- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Proterivanje ruskih diplomata - nedopustiva mera pritiska na Moskvu

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Proterivanje ruskih diplomata od strane evropskih država je nedopustiva mera pritiska na Moskvu. Nema govora o prekidu rada ambasada evropskih država u Rusiji, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„To je, naravno, mera pritiska na Rusiju koja je, svakako, nedopustiva. Nikada nismo inicirali slične diplomatske ratove“, istakla je ona na brifingu.
Zaharova je naglasila da nema govora o prekidu rada ambasada evropskih država u Moskvi.

Proterivanje ruskih diplomata iz stalnog predstavništva u EU neprihvatljivo – odgovor će uslediti

Kako je istakla Zaharova, Moskva smatra da je proterivanje ruskih diplomata iz stalnog predstavništva pri Evropskoj uniji neprihvatljivo i da je to neprijateljski korak na koji će biti recipročno odgovoreno.
Prema njenim rečima, Evropska unija je objavila da proteruje 19 ruskih diplomata iz stalnog predstavništva Rusije pri EU u Briselu „pod izmišljenim i neosnovanim izgovorima“.
„Ovaj korak smatramo kategorički neprihvatljivim i otvoreno neprijateljskim. Izašla je na videlo nezainteresovanost briselskih evropskih struktura koje iz godine u godinu sistematski uništavaju svu postignutu saradnju Rusije i Evropske unije, kao i održavanje normalnih diplomatskih komunikacionih veza sa naše strane“, istakla je Zaharova.
Prema njenim rečima, sva odgovornost za posledice ovog konkretnog koraka je na Evropskoj uniji, a uslediće i recipročne mere.

Politika Rusije se ne podudara sa zapadnim principima

Zaharova je takođe prokomentarisala i nastojanja Zapada poništi članstvo Rusije u Savetu za ljudska prava UN, rekavši da je to pokušaj da se utiče na nezavisnu politiku.

„Sada žele da Rusiju isključe iz Saveta za ljudska prava. To je pokušaj pritiska na našu zemlju zbog sopstvene politike – unutrašnje i spoljašnje, uključujući i oblasti ljudskih prava. Ona se ne podudara sa zapadnim principima“, objasnila je Zaharova.

Istovremeno, ona je istakla da Zapad, proglašavanjem svojih vrednosti kao referentnih, otvoreno stremi da sisteme i strukture koje nije on formirao, uključujući UN, angažuje radi promovisanja sopstvenih interesa.

Na proterivanje ruskih diplomata uslediće recipročne mere

Kako je Zaharova još izjavila, ruska strana će propisno odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata iz Luksemburga, Norveške i Grčke.
Ona je još ocenila da je rusofobija u zapadnim zemljama u naglom porastu i da krši sve principe civilizovanog ponašanja.

„Sa žaljenjem konstatujemo da je rusofobija na Zapadu u naglom porastu, a mere koje se preduzimaju, divlje mere, krše sve principe civilizovanog ponašanja. Agresivno nametanje takozvane ‘kulture poništavanja‘ prerasta u poništavanje kulture, a istoriju su već poništili“, naglasila je Zaharova.

Kako je ranije saopšteno Luksemburg je odlučio da protera jednog ruskog diplomatu, Norveška troje, a Grčka dvanaestoro ruskih diplomata.
Brojne evropske zemlje ove nedelje saopštile su da proteruju ruske diplomate, među kojima su baltičke zemlje, Slovenija, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Švedska, Danska i Rumunija. Danas je Evropska unija saopštila da proglašava 19 zaposlenih u stalnom predstavništvu Rusije pri EU za persone non grata. Sa svoje strane, Moskva je obećala adekvatan odgovor. Za nešto više od mesec dana proterano je više od 300 ruski diplomata.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslove Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Zaharova: Rusija će odgovoriti na svaki neprijateljski čin protiv diplomata
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Američka ambasadorka priznala: Ne može se isključiti Rusija iz Saveta bezbednosti UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala