- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Velike sile „zakuvale“ istočna mora: Može li sukob da se prelije iz Ukrajine

Američki nosač aviona u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
Pratite nas
Tokom specijalne ruske operacija u Ukrajini pokrenuto je niz potresa na Dalekom istoku. Situaciju podgreva do sada neviđena gužva u Japanskom i Južnom kineskom moru, gde se u razmaku od samo dva dana odvijaju manevri ruske, kineske i američke vojske. Kolika je opasnost da se sukob u Ukrajini prelije na istok?
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Dan nakon što je od početka sukoba u Ukrajini na Tajvan stigla treća visoka američka delegacija da pruži snažnu podršku ostrvu u očuvanju suvereniteta, kineski lovci, bombarderi i razarači patrolirali su u vodama oko Tajvana. Tenzije u Istočnom kineskom moru usledile su svega dan posle manevara ruskih i američkih snaga u Japanskom moru.

Manevri velikih sila na Istoku

Amerikanci istovremeno tvrde da je Kina kompletno militarizovala, pretvorila u vojne baze najmanje tri veštačka ostrva u Južnom kineskom moru, gde su postavljeni protivbrodski i protivvazdušni raketni sistemi, laserska i oprema za protivelektronska dejstva, kao i borbeni avioni.
Urednik sajta RTS-a, spoljnopolitički novinar Rade Maroević kaže za Sputnjik da je, iako se na prvi pogled čini jednostavnim, odnos Amerike i Tajvana komplikovan, jednako kao što je komplikovan odnos Amerike i Kine, jer se odvija na više nivoa.
Amerika suštinski smatra da je najveći rival njenoj dominaciji u svetu u ovom trenutku Kina, otud i savez Britanije, Australije i SAD, kojem se priključio Japan, koji treba da predstavlja protivtežu rastućem kineskom uticaju na Dalekom istoku. Istovremeno, Amerika ne naziva Tajvan državom u zvaničnim dokumentima, iako ima bilateralne odnose sa Tajvanom isti kao sa ostalim državama. Teško je proceniti da li će SAD u ovom trenutku dodatno pokvariti odnose sa Kinom zbog Tajvana, ali je isto tako teško reći da li će Kina ikada pokušati da nasilno vrati Tajvan pod svoje okrilje“.
© SAM YEHDemonstracija sile u Tajvanskom moreuzu
Tajvanski moreuz - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Demonstracija sile u Tajvanskom moreuzu

Pokazivanje mišića

Maroević podseća da ovaj spor traje decenijama, ali da je bilo logično očekivati da će se u trenutku velike svetske krize, a to je sada komplikovana situacija oko Ukrajine, intenzivirati.
„U ovu situaciju nisu uključeni samo Kina, Japan, Rusija, SAD, nego i Severna Koreja, u trenutku takve krize i brojnih vojnih manevara koji dodatno podgrevaju situaciju, čini mi se da se ovde više radi o pokazivanju mišića, nego istinskoj pretnji“.
I Ruske podmornice u Japanskom moru lansirale su projektile dometa dve hiljade kilometara, a vežbe su se podudarile sa manevrima mornarica SAD i Japana.
Poslednjih sedmica, ruska vojska je izvela dve vežbe oko Kurilskih ostrva, oko kojih spor Moskve i Tokija traje mnogo duže od rusko – ukrajinskog, još od kraja Drugog svetskog rata.

Amerikanci srušili dogovor Rusije i Japana

Naš sagovornik podseća da je u nekoliko navrata tokom poslednjih nekoliko decenija taj spor bio na ivici rešavanja.
„Međutim, kada su se Rusi i Japanci dogovorili da se spor bar delimično reši na obostrano zadovoljavajući način, Amerikanci su gotovo naredili Japancima da se to ne desi. Sa početkom rata u Ukrajini, nakon što je Japan uveo sankcije Rusiji, odnosi su dramatično pokvareni. Japansko insistiranje na formulaciji o okupiranoj teritoriji i ruske vežbe su rezultat tih sve lošijih odnosa. Da li tu postoji neki prostor za sukob, teško je reći u ovom trenutku“, kaže Maroević.
© Sputnik / Dmitry AstakhovRešenje problema Kurilskih ostrva u jednom trenutku bio je na dohvatu ruke, ali su ga SAD osujetile
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev tokom jedne posete Kurilskim ostrvima - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Rešenje problema Kurilskih ostrva u jednom trenutku bio je na dohvatu ruke, ali su ga SAD osujetile
Upitan šta bi moglo da se dogodi ako dođe do greške na jednom od ova dva potencijalna žarišta na Dalekom istoku, da li bi incident mogao da bude povod za sukob, naš sagovornik kaže da su za to ipak male šanse.
„Prvo, to je ogroman prostor, oni ni u jednom trenutku nisu bili preterano blizu jedni drugih, čini se i da jako paze da ne budu preterano blizu, osim u trenutku kada Kinezi zađu blizu Tajvana, pa Tajvan podigne avione. To je otprilike najbliži susret. Japanci i Rusi to vrlo vešto izbegavaju. I Kinezi i Amerikanci takođe izbegavaju takve situacije. Šansa da se dogodi incident je prevelika da bi stvari prepuštali slučaju“, kaže Maroević.

Mnogo toga zavisi od Ukrajine

On dodaje da postoji jako puno elemenata koji mogu na različite načine da utiču na razvoj situacije. Međutim, smatra da se ovom trenutku u najvećoj meri radi o demonstraciji sile i odmeravanju snaga:
„Verujem da nema direktne opasnosti od sukoba u ovom trenutku, ali na duge staze svakako da. Sve u velikoj meri zavisi od toga kako će se razvijati situacija u Ukrajini i kako će se na kraju završiti. Od toga će zavisiti i mnoge druge stvari u svetu, između ostalog i sudbina Tajvana, sudbina Kurilskih ostrva. Tek ćemo videćemo šta u ovakvoj situaciji radi Severna Koreja“, kaže Maroević.
On podseća da je borbena grupa američkih i japanskih brodova izvela manevre u Japanskom moru posle spekulacija da bi Severna Koreja ovih dana mogla izvesti novi nuklearni test.
Predsednica Tajvana Caj Ing Ven - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
SVET
Američka akcija na Dalekom istoku: Uvući Kinu u začarani krug Zapadnog slepila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala