- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija obustavila isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj, dok se Mađarskoj gas isporučuje nesmetano

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“, saopštio je „Gasprom". Istovremeno, isporuka gasa Mađarskoj, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, odvija se nesmetano.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„‘Gasprom’ je u potpunosti obustavio isporuku gasa bugarskoj kompaniji ‘Bulgargas’ i poljskoj kompaniji ‘PGNiG’ zbog neplaćanja u rubljama. ‘Gasprom eksport’ obavestio je ove kompanije da će obustaviti isporuku gasa počev od 27. aprila sve dok gas ne bude plaćen u skladu sa procedurom, utvrđenom ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da prema stanju na 26. april, „Gasprom eksport“ nije primio uplate za gas u rubljama ni od „Bulgargasa“ ni od „PGNiG“.
Iz ruske kompanije su takođe istakli da će smanjiti isporuku gasa trećim zemljama, ako Bugarska i Poljska počnu neovlašćeno da preuzimaju gas iz tranzitnog toka.

Poljska neće više kupovati gas od Rusije

Kako je izjavio ovlašćeni predstavnik Poljske za pitanja strateške energetske infrastrukture Petar Naimski, Poljska neće više kupovati gas od Rusije.
„Ne. Nećemo više kupovati gas od ruske države, ruskih kompanija. Kraj“, izjavio je Naimski.
On je, takođe, obećao da u Poljskoj neće doći do deficita ovog resursa, ukoliko se ne promene spoljni uslovi.
Naimski je još pojasnio da će Poljska dobijati gas zahvaljujući spostvenoj proizvodnji, kao i snabdevanju gasom iz drugih izvora.
Ranije je objavljeno da je Poljska kupovala od Rusije oko 9 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što je nešto manje od polovine potreba zemlje.

Isporuka gasa Mađarskoj prema planu

Istovremeno, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto saopštio je da se obustava isporuke gasa Bugarskoj neće odraziti na tranzit ka Mađarskoj.

„Želim da uverim sve da se isporuka prirodnog gasa Mađarskoj odvija bez prekida, u skladu sa ugovorom i planom“, izjavio je ministar.

On je još objasnio da obustava isporuke gasa Bugarskoj ne znači da je obustavljen i tranzit preko Bugarske. Takođe je potvrdio da će sutra konsultovati bugarske partnere, ali da su za sada sve strane potvrdile ovu informaciju.
Kako je takođe saopšteno iz „Gasproma”, kompanija redovno isporučuje gas u tranzitu preko Ukrajine, u skladu sa zahtevima potrošača, što prema stanju od 27. aprila iznosi 48,7 miliona kubnih metara.
Bugarska kompanija „Bulgargas“ i poljska kompanija „PGNiG“ saopštile su juče da ih je „Gasprom“ obavestio da će od 27. aprila prestati da im isporučuje gas.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
RUSIJA
„Nećemo podleći pritisku“: Bugarska dobila račun za gas u rubljama
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
SVET
MMF: Evropa može bez ruskog gasa šest meseci, a posle….
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala