- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zašto se budimo pre nego što zazvoni budilnik?

© Depositphotos.com / AllaSerebrinaBuđenje
Buđenje - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Sigurno vam se nekad desilo da se probudite nekoliko minuta pre nego što vas probudi budilnik. I nekako, uvek ste se pitali odakle vam ta supermoć. Nauka daje odgovor ko je krivac za to.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U centralnom delu mozga, nalazi se skup nerava koji se nazivaju suprahijazmatično jezgro. To jezgro nadgleda sat vašeg tela odnosno cirkadijalni ritam.

Priprema tela za buđenje

Taj skup nerava određuje kada se osećate pospano, a kada se osećate budno. Kontroliše krvni pritisak, telesnu temperaturu i osećaj za vreme. Ono pretvara vaše telo u fino podešenu mašinu.
Ta mašina voli predvidivost. Telo je najefikasnije kada postoji rutina koju treba da sledi. Dakle, ako idete da spavate u isto vreme svake večeri i budite se u isto vreme svako jutro, vaše telo "pamti" to ponašanje, prenose „Novosti“.
Vaš ciklus spavanja i buđenja reguliše protein koji se zove PER. Nivo proteina raste i opada svaki dan, dostižući vrhunac uveče, a onda noću naglo opada. Kada su nivoi PER niski, vaš krvni pritisak pada, otkucaji srca se usporavaju, a razmišljanje postaje maglovito. Postajete pospani.
Ako pratite rutinu spavanja – budite se u isto vreme svakog dana – vaše telo uči da poveća nivoe PER na vreme za alarm. Otprilike sat vremena pre nego što bi trebalo da se probudite, nivoi PER rastu (zajedno sa telesnom temperaturom i krvnim pritiskom). Da biste se pripremili za stres izazvan buđenjem, vaše telo oslobađa koktel hormona. Postepeno, vaš san postaje sve lakši i lakši.
Iz tog razloga se budite pre alarma.
Vaše telo ne voli budilnik, jer mu je stresan i uništava njegov naporan rad. Pobeđuje svrhu postepenog buđenja. Dakle, da ne bi bilo ometano, vaše telo čini nešto neverovatno: počinje da povećava PER i hormone stresa ranije uveče. Vaše telo dobija prednost, tako da proces buđenja nije prekinut. Toliko je precizan da se vaši kapci otvaraju nekoliko minuta - možda čak i sekundi - pre nego što se alarm oglasi.

Zapanjujući rezultati istraživanja

Postoje dokazi da se i sami možete probuditi na vreme. Naučnici za spavanje sa nemačkog Univerziteta u Lubeku zatražili su od 15 volontera da spavaju u njihovoj laboratoriji tri noći. Jedne noći, grupi je rečeno da će se probuditi u šest ujutro, dok je druge noći grupi rečeno da će se probuditi u devet sati ujutro.
I rezultati su bili zapanjujući. U danima kada su spavačima govorili da će se probuditi rano, njihovi hormoni stresa su se povećavali u 4.30 ujutro, kao da su očekivali rano jutro. Kada je spavačima rečeno da će se probuditi u devet ujutro, njihovi hormoni stresa se nisu povećali - i probudili su se pospaniji.
„Drugim rečima, naša tela beleže vreme za koje se nadamo da ćemo započeti dan i postepeno nas pripremaju za svest“, piše Džef Hau.
Uzgred, ako se ne probudite pre alarma, verovatno ne spavate dovoljno - ili ne spavate po doslednom rasporedu. Buđenje u različito vreme radnim danima i vikendom može brzo da vam pokvari biološki sat. Bez ikakve doslednosti, vaše telo možda neće znati kada da ustane. Dakle, kada vaš alarm počne da se oglašava, osećate se ošamućeno i mrzovoljno.
Mlada žena sa maskom za spavanje - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
RUSIJA
Ruska doktorka: Potreba za spavanjem tokom dana može biti znak opasne bolesti
Sanjanje – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
DRUŠTVO
Šta nikada ne možemo sanjati i kako da tumačite svoje snove
Nesanica ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
DRUŠTVO
Šta se dešava sa imunitetom kada ne spavamo dovoljno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala