- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ruska doktorka otkriva najopasniju pozu za spavanje: Može ozbiljno ugroziti zdravlje

CC0 / Pixabay / Devojka u krevetu
Devojka u krevetu - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Nepravilna poza tela tokom spavanja može izazvati nelagodu i na duže staze doprineti razvoju opasnih bolesti, upozorava neurolog, somnolog Elena Careva.
Kako objašnjava, ljudi često naviknu da spavaju u istom položaju, ali to ponekad šteti zdravlju. Na primer, položaj na boku je najkorisniji sa medicinske tačke gledišta, ali i tu postoje ograničenja za određene grupe.

„U toj pozi najbrže dolazi do lučenja metaboličkih produkata. U principu se može spavati i na levom i na desnom boku, jer grudni koš podjednako štiti sa obe strane. Jedino ograničenje za spavanje na levoj strani biće za ljude koji imaju problema sa radom srca, kao što je kardiopulmonalna insuficijencija“, ističe lekarka. Kako kaže, njima se savetuje da spavaju na desnom boku.

Spavanje na leđima ne preporučuje se ljudima koji u snu imaju zastoje u disanju.
„Ako dolazi do povlačenja jezika unazad što izaziva prestanak disanja tokom spavanja i što se može manifestovati hrkanjem, položaj na leđima je takođe nepoželjan“, dodaje lekarka.
Kako kaže, najštetnije je spavanje na stomaku. Ako čovek dugo leži u tom položaju – strada njegova kičma.
„Kičma nije u fiziološkom položaju – neki mišići su previše istegnuti, a neki postaju hipertonični, što ujutru može dovesti do glavobolje i bolova u vratu“, upozorava Careva.
Međutim, kako dodaje, najopasnije kod spavanja na stomaku je to što takva navika može dovesti do poremećaja metaboličkih procesa i izazvati razvoj Alchajmerove bolesti.

„Istraživanja su pokazala da se izlučivanje štetnih metaboličkih produkata, koji se akumuliraju tokom dana i izlučuju tokom noći, zadržava u položaju na stomaku. Ako se ti metabolički produkti akumuliraju, na primer amiloidni protein, u dugoročnoj perspektivi to može doprineti razvoju demijelinizirajućih bolesti, Alchajmerove bolesti“, kazala je lekarka.

Spavanje - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
RUSIJA
Na čemu spavate: Šta ugrožava miran san
Piće - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
DRUŠTVO
Četiri napitka koji pomažu da lakše zaspimo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala