- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska doktorka: Potreba za spavanjem tokom dana može biti znak opasne bolesti

© Depositphotos.com / SerezniyMlada žena sa maskom za spavanje
Mlada žena sa maskom za spavanje - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Doktorka somnologije Sofija Čerkasova vidi u potrebi za snom tokom dana znakom opasne bolesti.
Doktorka je navela da sindrom opstruktivne apneje (bolesti spavanja) ne dozvoljava čoveku da se naspava, to je i razlog što je on uvek pospan.

„Povremeno kod ljudi koji boluju od ovog sindroma se tokom noći zaustavlja disanje. U tom trenutku se aktivira neka vrsta mikro buđenja mozga koje omogućava da se taj prekid disanja preživi“, rekla je doktorka u intrevjuu za portal „Moskva 24“.

Ta mikro buđenja se mogu desiti sto puta tokom noći, upozorila je doktorka. Ona lišavaju osobu sna, tokom koga se telo i nervni sistem oporavljaju, objasnila je ona.
Čerkasova je navela, da u slučaju da se bolest spavanja ne leči ona može biti i smrtno opasna. Prema njenim rečima, ova bolest pet puta povećava rizik od srčanih oboljenja i šest puta povećava verovatnoću da se dogodi saobraćajna nesreća zbog spavanja za volanom. Pored toga, ona prouzrokuje razvoj bolesti srca i krvnih sudova, a i povećava mogućnost smrti u snu.
Doktorka je dodala da želja za spavanjem tokom dana može da ukazuje i na manje opasne bolesti kao što su depresija, nedostatak vitamina i mikroelemenata u organizmu, kao i na bolesti štitne žlezde. Čerkasova savetuje da je potrebno obratiti se lekaru kako bi se odredio tačan razlog nedostatka sna.
Devojka u krevetu - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
DRUŠTVO
Ruska doktorka otkriva najopasniju pozu za spavanje: Može ozbiljno ugroziti zdravlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala