- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Razmeštanje nuklearnog oružja SAD u Poljskoj bilo bi ogromna pretnja po Rusiju

© Flickr / International Campaign to Abolish Nuclear WeaponsTestiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine
Testiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da bi razmeštanje nuklearnog oružja Sjedinjenih Američkih Država u Poljskoj bilo ogromna pretnja po Rusiju. On je takođe istakao da specijalna operacija u Ukrajini nije bila greška, a nije isključio ni prekid diplomatskih odnosa sa Zapadom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„To bi bila ogromna pretnja po nas. Sigurno je da su naše nuklearne snage dovoljne da odlože razmeštanje nuklearnog oružja u Poljskoj. U pitanju je ravnoteža snaga. Iz razloga što se na jednoj strani pojavljuje neravoteža, potrebno je balansiranje sa druge strane“, izjavio je Peskov u intervjuu francuskom TV kanalu „LCI“.

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini nije bila greška

Peskov se u intervjuu takođe osvrnuo na specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini rekavši da to nije bila greška.
„Ne, ubeđeni smo da to nije greška“, izjavio je Peskov.
On je još naglasio da Ukrajina mora da se saglasi sa statusom Krima i obe nezavisne republike Donbasa, jer je njihov status očigledan, zaključivši da je Krim deo Rusije.
© Sputnik / Artem Žitenev / Uđi u bazu fotografijaGrafit "Rusija i Krim - zauvek zajedno"
Grafit Rusija i Krim - zauvek zajedno  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Grafit "Rusija i Krim - zauvek zajedno"
Prema Peskovu, oružje koje Zapad isporučuje Kijevu neće moći da zaustavi Rusiju i spreči je u ostvarenju ciljeva u Ukrajini.
„Da, postoji protivljenje i materijalna šteta prouzrokovana isporukama tog oružja Kijevu od strane Zapada. Ali, tog oružja nema dovoljno da bi zaustavilo našu ofanzivu i ono nas neće sprečiti da ostvarimo naše ciljeve“, zaključio je Peskov.

Francuska ima posebnu ulogu u pregovorima Rusije i Ukrajine

Peskov je takođe naveo da Rusija ceni kontinuirani dijalog Pariza i Moskve i napore francuskog predsednika Emanuela Makrona da pomogne u pregovorima Rusije i Ukrajine.

„Francuska ima posebnu ulogu. Veoma cenimo napore predsednika Makrona i kontinuirani dijalog koji vodi sa predsednikom Putinom, kao i napore za olakšanje pregovora Rusije i Ukrajine“, istakao je Peskov.

Postoji rizik od prekida diplomatskih odnosa sa Zapadom

Peskov je još ocenio da postoji rizik od prekida diplomatskih odnosa sa zapadnim zemljama.
„Da, ako se praksa proterivanja naših diplomata nastavi, ovaj potencijalni rizik postoji, jer se svakodnevno suočavamo sa sličnim neprijateljskim postupcima. Proterivanje diplomata je odluka koja zatvara vrata za diplomatske odnose“, naglasio je Peskov.
Istovremeno, on je istakao da je neophodno očuvati diplomatske odnose, naročito u trenutnim uslovima.

Ruski gas je potreban mnogima

Portparol ruskog predsednika takođe se osvrnuo i na zapadne sankcije protiv Rusije, naročito one koje se odnose na isporuku gasa.

„Živimo pod sankcijama decenijama. Navikli smo na to. Što se tiče gasa, pokušaćemo da ga izvozimo u druge zemlje. Gas je potreban mnogima“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara šta će raditi Rusija ako Evropa odustane od ruskog gasa.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sunarodnicima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Podsetimo, nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je intenzivirao sankcioni pritisak na Moskvu. Restrikcije su usmerene pre svega protiv bankarskog sektora i isporuka visoke tehnologije. Mnoge zemlje su objavile da zamrzavaju rusku imovinu.
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Zaharova: Proterivanje ruskih diplomata - nedopustiva mera pritiska na Moskvu
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Kina: Sankcije protiv Rusije su Evropi donele nedostatak energenata, a Americi korist
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Kremlj: Nastavlja se pregovarački proces sa Ukrajinom, ali sve se odvija s mukom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala