- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva o podstrekivanju Ukrajine da napada Rusiju: Ne iskušavajte naše strpljenje

© SERGEI SUPINSKYUkrajinski vojnici istovaruju američko oružje na aerodromu u Kijevu
Ukrajinski vojnici istovaruju američko oružje na aerodromu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Zapadne zemlje otvoreno pozivaju Ukrajinu da napadne rusku teritoriju koristeći oružje koje isporučuju Kijevu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Već smo pre neki dan prokomentarisali izjave zamenika ministra odbrane Velike Britanije (Džejmsa) Hipija da je prihvatljivo da Ukrajina napada vojne ciljeve na ruskoj teritoriji. Drugim rečima, Zapad otvoreno poziva Kijev da napada Rusiju koristeći, između ostalog, oružje dobijeno od zemalja NATO-a“.
Prema njenim rečima, dalje provociranje Ukrajine da izvodi napade na ruske ciljeve dovešće do oštrog odgovora.
Prema njenim rečima, Kijev je ovo shvatio kao vodič za dejstva: poslednjih nekoliko nedelja Oružane snage Ukrajine su granatirale regione Rusije koji se graniče sa tom zemljom, što je rezultiralo žrtvama i razaranjima.
„To je još jedan dokaz da režim (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog nije samostalan u svojim odlukama i da potpuno zavisi od spoljnih pokrovitelja“, istakla je portparolka.
„Hteli bismo da Kijev i zapadne zemlje ozbiljno shvate izjave Ministarstva odbrane naše zemlje da će dalje provociranje Ukrajine da izvodi napade na ruske objekte sigurno dovesti do oštrog odgovora Rusije... Ne preporučujemo da dalje iskušavate naše strpljenje“, istakla je Zaharova.
Ona je dodala da bi zapadno oružje koje se isporučuje Ukrajini moglo pasti u ruke terorista na isti način kako se dešavalo sa isporukama sirijskoj opoziciji.
Ukrajinski vojnici sa prenosivim lanserima Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
RUSIJA
Poznati ruski ratni reporter objašnjava gde završava zapadno oružje koje stiže u Ukrajinu
„Jasno su vidljive paralele sa sirijskom temom kada je oružje koje je Zapad isporučivao takozvanoj umerenoj sirijskoj opoziciji u velikim količinama prodavano na crnom tržištu i padalo u ruke terorista DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji)“, rekla je on.
„Sećate se sa kim se Zapad tada borio? SAD? Britanija? Pariz? Berlin? Rim? Naravno, sa istim tim DAEŠ-om, isti šablon“, dodala je Zaharova.
„Ne isključujemo mogućnost da će ista sudbina, predviđamo da će ista sudbina zadesiti zapadno oružje u Ukrajini“, ocenila je ona.

U Ukrajinu stiglo sedam hiljada plaćenika

Oko sedam hiljada plaćenika iz više od 60 zemalja stiglo je u Ukrajinu od 24. februara, izjavila je portparolka.

„Prema informacijama Ministarstva odbrane naše zemlje, od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini tamo se ukupno koncentrisalo praktično sedam hiljada stranih plaćenika iz 63 zemalja“, navela je portparolka na brifingu.

S tim u vezi, Zaharova je precizirala da među plaćenicima ima državljana Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Rumunije, Velike Britanije i Gruzije.
Ranije je zamenik Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio da se, prema podacima obaveštajnih službi, u Ukrajini nalazi na hiljade plaćenika iz celog sveta. Kako je dodao, Rusija ih ne smatra dobrovoljcima i na njih se ne odnosi Ženevska konvencija.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Marija Zaharova  - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Zaharova upitala London: Da li vojni objekti u državama NATO-a mogu biti mete Rusije?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala