- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski ekonomista: Rusija poziva svet da prestane da se klanja dolaru

© Sputnik / Iliya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRuska rublja
Ruska rublja - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Jučerašnje saopštenje Rusije o povlačenju dela trupa u Ukrajini ne znači da će zemlja odustati od svojih zahteva u oblasti snabdevanja gasom, izjavio je bugarski ekonomista Grigor Sarijski. Kako kaže, zahtevom da se gas plaća u rubljama, Rusija poziva svet da prestane da se klanja dolaru.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sasvim suprotno. Imaju puno pravo da nastave da insistiraju na plaćanju u rubljama i, po mom mišljenju, oni će to nastaviti da čine. Zato što je kolektivni Zapad, kako se ispostavilo, ispalio sve svoje metke na početku sukoba. Oni ne mogu da uvode nikakve sankcije koje bi uplašile Rusku Federaciju i naterale je da se povuče od svojih zahteva. Jedino što mogu da urade je da zaprete da će prestati da kupuju gas“, rekao je ekonomista.
Kako je naveo za televiziju „Eurokom“, zahtev Moskve da se gas plaća u rubljama sadrži dve poruke: prva je da Rusija pokazuje da sama EU mora da pronađe način da zaobiđe sopstvene sankcije u vidu isključivanja nekih ruskih banaka iz SVIFT-a. Osim toga, ruska vlada na ovaj način želi značajno da ojača poziciju rublje, dodao je.
„Druga poruka je da Rusija poziva svet da prestane da se klanja američkom dolaru, koji je posle Drugog svetskog rata uzdignut u rang idola kojem stalno treba prinositi žrtve. Moskva će polako početi da želi mesto za rublje koje bi zauzimalo barem istu poziciju kao dolar, a onda će Rusija želeti da ima istu moć koju imaju Federalne rezerve SAD, odnosno da rublje, koje će se štampati, budu prihvaćene u celom svetu, jer je celom svetu potrebna nafta“, istakao je Sarijski.
Treba napomenuti da je tokom vikenda bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov rekao da zemlja nije dobila zvaničan zahtev Rusije da plaća gas u rubljama. On je takođe objasnio da će, ako EU donese kolektivnu odluku da ne plaća gas u rubljama, Bugarska slediti tu odluku.
U Istanbulu je 29. marta održana još jedna runda rusko-ukrajinskih pregovora koji su trajali oko tri časa. Na kraju pregovora, Vladimir Medinski, pomoćnik ruskog predsednika koji je kao i prethodno predstavljao rusku delegaciju, izjavio je da će Rusija značajno smanjiti vojnu aktivnost u pravcu Kijeva i Černigova.
Rusko-ukrajinski pregovori u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Pregovori u Istanbulu: Ukrajina obećava da neće stupati u vojne saveze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala