- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Da li je život na Zemlju stigao iz svemira: Novo otkriće naučnika

CC0 / Unsplash/Alexander Andrews / Meteor na nebu iznad sela
Meteor na nebu iznad sela - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Naučnici su u uzorcima meteorita otkrili poslednja dva od pet informacionih delova DNK i RNK koji do sada nisu nađeni.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Otkrićem informacionih delova DNK i RNK, naučnici su ukazali kako delovi genetskih lanaca mogu da se prenose svemirom preko meteorita, dok je manje verovatno da su nastali na njima, objavila je NASA.

Da li je rani život nastao uz pomoć DNK iz kosmosa

Njihovo otkriće ide u prilog teoriji kako je rani život na Zemlji mogao da nastane uz pomoć DNK ili RNK koja je stigla iz kosmosa.
Sva DNK ili RNK, koja sadrži „instrukcije“ za razvoj ili funkcionisanje svakog živog bića na Zemlji, ima pet informacionih komponenti koje se koriste za skladištenje i transport genetskih informacija u ćeliji i nazivaju se nukleobaze. Do sada su naučnici na svemirskim uzorcima uspeli da nađu tri od pet nukleobaza, guanin, adenin i uracil. Međutim, nedavno istraživanje koje je predvodio Jasuhiro Oba sa Hokaido univerziteta u Japanu, identifikovalo je preostale dve nukleobaze, koje su izmicale naučnicima.
Nukleobaze pripadaju klasi organskih molekula poznatim kao purini i pirimidini, koje imaju veći broj podvrsta. Međutim, ostaje misterija zašto više tipova nije otkriveno u meteoritima do sada.
„Pitanje je zašto su purini i pirimidini izuzetak u smislu da ne pokazuju strukturnu različitost u ugljeničnim meteoritima, za razliku od drugih vrsta organskih materija, kao što su aminokiseline ili ugljovodonici. Pošto purini i pirimidini mogu da se sintetišu u vanzemaljskom okruženju, što je dokazano u našoj studiji, moglo bi se očekivati da se veliki broj njih nađe u organskim molekulima u meteoritima“, kaže Oba, vođa studije koja je objavljena u časopisu „Nejčr komjunikejšns“.
Deni Glevin iz Nasa Godard centra, jedan od autora studije, kaže da sada postoje dokazi da je kompletan set nukleobaza koje danas poznajemo, bio prisutan na Zemlji u trenutku nastanka života.

Nova naučna tehnika

Novootkriveni par nukleobaza, citozin i timin, do sada se uspešno „skrivao“ od naučnika, verovatno zbog svoje delikatne strukture, jer su lako mogli da nestanu iz uzoraka. Ranije su naučnici, prilikom analiza, pravili „meteoritski čaj“ ili „meteoritsku supu“, stavljajući deliće meteorita u toplu tečnost, kako bi se molekuli uzorka izdvojili u rastvoru. Na taj način su otkrivali od kojih molekula je sačinjena „meteorska supa“.
„Proučavali smo te vodene ekstrakte koji sadrže stare organske molekule, koji mogu da budu ključni gradivni delovi porekla života na Zemlji“, kaže Glavin.
CC0 / Pixabay / DNK
DNK - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
DNK
Iako su do sada bili teško uočljivi, naučnici smatraju da su sada uspeli da otkriju citozin i timin zahvaljujući novom pristupu. Oni su sada kao rastvarač koristili hladnu vodu, umesto vruće mravlje kiseline, kako je do sada bilo uobičajeno. Mravlja kiselina veoma je reaktivna, pa je vrlo lako mogla da uništi osetljive molekule u ranijim eksperimentima. Takođe, koristili su i znato osetljivije instrumente, koji mogu da registruju i manje količine molekula nego ranije.
„Koristili smo tehniku koja više liči na hladno varivo nego na topao čaj, pa daje veću verovatnoću za otkrivanje delikatnih komponenti. Bio sam iznenađen što smo otkrili citozin, koji je veoma krhak“, dodaje Džejson Dvorkin iz NASA Godard centra, takođe jedan od autora studije.
Naučnici kažu da ovim otkrićem ne mogu da tvrde da li je život na Zemlji nastao uz pomoć iz svemira, ili samo u primordijalnoj supi tokom „detinjstva“ naše planete. Međutim, kompletiranjem svih nukleobaza koje čine život na Zemlji daje naučnicima više mogućnosti za eksperimente u potrazi za korenima života, ali i nove tehnike za ispitivanje svemirskih uzoraka koji tek treba da stignu u laboratorije.
Umetnički prikaz invazije vanzemaljaca na Zemlju - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Upozorenje naučnika: NASA bi mogla da isprovocira invaziju vanzemaljaca
Kasiopeja A snimljena teleskopom Habl - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Poreklo tamne materije je u drugoj dimenziji: Nova teorija naučnika
Ova kompjuterska grafička slika koju je obezbedila Japanska agencija za istraživanje svemira (JAKSA) prikazuje asteroid i istraživač asteroida Hajabusa2. - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Veliko iznenađenje iz svemirske kapsule: Asteroid nije ono što su naučnici mislili
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala