kosova i Metohije, a kada pominju region misle na centralizaciju Bosne. To je vrlo drsko“, kaže Anđelković i dodaje da gosti iz SAD kao da polaze od toga da Beograd ne zna šta su njegovi nacionalni interesi i da je potpuno izgubio svaki orjentir.

Dobit upitna, gubitak siguran

Koliko god da je Srbija u teškoj i nezavidnoj sutaciji, smatra naš sagovornik, ona mora da brani svoje interese. Da nam oni nešto nude, onda bi, kaže, mogli da razmislimo da li se isplati da pravimo neke zaokrete ili ne, ali oni, kaže - ništa ne nude.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKaren Donfrid
Karen Donfrid - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Karen Donfrid

„Pozadina svega rečenog je zahtev da Srbija podrži Zapad protiv Rusije dok će on, Zapad, paralelno delovati i protiv Rusije i protiv nas. Možda bismo ekonomski nešto dobili ali bismo izgubili rusku i kinesku ekonomsku podršku jer Kinezi gledaju kako se ophodimo prema Rusiji i znaju da ćemo se isto tako ponašati i prema njima. Na ekonomskom planu bismo nešto dobili nešto izgubili, ali na geopolitičkom, u domenu naših vitalnih interesa, samo bi smo izgubili“.

Drsko i bez popuštanja

Ako je bilans takav da bi nas više koštalo produbiljivanje saradnje sa Zapadom nego ostanak na pozicijama na kojima jesmo onda se logičan odgovor nameće sam. Iako, dodaje, treba biti spreman da bi odricanje od njihovih zahteva značilo i pojačan pritisak u domenu raznih sfera od toga da će investitore da preusmeravaju na druge strane do toga da će nam praviti probleme sa snabdevanjem naftom.
Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid i specijaln izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid i specijaln izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid i specijaln izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
Dijalog Beograda i Prištine koji je Donfrid na jučerašnjem sastanku sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani okategorisala uspešnim u meri u kojoj bude rezultirao obostranim priznanjem, na sastanku u Beogradu je bio predmet tek razmene mišljenja, pri čemu su se, kako Tanjug prenosi, strane složile oko toga da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

Uvek "dobre namere" SAD

Kao jedan od prioriteta američke spoljne politike gošća je naglasila ulazak čitavog regiona Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.
U „dobre namere“ SAD ne treba sumnjati, kategoričan je Anđelković koji podseća da Amerikanci od agresije na Srbiju 1999. do danas nisu odustali od toga što su zacrtali - osvajanja dela naše teritorije i pretvaranje u zapadni NATO protektorat.
„Da bi to bilo moguće neophodno je priznanje Kosova od strane svih država koje to još nisu učinile i priznanje od same Srbije. I oni na tome insitiraju, drsko i bez popuštanja“.
Sumirajući poruke poslate sa sastanka predsednika Srbije sa pomoćnikom državnog sekretara SAD, Anđelković kaže da je uveren da ovaj susret neće doneti nikakve novine i da će Srbija pokušati da kupi vreme u očekivanju da će se nešto promeniti i da će kriza koja je u toku početi da splašnjava.
Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid i specijaln izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
SRBIJA
O čemu su pričali Vučić i pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala