- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ne postoji ništa slično: Nuklearni ruski mač „Sarmat“ — raketa koja pogađa metu bilo gde na planeti

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranje balističke rakete "Sarmat"
Testiranje balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Po svojim karakteristikama, dometu i brzini leta, raketa „Sarmat“ nema pandane u svetu. Može da napada ciljeve i kroz Severni i Južni pol, savladavajući sisteme protivraketne odbrane, i takođe može da pogodi mete bilo gde u svetu, tvrde ruski eksperti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ uspešno je testirana, a eksperti ocenjuju da je ovim Rusija dobila „veoma moćan nuklearni mač“, kojim Moskva ne namerava nikog da „tuče“. Zadatak ovog sistema je da bude obuzdavajući faktor.

„Sarmat“ zaobilazi PVO sisteme

Nova super-raketa je u stanju da uništava ciljeve na velikim udaljenostima, koristeći različite pravce kretanja. Pored toga, ima i jedinstvene karakteristike koje joj omogućavaju da garantovano zaobiđe sve postojeće sisteme PVO.
„Projektil je jedinstven, može da napadne neprijatelja iz bilo kog pravca, uključujući i preko Južnog pola. Zamislite, SAD na granici sa Latinskom Amerikom ne samo da nemaju protivraketnu, nego nemaju ni protivvazdušnu odbranu. Ovaj pravac je stoprocentno otvoren za napad“, kaže ruski vojni ekspert Jurij Knutov.
„Sarmat“ će zameniti najtežu stratešku raketu na svetu — „Vojvodu“, koja je sovjetske proizvodnje, a koju su zapadni mediji nazivali „Satana“.
Zapadna štampa novi ruski projektil vidi kao „zastrašujući“ i naziva ga „Satanom 2“, ističući da je „Sarmat“ u stanju da napravi „pravi pakao na zemlji“. Britanski mediji, pozivajući se na eksperte, navode da bi jedna takva raketa mogla da uništi skoro ceo Njujork, a pet-šest — celu istočnu obalu SAD.
Britanski „Dejli mejl“ zaključuje da bi „Sarmat“, ako bi bio lansiran ka Velikoj Britaniji, zbrisao sa lica zelje Englesku i Vels, a takođe jedinim udarom može da uništi celu Francusku.

Oružje „sudnjeg dana“

Ruski eksperti ocenjuju da je „Sarmat“ danas najmoćnija raketa koja može da dosegne bilo koji deo sveta i koja će značajno povećati bojevu moć ruskih strateških nuklearnih snaga.
U odnosu na svoje prethodnike ima drastično veći dijapazon borbene opreme kako što se tiče blokova, tako i tipova, uključujući hipersoničnost. Razvija ogromnu brzinu zbog čega nijedna od postojećih protivraketnih odbrana u svetu ne može da ga obori. Drugim zemljama će, kako ocenjuju eksperti, biti potrebno „više decenija“ da stvore takav sistem.
Tehničke karakteristike rakete nisu zvanično objavljene, ali je potvrđeno da nosi veći broj nuklearnih bojevih glava, koje su snažnije od onih koje je mogla da nosi prethodna raketa.
S druge strane, mediji tvrde da je domet nove rakete, teške preko 200 tona, 18.000 kilometara. Može da nosi 10 velikih ili 16 malih nuklearnih glava koje imaju ogromnu razornu moć.
Svaka od nuklearnih bojevih glava, koje nosi „Sarmat“, može biti usmerena na različite objekte. Pri kraju leta rakete taj „buket“ bojevih glava se razdvaja i odvojeno lete do svojih ciljeva. Kao i raketa „Vojvoda“ i „Sarmat“ će koristiti tečno gorivo. Raketa je dužina 35,5 metara, a prečnika — tri metra.
„Osobenost rakete ‘Sarmat’ je korišćenje najnaprednijeg sistema za savlađivanje protivraketne odbrane. Raketa može da nosi i konvencionalne blokove sa nuklearnom bojevom glavom i hipersonične. A hipersonični blokovi i isti taj ‘Avangard’ razvijaju brzinu do 28 maha, što znači da protivraketna odbrana praktično nema vremena ni da reaguje na njih. Ja bih ga nazvao ‘oružjem sudnjeg dana’ koje je u stanju da nanese razorni udarac bilo kom objektu na teritoriji neprijatelja“, objašnjava Knutov.

„Sarmat“ — garancija bezbednosti Rusije

U stvaranju „Sarmata“ korišćene su isključivo komponente i delovi ruske proizvodnje, što je doprinos povećanju borbene gotovosti Strateških raketnih snaga kao jednog od temelja ruskog strateškog nuklearnog štita.
Očekuje se da će „Sarmat“ biti u upotrebi do kraja ove godine, a testiranje je potvrdilo sve prethodno prognozirane karakteristike kompleksa. Raketa je lansirana iz silosa sa kosmodroma „Pleseck“ i stigla je do cilja, na poligon Kura na poluostrvu Kamčatka. Postavljeni zadaci su ispunjeni u potpunosti, a na svim etapama leta potvrđene su karakteristike rakete.
„U takozvanoj ubrzavajućoj fazi — od trenutka kad napusti silos i do ulaska u svemir — rakete starog tipa, po pravilu, nemaju veliku brzinu i u tom trenutku mogu da ih presretnu američke rakete ‘Idžisa’ ili THAAD-a. Međutim, raketu ‘Sarmat’ nijedan sistem, ni u kakvom slučaju, ne može da uništi ili presretne. Dakle, raketa ‘Sarmat’ je ubedljivo najnapredniji razvoj na svetu“, zaključio je Knutov.
Nakon što se završi program testiranja, raketni sistem „Sarmat“ počeće da koriste ruske Raketne strateške snage. Prve će ga dobiti raketne jedinice u Užurskoj diviziji u Krasnojarskom kraju, koje već pripremaju infrastrukturu i prvi raketni puk za prelazak na „Sarmat“.
Ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da će ovo jedinstveno oružje ojačati borbeni potencijal ruskih Oružanih snaga i pouzdano će osigurati bezbednost Rusije od spoljnih pretnji, te da će „naterati one koji pokušavaju da joj prete — da se zamisle“.
Ruski eksperti ocenjuju da je testiranje „Sarmate“, u jeku tenzija između Rusije i Zapada, jasan signal SAD i njihovim saveznicima da će svaki potencijalni agresor biti najsurovije kažnjen ako pokuša agresiju na Rusku Federaciju. Dakle, to je odgovor na sve pretnje koje dolaze sa Zapada.
Vojni stručnjaci su ubeđeni da će taj projektil ozbiljno ojačati odbrambenu sposobnost Rusije ili drugim rečima, ova raketa je garancija bezbednosti Rusije.
Lansiranje rakete Sarmat iz kosmodroma Pleseck - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
RUSIJA
Uspešno lansirana raketa "Sarmat"; Putin: Da se zamisle oni koji nam prete
Testiranje balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
RUSIJA
Rogozin: Od jeseni serijske isporuke „Sarmata“ ruskim nuklearnim snagama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala