- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Na čemu spavate: Šta ugrožava miran san

CC0 / Pixabay / Spavanje
Spavanje - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Neka mesta za spavanje mogu biti štetna za zdravlje ako se često koriste i treba ih izbegavati, rekao je ruski neurolog Pavel Kokotov za Sputnjik.
„Običan dušek sa oprugama je napravljen tako da se pod telesnom težinom na različite načine prilagođava telu. Odnosno, u butinama su nešto jače opruge, a u donjem delu leđa nešto slabije. Na ovaj način se stvaraju prirodne krivine i mišići se nalaze u opuštenom stanju“, objasnio je doktor.
Drugačiji je efekat kada se spava na dušeku na naduvavanje ili na rasklapanje. Tada se dobija efekat mreže koja visi, jer su i noge i glava podignuti, a leđa su dole, kaže neurolog. Takve podloge za spavanje mogu izazvati bolove u vratu ili donjem delu leđa.
„Spavajući na dušeku na naduvavanje ili na rasklapanje mi stalno pokušavamo da se stabilizujemo, ostvarimo ravnotežu, što dovodi do naprezanja mišića, spazme i zato nas ujutro boli vrat i donji deo leđa“, rekao je Kokotov.
Ljudi koji stalno spavaju u nepravilnom položaju rizikuju da im oboli kičma ili da imaju poremećaje u spavanju.
„U početku se oseća samo neka vrsta nelagodnosti, a kasnije to može da prouzrokuje bolesti kičme. Zbog problema sa spavanjem se mogu pojaviti anksiozni i hormonski poremećaji i drugo“, upozorio je neurolog.
On smatra, da možemo spavati na dušecima na rasklapanje i naduvavanje samo ponekad, kada smo u gostima.
Dubok san — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
DRUŠTVO
Zbog čega je važno da se ide na spavanje u 22 sata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala