- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Postoji realna opasnost od nuklearnog rata

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
Pratite nas
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je večeras da je opasnost od nuklearnog rata ozbiljna i realna i da se ne može potceniti, ali da ima mnogo onih koji su spremni da veštački naduvaju ovu pretnju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ovo je naš principijelan stav. Od toga polazimo. I zaista ne bih želeo sada, kada su rizici zaista veoma, veoma veliki, ne bih voleo da se ovi rizici veštački naduvavaju, a ima mnogo onih koji to žele. Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potceniti“, rekao je Lavrov u itervjuu Prvom kanalu ruske državne televizije.
Lavrov je rekao da proširenje NATO nema veze sa ispunjavanjem statutarnih ciljeva, već je da je u pitanju širenje teritorije pod komandom Sjedinjenih Država.
„Naravno, kada su prihvatili Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju, kako mogu da jačaju bezbednost Severnoatlantske alijanse, ako je to odbrambeni savez? To jednostavno pokazuje da širenje NATO-a nema veze sa ispunjavanjem njegovih statutarnih ciljeva. To jednostavno pokazuje da je to širenje teritorija pod američkom komandom u skladu sa jačanjem i pokušajem da se taj isti unipolarni svet ovekoveči“, rekao je Lavrov.
Lavrov je podsetio da je Rusija upozorila da je protiv uvlačenja Ukrajine u NATO.
„I kao i ranije, mnogi od nas su uvereni da je prava pozicija Ukrajine određena u Vašingtonu, Londonu i drugim zapadnim prestonicama. I zato, kažu naši politikolozi, zašto razgovarati sa timom Zelenskog — treba razgovarati sa Amerikancima, treba da pregovarate sa njima i postignete neku vrstu dogovora. Ali mi i dalje nastavljamo da pregovaramo sa timom koji je Zelenski imenovao, ovi kontakti će da se nastave“, dodao je on.

Sve će se završiti sporazumom

Današnja situacija u Ukrajini će se završiti sporazumom, ali njegove parametre će određivati aktuelna situacija na ratnom poprištu, rekao je Lavrov.
„Kao i u svakoj situaciji, kada se koriste oružane snage, naravno, sve će se završiti sporazumom, ali će parametri tog dogovora određivati taj stadijum ratnih dejstava u kojoj će sporazum postati realnost“, rekao je ministar.
Lavrov je istakao da Rusija, naravno, nije spremna da odustane od svojih zahteva, iznesenih na početku specijalne vojne operacije koja se odvija uz najstrože mere kako bi se minimizirala svaka šteta za civile.
„Pre svega želimo da ukrajinski narod može sam da odlučuje kako će dalje da živi“, rekao je on.
Rakete kalibar gađaju objekte u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
RUSIJA
„NATO je spremao vojsku Ukrajine za napad na Rusiju“: Ruski oficir o specijalnoj operaciji
Američki nosač aviona u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
SVET
Velike sile „zakuvale“ istočna mora: Može li sukob da se prelije iz Ukrajine
Testiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Kremlj: Razmeštanje nuklearnog oružja SAD u Poljskoj bilo bi ogromna pretnja po Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala