- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veliko iznenađenje iz svemirske kapsule: Asteroid nije ono što su naučnici mislili

© AP Photo / JAXA handoutOva kompjuterska grafička slika koju je obezbedila Japanska agencija za istraživanje svemira (JAKSA) prikazuje asteroid i istraživač asteroida Hajabusa2.
Ova kompjuterska grafička slika koju je obezbedila Japanska agencija za istraživanje svemira (JAKSA) prikazuje asteroid i istraživač asteroida Hajabusa2. - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Pratite nas
Sastav asteroida Rjugu koji se smatra jednim od donosilaca vode na Zemlju pre više miliona godina, sada je podrobnije ispitan i izvedene su nove teorije o tome šta je to nebesko telo po poreklu.
Asteroid prečnika oko 980 metara pripada takozvanoj asteroidnoj grupi tipa C (ima visok sadržaj ugljenika). Japanska svemirska agencija je 2014. godine lansirala ka asteroidu svemirski brod „Hajabusa 2“, a stigao je u junu 2018. i proučavao ga iz orbite više od godinu dana. „Hajabusa 2“ je čak poslao četiri rovera na površinu asteroida. Nakon završnog prikupljanja materijala, proleteo je pored Zemlje u decembru 2020. godine i ostavio uzorak.
Od svih naučnih rezultata te impresivne misije, najzanimljiviji je da asteroid Rjugu možda nije asteroid, već ostatak komete.
© Foto : Twitter / HAYABUSA2@JAXAFotografija snimljena sa površine asteroida Rjugu
Fotografija snimljena sa površine asteroida Rjugu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Fotografija snimljena sa površine asteroida Rjugu
Misija „Hajabusa 2“ pokazala je da se Rjugu sastoji od gomile ostataka. Umesto da bude jedan veliki, monolitni komad stene, to je skup manjih stena. Kao i mnogi drugi asteroidi, on je je šiljat i okreće se. Brza rotacija ga je iskovala u špicasti oblik.
Autori kažu da je „scenario formiranja Rjugua najverovatnije katastrofalan sudar većih asteroida i naknadno sporo gravitaciono nakupljanje krhotina sudara“.
Mnogi dokazi sa „Hajabusa 2“ podupiru ideju da je Rjugu asteroid, što je teorija koja važi od njegovog otkrića 1999. godine. Ali jedna stvar se ne uklapa sa definicijom asteroida: Rjugu ima visoku koncentraciju organske materije.
Ako je Rjugu asteroid nastao od ruševina sudarom dva manja asteroida, zašto onda ima toliko koncentrisane organske materije?
To pitanje je u srcu nove studije objavljene u „Astronomikal džurnal leters“ pod nazivom „Asteroid 162173 Rjugu: poreklo komete“. Glavni autor je vanredni profesor Hitoši Mjura sa Univerziteta u Nagoji.
U svom radu, autori navode ne samo da bi Rjugu mogao biti ostatak komete, već bi slični asteroidi sa gomilom ruševina mogli biti i bivše komete. Astronomi ove objekte nazivaju objektima tranzicije asteroid-kometa (CAT).
Komete se formiraju u udaljenim hladnim krajevima Sunčevog sistema. Za razliku od asteroida, koji su stene, komete su ledene i sadrže stene i smrznute isparavajuće materije. Isparavajuće materije su uglavnom vodeni led, ali komete sadrže i smrznuti ugljen-dioksid, amonijak, metan i ugljen-monoksid. Astronomi ih ponekad nazivaju „prljavim snežnim grudvama“.
© NASA . ISAS, JAXAAtsteroi Rjugu
Atsteroi Rjugu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Atsteroi Rjugu
Komete takođe imaju nevezanu atmosferu. Kada se približe Suncu, tope se neke isparljive materije stvarajući atmosferu. Atmosfera sadrži prašinu, kao i isparljive gasove. Ali nakon što su mnogo puta prolazile blizu Sunca, neke komete su izgubile sve svoje nestalne komponente u svemiru. Ono što je ostalo je samo kamen. One se ponekad nazivaju i izumrle komete.
Rjugu se brzo rotira, što bi moglo proisteći iz njegovog prethodnog života kao komete. „Sublimacija leda čini da jezgro komete gubi masu i smanjuje se, što povećava njenu brzinu rotacije“, rekao je glavni autor Mjura u saopštenju za medije. „Kao rezultat ovog okretanja, jezgro komete može steći brzinu rotacije potrebnu za formiranje oblika rotirajućeg vrha.“
Prema Mjuri, hipoteza izumrle komete takođe može objasniti visok sadržaj organske materije. Otkriveni organski molekuli uključuju ugljenik, ugljen-dioksid, metanol, karbonil sulfid, formaldehid, mravlju kiselinu, metan.
„Pored toga, smatra se da ledene komponente kometa sadrže organsku materiju stvorenu u međuzvezdanom prostoru. Ovi organski materijali bi se taložili na stenovitim ostacima koji su ostali za sobom dok se led preoblikovao.“
Komete kao što je Rjugu imaju istu organsku materiju kao i ugljenični hondritni asteroidi, ali je koncentrisana na površini, navodi „Sajens alert“.
Istraživački tim je testirao svoju hipotezu na numeričkim simulacijama. Izračunali su koliko će vremena biti potrebno da Rjugu izgubi sve svoje isparljive materije i postane kameni ostatak. Takođe su izračunali povećanje brzine rotacije potrebno da se asteroid oblikuje u ono što je danas.
„Naša kalkulacija sugeriše da je Rjugu nekada bio kometa i da je bio aktivan tokom prvih nekoliko desetina hiljada godina i da je proveo ostatak svog dinamičnog života kao asteroid u ruševinama“, navodi se u studiji. „Ovaj scenario je u skladu sa dinamičkom evolucijom savremenih kometa u Sunčevom sistemu.
Ova studija se fokusira na asteroide sa tri karakteristike: u obliku vrha, sastav/morfologija ruševina i visoka koncentracija organskih materija. Rezultati pokazuju da su Rjugu i slični asteroidi prelazni objekti kometa-asteroid (CAT).
© Foto : JAXA, NASAAsteroidi blizu Rjugu i Benu
Asteroidi blizu Rjugu i Benu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Asteroidi blizu Rjugu i Benu
„CAT su mali objekti koji su nekada bili aktivne komete, ali su izumrli i očigledno se ne razlikuju od asteroida“, objašnjava Mjura. „Zbog svojih sličnosti sa kometama i asteroidima, CAT-ovi bi mogli da pruže novi uvid u naš solarni sistem.
„Hajabusa 2“ je vratio svoje Rjugu uzorke na Zemlju, a druga misija će uskoro učiniti isto. Nasina svemirska letelica OSIRIS-REk posetila je asteroid Benu, asteroid veoma sličan Rjugu, i vratiće svoje uzorke na Zemlju 2023. Analiza ovih uzoraka bi trebalo da potvrdi da li su Rjugu i Benu asteroidi ili CAT.
Kapsula koja je sletela sa uzorcima prikupljenima svemirskom sondom Hajabusa 2 na asteroidu Rjugu - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2020
Japan rešava najveću misteriju porekla života
Svemirska kapsula donela uzorke zbog kojih su naučnici vrištali od uzbuđenja /foto/
Asteroid u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Prvi put pronađeni voda i organske materije na asteroidu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala