Svemirska kapsula donela uzorke zbog kojih su naučnici vrištali od uzbuđenja /foto/

Pratite nas
Uzorci crne peščane prašine koje je na asteroidu 162173 Riugu, od Zemlje udaljenom oko 300 miliona kilometara prikupila japanska svemirska sonda Hajabusa 2, premašili su očekivanja japanskih naučnika, koji su, kako je rekao jedan od njih, ostali bez reči nakon što su u ponedeljak otvorili kapsulu.

Prikupljeni uzorci tla sa asteroida vrhunac su šestogodišnje svemirske odiseje sonde Hajabuse 2, a u Japan su stigli prošle nedelje, ali istraživači do početka ove nedelje nisu sa sigurnošću mogli da potvrde ima li ičega u kapsuli.

„Cilj nam je bio da prikupimo 100 mg ili više uzoraka tla sa asteroida i u tome smo definitivno uspeli“, rekao je Hirotaka Savada iz Japanske agencije za istraživanje svemira, dodajući da je kada je prvi put ugledao uzorke prašine jednostavno zanemeo od uzbuđenja.

Mislim da sam najpre zanemeo, a potom sam počeo vrištati, zapravo se više ni ne sećam“, rekao je na konferenciji za novinare.

„Bilo je stvarno drugačije od očekivanog, zapravo količina je bila prilično velika“, dodao je.

Japanska agencija za istraživanje svemira je objavila i fotografiju manje količine crne prašine u metalnoj kutiji, što je dokaz i prvi uvid u rezultate šestogodišnje svemirske misije bez presedana.

Dragocena prašina pronađena je u spoljnom omotaču kapsule, rekli su zvaničnici agencije, a veće bi uzorke trebalo da ugledaju čim otvore unutrašnji deo, što je delikatan posao.

Naučnici veruju da bi uzorci mogli da sadrže organsku materiju koja je doprinela razvoju života na Zemlji. Nadaju da će im ovi primerci tla sa asteroida omogućiti bolji uvid u hemijski sastav svemirskih tela kakav je bio pre otprilike 4,5 milijardi godina, dok je Sunčev sistem još bio u nastanku.

Apsolutno smo oduševljeni. Toliko je toga što bismo iz ovih uzoraka mogli da saznamo i naučimo“, rekao je Sei-ičiro Vatanabe, profesor sa Univerziteta Nagoja i vođa istraživačkog tima.

Polovinu uzoraka sa Hajabuse 2 podijeliće japanski naučnici, istraživači američke svemirske agencije NASA-e i ostalih međunarodnih organizacija, a ostatak će se sačuvati za buduća istraživanja, s obzirom na brz napredak analitičke tehnologije.

Naučnici s ponosom ističu kako za sondu posao još nije završen jer će je ponovo poslati na novu, dužu misiju čiji su cilj dva nova asteroida. Uzorke tla sa asteroida sonda je ispustila na Zemlju, a da se nije fizički spustila na nju. 

Površina Meseca - Sputnik Srbija
Stiže kamenje sa Meseca: Kineska kapsula krenula ka Zemlji

Svemirska sonda Hajabusa 2 prva je u istoriji koja je sa udaljenog asteroida na Zemlju donela uzorke njegova tla.

Lansirana je u decembru 2014. godine. U junu 2018. stigla je do svog cilja, asteroida Riugua, a u septembru iste godine započela je s njegovim istraživanjem.

Tokom svog boravka blizu ovog asteroida sonda je prema njemu lansirala projektile i detonirala bombe kako bi se podigla prašina i prikupili uzorci.

Zahvaljujući ovakvom načinu „rudarenja“ na asteroidu prikupljeni su podzemni uzorci prašine i kamenja. Na taj način prvi put u istoriji je prikupljen materijal ovog tipa, prenosi Jutarnji list.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala