- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poznati ruski ratni reporter objašnjava gde završava zapadno oružje koje stiže u Ukrajinu

© AP Photo / Ukrainian Defense Ministry Press Service Ukrajinski vojnici sa prenosivim lanserima "Džavelin"
Ukrajinski vojnici sa prenosivim lanserima Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
Pratite nas
U zapadnim ekspertskim krugovima s pravom se postavlja pitanje koje SAD ne razumeju – kuda u kakvoj količini odlazi američka vojna pomoć Ukrajini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Izvori u američkoj obaveštajnoj službi govore da svaka objava Kijeva predstavlja prosto informacionu kampanju, da je svaki intervju ili nastup Zelenskog informaciona operacija, čiji je cilj da izvuče što više oružja, za koje se zatim ne zna kuda je otišlo, ističe poznati ruski ratni reporter Evgenije Podubni u tekstu objavljenom na Telegramu.
Prema njegovim rečima, već postoje jasne naznake da Kijev aktivno preprodaje vojnu pomoć NATO-a na crnom tržištu, koja zatim pada u ruke onih koji mogu da ga usmere i na sam Vašington.
Najčešće, kako kaže Podubni, odlaze u zaborav mobilni protivvazdušni kompleksi „Stinger“, „Džabelin“ i ameirčke bespilotne letelice.
„Priznaje to i američki ministar odbrane Lojd Ostin, koji žali zbog toga što Vašington nema u Ukrajini kopnene snage koje bi mogle da prate premeštanje oružja“, zapaža novinar.
Prema saopštenjima ukrajinskih Telegram kanala, isporuke sa Zapada nestaju čim pređu ukrajinsko-poljsku granicu.
„Interesantno je to što u Beloj kući za to znaju, ali kažu da je to 'opravdani rizik'. Navodno, sada su svejedno prinuđeni da pomognu Ukrajini u borbi protiv agresora, a kasnije će nekako razjasniti kuda je i koliko oružja nestalo i vratiće ga nazad. Nekada su to pokušali da učine u Avganistanu. Bezuspešno, naravno. Plan je, blago govoreći, veoma naivan“, zaključuje Podubni.
On skreće pažnju na to da i vojni analitičar Džordan Koen smatra da je odsustvo kontrole nad korišćenjem američkog oružja u Ukrajini potpuno bezumlje.
Koen upozorava da će u bliskoj budućnosti isti ti „Stringeri“ biti usmereni protiv putničkih aviona, a „Džavelini“ protiv vozova. I biće daleko od granica Ukrajine.
„SAD sada priznaju da u predaji oružja Ukrajini postoji 'slepa zona', koja je nastala zbog meteža u samoj Vojsci Ukrajine. Ukrajinski generalštab objašnjava slabu kontrolu 'teškom situacijom na frontu', iako svi razumemo da je Kijev raspodelu američkih pošiljki najverovatnije isplanirao veoma davno“, ocenjuje Podubni.
Prema njegovim rečima, sada se sve brige Vašingtona svode na pojedinačne bojažljive objave u medijima i izgledaju kao „pozadinska razmišljanja“.
Ipak, kako ukazuje novinar, i ovde se već mogu uočiti pokušaji SAD da sa sebe skinu odgovornost za eventualne terorističke napade koji bi u budućnosti mogli da se dogode u bilo kojoj tački na svetu.
„Zabrinutost zbog toga što bi u rukama ukrajinskih nasilnika mogla da se nađe velika količina nekontrolisanog oružja iskazuju i evropski korisnici društvenih mreža. Razmišljanja običnih građana Evropske unije su kudikamo logičnija i uravnoteženija od stavova evropskih činovnika koji neprestano podstiču svoje partnere da sve više pumpaju Ukrajinu oružjem raznih vrsta. Ipak – sve zarad koncepta: 'Rat do poslednjeg Ukrajinca'“, konstatuje Podubni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala