- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američka ambasadorka priznala: Ne može se isključiti Rusija iz Saveta bezbednosti UN

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Neće biti moguće isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavila je ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild u intervjuu MSNBC.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Savet bezbednosti je stvoren kao posledica formiranja Ujedinjenih nacija nakon Drugog svetskog rata. Rusija je članica Saveta bezbednosti. To je činjenica i mi ne možemo tu činjenicu da promenimo“, rekla je ona.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se 5. aprila Savetu bezbednosti UN, gde Rusija kao stalna članica ima pravo veta, i predložio da se Savet raspusti ili da isključi Rusiju iz svog sastava.
Ranije je Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama na sednici Saveta bezbednosti UN pozvao ukrajinskog predsednika da ne dozvoli Zapadu da ratuje do poslednjeg Ukrajinca kako bi ostvario svoje planove. On je još istakao da je cilj ruske operacije u Ukrajini trajni mir u Donbasu.
Stalne članice Saveta bezbednosti su Rusija, SAD, Kina, Velika Britanija i Francuska, svaka zemlja ima pravo veta. Pored toga, Generalna skupština na dve godine bira još deset članica.
Kako bi se Rusija isključila iz Saveta bezbednosti neophodne su izmene u Ustavu Ujedinjenih nacija. Kako bi došlo do određenih promena neophodni su potpisi svih članica Saveta bezbednosti. Pritom, Rusija ima pravo da stavi veto na predlog.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
SVET
Zelenski predložio Savetu bezbednosti UN da se raspusti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala