- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

To se neće dogoditi: Sad je poznato šta se skriva iza Zapadne podrške Ukrajini /video/

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski mirotvorci u Karabahu
Ruski mirotvorci u Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
Pratite nas
Iza oduševljenog zapadnog podržavanja Ukrajine skriva se dubinska i trajna rusofobija i namera da se Rusija slomi, stvore pretpostavke za rušenje vlasti u Moskvi i uspostavljanje režima koji bi opet jeo Zapadu iz ruke. To se neće dogoditi, ocena je sagovornika Sputnjika povodom toka ukrajinske krize i slanja ogromnih količina zapadnog oružja u tu zemlju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ukrajina treba Zapadu u sadašnjem buktećem stanju i to će forsirati dok god budu mogao, s ciljem da iscrpe ruske resursi, upozorava Đuro Bilbija, urednik portala Fakti.

Amerika igra na sve ili ništa

„U događajima u Ukrajini Amerika ide na sve ili ništa, jer zna da ako sad ne slomi Rusiju, u narednih pola godine — godinu da je neće slomiti nikada. A žao im je što je nisu dotukli devedesetih godina, jer danas Rusija ima mnogo savremenije i superiornije oružje i sisteme koji mogu da se postave blizu američkih obala. Amerikanci to dobro znaju“, objašnjava Bilbija koji u vojnoj moći Rusije vidi i razlog zašto se ni NATO ne usuđuje da se otvoreno bori na strani Ukrajine — njihove kalkulacije govore im da je pametnije da ne srljaju u to jer to onda postaje znatno širi rat u kom će rakete da lete i na Pentagon.
S druge strane, za Rusiju je, navodi Bilbija, Ukrajina front gde se vodi borba za stavljanje tačke na petovekovnu dominaciju Zapada.
Sve elite ključnih evropskih zemalja su realno produžetak ili spoljni krug američke elite i transatlantske globalne vlasti a to bi se, uveren je ovaj novinar, moglo promeniti kao posledica rata čiji je vidljivi deo u Ukrajini a nevidljivi zahvata znatno šire i dublje.

Rat atlantista protiv Rusije

Penzionisani general Božidar Forca slaže se da su zbivanja u Ukrajini rat atlantista protiv Rusije u kom oni nisu direktno na terenu ali spremno pomažu Ukrajini. On upozorava da zapadno naoružanje koje kontinuirano pristiže Kijevu predstavlja za Rusiju legitimni vojni cilj.
„Rusi su u poziciji da svaki taj cilj unište. Pritom, oružje koje je dosad stiglo u Ukrajinu, i dronovi i protivoklopna sredstva, zanemarljivo je u odnosu na protivnika s kojim se sukobljavaju“, smatra Forca.
Bilbija ukazuje da i onom delu rusofobnih Ukrajinac, koje poredi s Montenegrinima Mila Đukanovića, odgovara da sukob s Rusijom traje što duže.
„Žele pobedu ili makar nerešeno, a za Rusiju bi i nerešeno bilo ravno porazu. A osim toga treba im da budu u poziciji nacije žrtve jer je u tom smislu amerikanizovani, atlantistički deo Zapada mobilisan da ulaže u taj projekat“, kaže naš sagovornik i navodi podatak da je od 2015. Amerika samo na obuku Ukrajinaca uložila milijardu i po dolara te da je obuku NATO prošlo oko 10.000 ukrajinskih vojnika.

Promena bezbednosne strategije NATO

General Forca u svetlu zbivanja u Ukrajini tumači i najavljenu promenu koncepta bezbednosne strategije NATO i SAD, o čemu je pisao Vašington post.
Strateški koncept NATO je u suštini dokument u kom se sagledava uloga i pozicija NATO i njejovi zadaci u promenama međunarodnih procesa, načelno za jednu deceniju, i kojim se projektuje transformacija ciljeva i zadataka, objašnjava Forca, podsećajući da je NATO dosad usvojio sedam koncepata: 1949, 1952, 1957, 1968, 1991, 1999 i 2010. godine.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je 2019. dobio zadatak da pripremi agendu za novi strateški koncept, nazvan NATO 2030 koji treba da bude usvojen u Madridu u junu, a na poslednjem samitu NATO izneta su i osnovna načela te koncepcije: da NATO ostane jak, da se više politički angažuje i da se više globalno angažuje.
Uz opasku da je još prvi generalni sekretar NATO britanski lord Hastings Ismej rekao da je cilj NATO da Nemačka bude pod kontrolom, Amerikanci u Evropi a Rusi van Evrope, Forca ističe da su aktuelni događaji u Ukrajini pokušaj ostvarenja tog trećeg cilja.
NATO je, kako kaže, još u konceptu iz 1999. u okviru tzv. preemptivne strategije proglasio cilj proširenja na istok i angažovanja van svog prostora i bez saglasnosti UN.
„Ono što je ključ, svaka ta deklaracija ima isti model, a trećina koncepta je uvek Rusija koju smatraju generatorom nebezbednosti u svetu.. A onda se ti koncepti razvijaju i dolazi čuveni koncept opkoljavanja Rusije“, pojašnjava general i upozorava da će na samitu u Madridu Alijansa preći u sledeću fazu i pokušaj da napravi novu gvozdenu zavesu od Baltika do Balkana.

Ukrajinska kriza izgovor za pokušaj destrukcije srpskog prostora

Na pitanje može li u takvoj situaciji Srbija da zadrži neutralnost, Forca ističe da formalno niko nije zvanično rekao ništa protiv vojne neutralnosti Srbije i da bi to trebalo čak da bude plus za našu zemlju
„Srbija kao mala zemlja pokušava da poštuje međunarodno pravo i u tom smislu gledanje na njenu vojnu neutralnost može da ima pozitivnu konotaciju te da tako i ostane i da Srbija ne ulazi u NATO“, uveren je general.
Đuro Bilbija smatra da pojačani pritisak na Srbiju govori o tome da zapadni centri moći pokušavaju da ukrajinsku krizu iskoriste za opštu destrukciju srpskog prostora, njegovu dalju fragmentaciju, slabljenje Srbije i demontažu Republike Srpske.
Srbiji je teško i zbog Kosova i Metohije, dodaje Forca, koji vidi opasnost da se ukrajinsko pitanje iskoristi kao izgovor da se članice EU i NATO koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova motivišu da to učine.
„To ne znači ništa za UN jer u Savetu bezbednosti sede Rusija i Kina, ali se može desiti nonsens da Kosovo bude primljeno u NATO i da pre Srbije bude primljeno u EU. Nama preostaje da poštujemo međunarodno pravo, da gledamo svoje nacionalne interese, ali ni u kom smislu Srbija ne sme da bude protiv Rusije“, ističe general.
Srbiju će da lome, sad pokušavaju da lome Rusiju, ali pretpostavljam da će na tome polomiti zube, kaže Bilbija. On predviđa da će Rusija, ako izađe kao pobednik iz Ukrajine, vratiti u svoju orbitu najveći deo tog prostora i poručuje:
„Rusija će ponovo da bude ojačana, imaće svoju interesnu sferu. Rusija će biti jaka, a američki globalni projekat i hegemonija će se spustiti nekoliko stepenica niže. Na Zapadu sad pokušavaju da nateraju Srbiju da sama sebe obeleži i pokaže ko joj je gazda, da tobože dobrovoljno pristane na tog gazdu, da ne dočeka to vreme da jaka Rusija baca dobru senku i na naš deo sveta“.
Testiranje balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
RUSIJA
Ne postoji ništa slično: Nuklearni ruski mač „Sarmat“ — raketa koja pogađa metu bilo gde na planeti
Kremlj sa spuštenom zastavom na pola koplja u znak žalosti za poginulima u požaru u TC Zimska višnja - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
RUSIJA
Zašto jedna pravila važe za Rusiju, a druga za sve ostale?
Ukrajinska vojska granatirala Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
SVET
Kijev od Zapada dobio šemu kako da Rusiji podmeću „zločine“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala