- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šta se dešava sa imunitetom kada ne spavamo dovoljno

© Fotolia / StokketeNesanica ilustracija
Nesanica ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Kvalitet i količina sna koje dobijamo utiče na sve aspekte života. Od svakodnevnog funkcionisanja, do raspoloženja, zdravlja našeg srca... San igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Jedan od manje poznatih uticaja sna je kako on utiče na imuni sistem, koji je odgovoran za borbu protiv infekcija.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Dobar, kvalitetan san može mnogo da doprinese održavanju imunološkog sistema jakim i zdravim. Loš san, s druge strane, može biti štetan za imunološki sistem, čineći vas sklonijim da se razbolite.
Istraživanja procenjuju da spavanje pet sati ili manje po noći povećava rizik od ugroženosti zdravlja za 15 procenata. Razumevanje veze između sna i zdravlja imuniteta je od suštinskog značaja.

Kako su san i imuni sistem povezani?

Tokom budnog vremena naš mozak i telo koriste specijalne hemijske glasnike poznate kao neurotransmiteri za komunikaciju, slanje informacije od nervnog sistema do imunološkog sistema (i ostatka tela). Spavanje pomaže da se popune „zalihe ovih hemikalija“. Kada osoba ima loš kvalitet sna ili ne spava dovoljno, biće napravljeno manje molekula neurotransmitera. To znači da mnoge telesne funkcije, uključujući i imunološki sistem, neće raditi optimalno.
Dok spavamo, naša tela proizvode više belih krvnih zrnaca i citokina, koji deluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti. Loš san, stoga, uzrokuje smanjenje kod oba ova boraca protiv infekcije, dovodeći zdravlje u opasnost. Ako ste izloženi običnoj prehladi ili gripu, studije su otkrile da loš kvalitet sna i kraće trajanje sna u nedeljama koje su prethodile toj izloženosti mogu povećati verovatnoću da ćete ga dobiti.
„Nedostatak sna čini osobu podložnijim običnoj prehladi“ potvrđuje Viktorija Glas, doktor medicine i medicinski istraživač, piše portal Ril simpl, prenosi Novosti Magazin.

San je još važniji kada ste bolesni

Sa druge strane, dobar san dok ste zapravo bolesni može pomoći u održavanju zdrave veze između vašeg imunološkog sistema i ciklusa spavanja. San može da pomogne vašem telu da se brže oporavi.
Dubok san — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
DRUŠTVO
Zbog čega je važno da se ide na spavanje u 22 sata
Mediteranska ishrana - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ishrana koja popravlja san: Novo istraživanje naučnika
Dubok san — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
DRUŠTVO
Zašto vikendom ne treba spavati duže
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala