- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šta ako Bugari preuzmu srpski gas: Oglasila se premijerka Brnabić

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUCKOVICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije zabrinuta za dotok gasa Balkanskim tokom kroz Bugarsku do Srbije, uz ocenu da samo pominjanje mogućnosti uzimanja srpskog gasa u tranzitu nije na mestu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Iako je u današnje vreme sve moguće, nisam zabrinuta za dotok gasa putem Balkanskog toka kroz Bugarsku u Srbiju. To bi bio presedan takvih razmera, koji nikada do sada nije viđen. To bi značilo da ne postoje nikakvi ugovori, ugovorne obaveze, vladavina prava, već Divlji zapad“, naglasila je Brnabićeva u izjavi novinarima na „Jahorina ekonomskom forumu“ na pitanje o izjavi predstavnika Bugarske u vezi tranzita ruskog gasa.
Ona je ukazala da bi uzimanje gasa u tranzitu značilo i da roba na kamionima u tranzitu, ako se nekome svidi, može biti uzeta.
To je, istakla je, jednostavno nemoguće.
„Sama priča o tome i sama rečenica bugarskog premijera - mi nećemo to raditi, jednostavno nije na mestu. To niko ne sme ni da zamisli da uradi, a ne da kaže „dovoljno smo dobri da to ne radimo““, istakla je Brnabićeva.
Ona je kazala da bi, ako bi neko uzeo gas u tranzitu, to dovelo do toga da ne postoji više nikakva sigurnost ni za koga u Evropi i svetu.
Podsetila je da je Srbija uložila preko milijardu evra u gasovod.
„Pritom smo platili gas, naš je gas, imamo ugovor o snabdevanju sa Rusijom. Desilo se da prolazi kroz Bugarsku, da oni imaju probleme, ali bugarski problemi nisu naši problemi“, ukazala je Brnabićeva.
Uzimanje srpskog gasa u tranzitu, ponovila je, bio bi presedan.
„Ali, svašta je viđeno u prethodnom periodu“, dodala je ona.
Brnabićeva je izrazila nadu da će Poljska i Bugarska uspeti da se dogovore o isporuci gasa.
„Mene zanima kako ljudi žive u Srbiji, a svaki poremećaj u EU imao bi negativne posledice po privredu Srbije. Što je sve mirnije i stabilnije, to je bolje za nas“, zaključila je premijerka, preneo je Tanjug.
Gasovod Balkanski tok - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
EKONOMIJA
Radna grupa: Spremne sve opcije u slučaju prekida isporuke gasa preko Bugarske
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
REGION
Predsednik Bugarske pita vladu: Čije interese vi zastupate?
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
REGION
Bugarski Atlantski savet poziva da se obustavi tranzit gasa u Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala