- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uspešno lansirana raketa "Sarmat"; Putin: Da se zamisle oni koji nam prete

© Sputnik / Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete Sarmat iz kosmodroma Pleseck
Lansiranje rakete Sarmat iz kosmodroma Pleseck - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Sa kosmodroma "Pleseck" uspešno je iz silosa lansirana interkontinentalna balistička raketa "Sarmat", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ministarstvo je saopštilo da se radi o prvom testiranju ove rakete u sklopu državnog programa.
„Danas u 15 sati i 12 minuta po moskovskom vremenu na Državnom kosmodromu ‘Pleseck’ u Arhangelskoj oblasti iz silosa je uspešno izvedena proba interkontinentalne balističke rakete ‘Sarmat’. Postavljeni zadaci su ispunjeni u potpunosti. Na svim etapama leta potvrđene su karakteristike rakete. Ona je stigla do cilja, na poligon Kura na poluostrvu Kamčatka“, navelo je Ministarstvo.
Prema navodima Ministarstva, „Sarmat“ u odnosu na svoje prethodnike ima drastično veći dijapazon borbene opreme kako što se tiče blokova, tako i tipova, uključujući hipersoničnost.
„Nova raketa je u stanju da uništava ciljeve na velikim udaljenostima, koristeći različite pravce kretanja“, ističu u Ministarstvu. Pored toga, ona ima i jedinstvene karakteristike koje joj omogućavaju da garantovano zaobiđe sve postojeće sisteme PVO.
„Sarmat“ je danas najmoćnija raketa koja može da uništi cilj na najvećoj razdaljini i koja će značajno povećati bojevu moć ruskih strateških nuklearnih snaga, zaključuju u Ministarstvu.
Raketa je delo isključivo domaćeg vojno-industrijskog kompleksa.

Čestitke od Putina

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je na uspešnom lansiranju i poručio da će ovaj raketni kompleks, koji nema pandana u svetu, osigurati bezbednost Rusije.

„Čestitam vam uspešnu probu lansiranja interkontinentalne balističke rakete ‘Sarmat’. To je veliki, značajan događaj u razvoju perspektivnih sistema naoružanja ruske vojske. Novi sistem ima izuzetne taktičko-tehničke karakteristike i sposoban je da nadigra sve postojeće sisteme protivvazdušne odbrane. Taj sistem nema pandana u svetu i još dugo vremena ga neće imati“, rekao je Putin tokom video konferencije.

Prema njegovim rečima, ovaj raketni kompleks će osigurati bezbednost Rusije i naterati one koji pokušavaju da joj prete - da se zamisle.
„To je zaista jedinstveno oružje koje će jačati borben potencijal naših Oružanih snaga i pouzdano će osigurati bezbednost Rusije od spoljnih pretnji. Nateraće one koji u žaru ogoljene, agresivne retorike pokušavaju da prete našoj zemlji - da se zamisle“, istakao je Putin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala