Stiže kamenje sa Meseca: Kineska kapsula krenula ka Zemlji

CC0 / Pixabay / Površina Meseca
Površina Meseca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, poletela je ka Zemlji.

Da je kapsula „Čang’e 5” uspešno započela svoj trodnevni povratak na Zemlju potvrdila je Kineska nacionalna svemirska administracija.

Kapsula nosi oko dva kilograma uzoraka sa Meseca i planirano je da sleti u severni deo Kine, u region Unutrašnje Mongolije nakon što se odvoji od ostatka svemirske letelice i spusti uz pomoć padobrana. Materijal vraćen ovom kapsulom bio bi prvi takve vrste nakon onog prikupljenog sovjetskom sondom „Luna 24“ 1976. godine.

Moguće je da su kamenje i ostali uzorci, dobijeni bušenjem u mesečevoj kori i uzeti direktno sa površine Meseca koje kapsula donosi, milijarde godina mlađi od onih koje su vratile ranije američke i sovjetske misije, što bi pružilo naučnicima uvid u mesečevu istoriju i istoriju drugih tela Sunčevog sistema.

Kineski svemirski program trenutno sprovodi niz velikih misija, uključujući i sondu koja se nalazi na putu do Marsa, napominje AP.

​Misija „Čang’e 5”, nazvana po imenu boginje Meseca u kineskoj mitologiji, najambicioznija je kineska misija na Mesec do sada, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala