- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Nećemo podleći pritisku“: Bugarska dobila račun za gas u rubljama

© Sputnik / Ilja PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
Bugarska je primila zahtev za plaćanja isporuka gasa u rubljama od ruske kompanije „Gasprom eksport“, saopštio je bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Stigao je zvaničan zahtev za plaćanje gasa u rubljama. Međutim, naša zemlja namerava da se pridržava opšteevropskog stava pri plaćanju gasa i da ne podleže pritisku. U aktuealnim ugovorima nigde nije rečeno da plaćanje gasa može da se obavlja u rubljama“, rekao je Nikolov u intervjuu za „Bugarsku nacionalnu televiziju“.
Ministar je, međutim, priznao da u sadašnjim „uslovima vojnog sukoba realizacija ugovora o snabdevanju gasom može biti dovedena u pitanje“. Stoga ne mogu da predvidim šta će se tačno dešavati u aprilu, dodao je.
„Ali ako isporuke gasa budu prekinute, onda ćemo pokušati da pređemo na alternativno snabdevanje“, precizirao je Nikolov.
S tim u vezi, ministar energetike je rekao da bi izgradnja gasnog interkonektora sa Grčkom trebalo da bude završena do 1. jula i da će tada zemlja moći da računa na snabdevanje gasom iz Azerbejdžana.
Ranije su predstavnici bugarske vlade više puta isticali da zvanična Sofija namerava da se pridržava evropskog stava pri plaćanju gasa i da neće dozvoliti kršenje postojećih sporazuma sa Rusijom o plaćanju gasa u evrima i dolarima.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Ruska rublja - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Bugarski ekonomista: Rusija poziva svet da prestane da se klanja dolaru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala